Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akrobati HRZ-a

Krila oluje u svibnju će opet nastupati kao ponos Hrvatske!

Krila Oluje
Foto: Krila Oluje
1/7
23.04.2015.
u 17:56

U mjesec i pol dana kompletirana je nova eskadrila, s 3 mlada i 3 iskusna pilota, koje obučavaju i oni koji odlaze u inozemstvo

I prije no što je to bilo očekivano, "Krila Oluje", akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kompletirana su i opet postoje! Lete, naravno, u novom sastavu, a voditelj akrogrupe iskusni je bojnik Damir Barišić, koji je bio član grupe 2004.-2012. i sa 86 (od toga 50 kao vođa) nastupa vjerojatno je najiskusniji pilot. Prekomandiran je s kanadera natrag u akroskupinu.

Početkom ožujka objavljena je dramatična vijest da popularna akroskupina HRZ-a ostaje bez kompletne letačke posade jer je šestorici članova grupe posao ponudila inozemna kompanija iz neke od zemalja Zaljeva. Pisalo se da je riječ o Omanu ili Kataru, a piloti odlaze krajem svibnja. Instruktori letenja podnijeli su zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, što je izazvalo uzbunu u vojnom vrhu države. Reagirali su ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik stožera general Drago Lovrić, no nisu uspjeli promijeniti odluku pilota niti su mogli parirati "nemoralno" visokoj ponudi iz inozemstva.

Premda su prve reakcije sustava bile nervozne, ipak je došlo do dogovora da šestorica pilota Pilatusa odu džentlmenski. U MORH-u potvrđuju da se takav dogovor realizira i ti piloti sudjeluju u obuci nasljednika u akroskupini. Pokazalo se da je donesena dobra odluka jer se nakon skandala razmišljalo i da nam "ti cirkusanti" i ne trebaju. Retorika je, međutim, brzo smirena i sada dečki iz Krila Oluje na Facebooku ponosno objavljuju svoje oznake s imenima u sljedećem sastavu; vođa bojnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić, vanjski lijevi pratitelj natporučnik Denis Živaljić te vanjski desni pratitelj satnik Zvonimir Mravunac.

U MORH-u kažu da ekipa provodi kompletne treninge u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a na Zemuniku i da ekipa brzo napreduje jer su trojica od šest pilota imala iskustva letenja u "Krilima". Već sada akrogrupa može izvesti kraći program, no, računaju, negdje oko dana Oružanih snaga, 28. svibnja, bit će sposobni izvesti i dulji letački program. Naravno, neće to biti programi jednake težine kao što je izvodila grupa koja odlazi, za uvježbavanje svih figura trebat će još dosta vremena – no najvažnije je da Krila Oluje opet lete.

Svoj prvi javni nastup trebali bi održati uskoro, u svibnju ove godine u kojoj RH obilježava 20. obljetnicu oslobodilačkih akcija Bljeska i Oluje. Novi piloti prvo su osposobljeni za demopilota, pa je uslijedila obuka od 30-ak letova u skupini, uz vježbanje osnovnih figura na visinama od 100 do 1000 metara. Piloti su sad u završnoj fazi ciljanog uvježbavanja pozicije koju će imati u službenom programu.

>>Netko od političara mora reći naciji kakvo je realno stanje u vojsci

>>Odlazak 'Krila Oluje' dokaz je da se država ne brine za najkvalitetnije ljude

Komentara 7

R0
R00kie
18:50 23.04.2015.

nek nastupaju za qatar kad su se prodali

LE
leid
20:02 23.04.2015.

Od domoljublja se ne živi...

SO
Soljženicin
21:26 23.04.2015.

" Prekomandiran je s kanadera natrag u akroskupinu". Koja je ovo mješavina jezika, nekada se to zvao hrvatskosrpski jezik novinarčiću, a na kojem ti lupaš po tipkači???? Konju jedan reko bi drug Izet F.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije