Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNICA

Kolinda Grabar-Kitarović iz ureda u Vukovaru pomagat će HDZ-u?

10.08.2015., Split - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic uoci pocetka svojih uredskih obaveza u drustvu zupana Zlatka Zevrnje prosetala rivom i popila kavu s gradjanima.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
07.09.2015.
u 19:40

Predsjednica je u kampanji isticala da će ići među ljude

Uoči parlamentarnih izbora, koji bi trebali biti u studenom (još nema službene odluke pa su moguća i iznenađenja), predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoj će ured krajem listopada preseliti u Vukovar. Prije toga, predsjednica će od 14. rujna na nekoliko dana ured preseliti u Pulu. Odlazak među narod, kako je najavila još u izbornoj kampanji, u skladu je s njezinim obećanjima i nije neočekivan, no nametnulo se pitanje hoće li se odlazak u Vukovar prije samih izbora (budu li zaista u studenom) tumačiti kao svojevrsno pomaganje HDZ-u (njezinoj bivšoj stranci) u kampanji za parlamentarne izbore. Predsjednica, naravno, ni na koji formalan način neće sudjelovati u kampanji, ali sama njezina prisutnost na terenu – i to u Slavoniji gdje je HDZ-u opasan konkurent regionalni HDSSB, i to u Vukovaru koji ima posebnu simboliku zbog ratnih stradanja – mogla bi dati vjetar u leđa HDZ-u. Predsjedničin glasnogovornik Luka Đurić odgovara da je predsjednica lokacije na koje će seliti ured odredila mnogo ranije, kad je aktualni datum izbora, prema izjavama vladajućih, bio siječanj ili veljača (premda je nedavno uime predsjednice istupio njezin savjetnik Vladimir Šeks i rekao da izbori najkasnije mogu biti 6. prosinca, nap. a.). Uostalom, dodao je, njezine se aktivnosti u Hrvatskoj usklađuju s njezinim terminima na vanjskopolitičkom polju.

- Nakon 1. studenog do kraja godine predsjednica više neće seliti Ured po Hrvatskoj, a iduće takve aktivnosti imat će tek dogodine – rekao je glasnogovornik Luka Đurić.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je ideja o preseljenju Ureda predsjednice po Hrvatskoj dobra te kako vlast i upravu treba što više približiti građanima. Ipak, smatra da bi bilo bolje da se ured preseli u Vukovar poslije izborne utakmice jer bi predsjednica, po njemu, dvostruko mogla riskirati. Prvo, zato što bi mogla biti optužena da pomaže HDZ-u. Drugo, oni koji su je doveli na vlast, poput Stožera iz Vukovara i branitelja iz šatora u Savskoj, mogli bi je sada doživjeti kao manje domoljubno nastrojenu jer se negativno odredila prema inicijativi da se ustaški pozdrav "za dom spremni" uvrsti kao regularni pozdrav Hrvatske vojske.

– Nisam siguran koliko ta grupa ljudi može shvatiti da su neke stvari jednostavno nemoguće i neprihvatljive. I uopće ne mislim da HDZ upravlja šatorom u Savskoj, ako je tako i bilo u početku, oni više nad njima nemaju nikakvu kontrolu – rekao je Puhovski.

I u Puli i u Vukovaru Kolinda Grabar-Kitarović od nadležnih će županijskih vlasti na korištenje dobiti ured. U Vukovaru bi trebala biti do 1. studenog, odnosno tri do pet dana, kao i u Puli. S njom će biti i njezini najbliži suradnici.

>> Predsjednica odbila dati podršku Pusić za glavnog tajnika UN-a. 'To nije dobra odluka'

>> Hrvatska predsjednica i Draženova majka navijaju u posebnim dresovima

Komentara 125

UR
uragan
20:03 07.09.2015.

Pomoći ce Hrvatima maknuti ovu lopovsku komunističku blast.

AN
ananaim76
20:11 07.09.2015.

Predsjednica ima raditi svoj posao, sto i cini. Nema ona sto pomagati HDZ-u. Kukurikavci su se sami doveli do konacnog sloma.

Avatar Benedikta
Benedikta
20:03 07.09.2015.

Dapače, narod ju je izabrao da bude njegov glas, bolje načina od ovoga za to nema!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije