Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon odluke vlade

Predsjednica odbila dati podršku Pusić za glavnog tajnika UN-a. 'To nije dobra odluka'

Vesna Pusić i Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
03.09.2015.
u 20:10

Predsjednica je ocijenila kako je odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu Ujedinjenih naroda trebalo prepustiti novoj Vladi jer su izbori preblizu

Nakon što je danas Vlada odlučila kako će kandidat Republike Hrvatske za novog glavnog tajnika UN-a biti potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić, odluku je komentirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čijoj se potpori Pusić nadala.

Ocijenila je pak kako je odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu Ujedinjenih naroda trebalo prepustiti novoj Vladi jer su izbori preblizu, javlja HRT.

– Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji. Već mjesecima čekam da se u postupak pošalju imenovanja veleposlanika i konzula i ne znam zašto to nije poslano – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u Virovitici, nakon svečane sjednice Skupštine Virovitičko-podravske županije.

Pusić o kritikama oporbe i predsjednice

Vesna Pusić za RTL Danas komentirala je to što joj predsjednica nije dala podršku, kako i kritike oporbe da nema reference za posao glavne tajnice UN-a.

– Na neki način razumijem kao kompliment što je oporba rekla da nemam dovoljno političkog iskustva. Ako ništa, mislim da imam puno političkog iskustva i da me se u tom smislu ne može diskvalificirati. U ovom konkretnom slučaju mislim da bi trebalo odustati od ove vrste političkog nadmetanja – rekla je Pusić.

Na pitanje vrijedi li to i za predsjedničin stav, Pusić je odgovorila da misli da bi bilo dobro da se predstavimo kao ozbiljna zemlja.

– Nas nitko izvan Hrvatske, a naročito u okruženju UN-a, ne gleda kao vlast i opoziciju. Gledaju nas kao Hrvatsku. I Hrvatska ima svoju kandidatkinju. Kao što sam rekla, to ne garantira uspjeh u smislu samog izbora. Ali, imamo šansu, realnu šansu prvi put u svojoj povijesti – dodala je Pusić za RTL Danas.

>> Voljela bih da moju kandidaturu podrži i predsjednica Grabar-Kitarović

Komentara 583

SL
_Slavonac_
15:09 03.09.2015.

Bravo predsjednice! Vesna Pusić ne zaslužuje podršku!

Avatar zabadalo5
zabadalo5
15:03 03.09.2015.

Svaka čast predsjednice! Pusićka se svojim (ne)radom dokazala, prema tome, nije učinila ništa čime bi zaslužila podršku...

SL
_Slavonac_
15:11 03.09.2015.

Ovo je odličan potez, neka se Pusićka spusti na zemlju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije