Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar Kitarović

'Bolje novi izbori nego još godinu dana mandata ove nesposobne Vlade'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Željko Lukunić/ PIXSELL
1/15
11.11.2014.
u 14:30

Grabar Kitarović poručila je da se za predsjednicu kandidira zbog užasno teške gospodarske situacije, a njen govor bio je kombinacija predstavljanja programa i kritike aktualnog predsjednika Josipovića

HDZ produkcijski nikad nije razočarao u organizaciji motivacijskih skupova pa je i predstavljanje programa Kolinde Grabar Kitarović za predsjedničke izbore jučer bilo euforično i pozitivno navijački taman koliko treba.

Ključno gospodarstvo

Ipak, procjena da će hotelska dvorana Westina biti dovoljna za sve koji su željeli na predsjednički šou K. Grabar Kitarović bila je pogrešno skromna pa se stajalo i na ulazu u dvoranu, a svi koji su se uspjeli ugurati u prostoriju nisu imali gdje sjesti. Ona je, baš kao što to čini i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, ušla u dvoranu uz taktove pjesme “Do pobjede” klape Cambi, a pratili su je stranački članovi noseći plave letke s porukom “Kolinda – predsjednica za bolju Hrvatsku”. Njezin govor bio je kombinacija predstavljanja izbornog programa i kritika aktualnog predsjednika Ive Josipovića. K. Grabar Kitarović govorila je smireno, čak i uvjerljivo, no na trenutke je podizala glas i šaku poručujući da će biti predsjednica koja će znati lupiti šakom o stol premijeru, ali i prozivati ministre. Osobno će obilaziti, bude li potrebno, lokalne vlasti koje stopiraju investicije. Smanjit će Ured predsjednika, ali će ojačati odjel za gospodarstvo i odjel za fondove EU koji će savjetovati građane kako povući novac iz Unije.

Uvjerljivo najveći pljesak dobili su ratni generali, kojih se okupilo više od 30, a među njima, uz generala Damira Krstičevića, bili su generali Josip Lucić, Franjo Feldi, Vinko Vrbanac, Krešimir Ćosić, Josip Štimac, Miljenko Filipović, komodor Ivica Tolić, predsjednik generalskog zbora Pavao Miljavac... K. Grabar Kitarović još je jednom ponovila da će one generale koje je tadašnji predsjednik Mesić prisilno umirovio i optužio za pokušaj državnog udara pozvati u svoje savjetodavno tijelo. Glavni razlog njene kandidature, poručila je, jest očajna gospodarska situacija, a rast i pokretanje gospodarstva ključna je točka njenog programa. Svoj program temelji na suprotstavljanju Josipoviću – izričito naglašava da predsjedniku nisu potrebne veće ovlasti niti su potrebne izmjene Ustava. To je nazvala Josipovićevom obmanom. Protivi se i konceptu Druge Republike jer se temelji Hrvatske dobro znaju – Domovinski rat i Franjo Tuđman. Josipovića je prozivala i za pasivnost i nezainteresiranost 
za gospodarsko stanje.

– Kako može tražiti veće predsjedničke ovlasti kad u pet godina mandata nije iskoristio ni one koje mu sad omogućava Ustav!? Skrbio je za zaštitu političkih probitaka i pozicija aktualne vlasti, a zanemarivao zajedničke interese građana te time svjesno kršio ustavne obveze predsjednika – rekla je K. Grabar Kitarović. Njezin prvi predsjednički potez bit će, najavila je, sazivanje izvanredne sjednice Vlade.

– Da je Ivo Josipović odlučan i neovisan predsjednik, u ovoj dramatičnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi zagrmio bi i žurno tražio sjednicu Vlade pa i pod cijenu opoziva njezina premijera. Bolje novi izbori nego još godinu dana mandata ove nesposobne vlade – grmjela je Kolinda uz oduševljeni aplauz hadezeovaca.

Protiv monetizacije

Optužila je predsjednika da se iz pet godina mandata ne može zapamtiti nijedan njegov potez jer je on čovjek bez stava. Kada je upitala svoje simpatizere imaju li po čemu pamtiti Josipovića, netko je iz publike doviknuo “Perković”.

– Nema stav o monetizaciji, kojoj se ja snažno protivim, a ni o istraživanju nafte u Jadranu – poručila je. Pozvala je na zajedništvo kao devedesetih godina. Inspirirala se, čini se, i Milanom Bandićem jer je poručila da neće biti predsjednica na daljinski, a upravo je to Bandić grmio kad se na prošlim izborima natjecao s Josipovićem.

Predstavljanje izbornog programa Kolinde Grabar Kitarović mogli ste pratiti uživo na kolinda.tv, kolinda.hr i na Facebooku,a kako je teklo, možete pročitati u nastavku.

12.15. – Pred kraj svog izlaganja Kolinda Grabar Kitarović kazala je da će otvoriti dijalog s ovom pa i svakom drugom vladom, Saborom i građanima.

– Svi mi zaslužujemo bolju Hrvatsku – rekla je i ponovila da će raditi u korist svih građana Hrvatske.

12.10 – Četvrta točka njezina programa jest vladavina prava i pravna stabilnost Hrvatske, a peta vanjska politika i diplomacija za međunarodni ugled Hrvatske.

– Zatvorili smo se u vlastito dvorište. Kao sukreator vanjske politike, ustrajat ću na odgovornoj vanjskoj politici koja prije svega promiče nacionalne interese – rekla je Kitarović.

12.00 – Treća točka programa Kolinde Grabar Kitarović jest nacionalna sigurnost i obrana za sigurnu i jaku Hrvatsku. Predsjednička kandidatkinja HDZ-a kazala je da će kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga vratiti dostojanstvo hrvatskom vojniku i hrvatskim oružanim snagama te da će ustrajati na istraživanju svih nepravilnosti u remontima letjelica u oružanim snagama. Dodala je da neće tolerirati povezanost s koruptivnim postupcima.

11.53 – Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je snažno protiv monetizacije hrvatskih autocesta. – Autoceste su naša ključna infrastruktura koja osigurava budućnost RH i našim budućim generacijama. Ako Vlada nije u stanju riješiti to pitanje, neka da ostavku. Autoceste moraju ostati u rukama RH – rekla je.

Kazala je da će joj prvi predsjednički potez biti to da će tražiti sazivanje sjednice Vlade. – I to ću učiniti snagom svog ustavnog i demokratskog autoriteta na osnovi kvalitete iznesenih argumenata – kazala je Kitarović.

– Bolje novi izbori nego još godinu dana mandata ove nesposobne Vlade – viknula je Grabar Kitarović.

Rekla je i da će se, kada bude predsjednica, europski fondovi doista koristiti.

– Činjenica da ova Vlada nije uspjela povući tolika sredstva iz europskih fondova ravna je pronevjeri tog novca – kazala je Grabar Kitarović.

Osim toga, navela je da će promicati ruralni razvoj, biti neumorna u iniciranju provedbe fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja gospodarstva, obrtnika i seljaka, zalagati se za održivi razvoj i zaštitu okoliša, poticati umrežavanje malog i srednjeg poduzetništva s centrima znanja, davati snažnu potporu mladim hrvatskim istraživačima, podupirati neophodne reforme obrazovnog sustava, založit će se za izradu nacionalne razvojne strategije...

– Gospodarsko stanje zahtijeva zajedništvo i optimizam – rekla je Kitarović.

11.38 – U svom govoru Josipovića je upitala odakle mu hrabrosti tražiti veće ustavne ovlasti ako do sada nije imao hrabrosti koristiti one koje je imao. Također je navela da će se on pamtiti samo po tome da nikad nije imao stajalište o doista važnim pitanjima.

11.30 – Kolinda Grabar Kitarović na početku je zahvalila okupljenima i onima koji je prate preko internetske televizije kolinda.tv i sve srdačno pozdravila, a zatim navela razloge svoje kandidature za predsjednicu.

– Glavni razlog moje kandidature teško je gospodarsko socijalno i sveukupno stanje u Hrvatskoj. Naša je zemlja u dubokoj krizi. Unatoč tome što je kriza rezultat globalne recesije, Hrvatska je u teškoj situaciji jer ima nesposobnu i neučinkovitu Vladu i predsjednika koji nije učinio ništa da se u Hrvatskoj danas živi bolje. Hrvatska je u krizi jer vlada ozračje pesimizma, malodušja i bezidejnosti. Dosta je bilo pesimizma i malodušja. Treba nam novo zajedništvo, optimizam, nove ideje i gospodarski rast. Bit ću predsjednica koja će promovirati rad, stvaralaštvo i da dobro živimo od našeg rada. Neću dopustiti novi egzodus iz Hrvatske i to su razlozi moje kandidature. Bit ću predsjednica koja će raditi u korist svih građana. Želim biti predsjednica Hrvatske u koju će se vratiti dostojanstvo svim njezinim građanima – kazala je Grabar Kitarović.

11.10 – Predstavljanje vodi Oliver Mlakar. Izvedena je hrvatska himna, a okupljeni su odali počast stradalim braniteljima Domovinskog rata i prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu.

11.00 – Na predstavljanju se okupilo i dvadesetak ratnih generala, među kojima su i Krešimir Ćosić i Josip Lučić...

>> Program K. Grabar Kitarović: Nakon pobjede tražit ću da Milanović raspusti Vladu

>>Josipović o programu Grabar Kitarović: 'Ne može, ne zna i neće'

>>'Kolindi Grabar Kitarović još nije jasno koje su ovlasti predsjednika'

Komentara 431

LE
lea3010
11:16 11.11.2014.

Za bolju Hrvatksku... Žena zmaj, Kolinda Grabar Kitarović!! Samo naprijed!! Mladi vjeruju u Vas

FR
Francheska
11:20 11.11.2014.

Puna podrška gospođi Kolindi i njezinom programu! Do pobjede!

Avatar aj_ća
aj_ća
11:14 11.11.2014.

Ljudi gledajte Kolindino predstavljanje, ona će smjeniti ovog sadasnjeg bezlicnog predsjednika. i napokon cemo imati predsjednicu koja zna sto hrvatski narod zeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije