Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret U MOSTARU

Predsjednica Grabar-Kitarović 10 minuta razgovarala s Vučićem, što su dogovorili

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Twitter
Autori: Bojan Arežina, Hina
12.04.2016.
u 14:56

Predsjednica je za odnose Hrvatske i Srbije rekla kako nisu tako napeti kao što se čine

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastali su se na marginama Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, a razgovaralo se, kako neslužbeno doznaje Hina, o bilateralnim odnosima dviju država, no ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju.

Grabar-Kitarović i Vučić nakon otvaranja održali su desetominutni neformalni razgovor o odnosima dviju zemalja i razvitku dobrosusjedskih odnosa. Kako piše Klix.ba, bilo je to u restoranu Romanca u koji su delegacije otišle na ručak nakon službenih razgovora.

– Mislim da smo u zadnjih godinu dana imali poteškoće koje valja premostiti. Imali smo izbore pa je retorika bila malo jača. Nadam se da ćemo smiriti napetosti i zajedno se suočiti sa sigurnosnim ugrozama. S Pahorom idem u Makedoniju da vidimo kakvo je stanje na granici s Grčkom i da posjetimo naše policajce. Mislim da moramo surađivati i zajedno raditi i nadići razlike koje postoje. Važno je međusobno poštovanje i uvažavanje te treba voditi računa da je na dobrobit nas da se i kao političari ponašamo odgovorno – rekla je predsjednica nakon kratkog susreta, prenosi N1.

– Ako pogledate odnose na ovom prostoru jugoistočne Europe prije 20 godina, postigli smo velik napredak, ali ima razdoblja kad se vratite unatrag. Iznenađena sam podjelom i ideologizacijom svakog aspekta života. Svi naši građani žele posao i plaću – dodala je Grabar-Kitarović, dok je za odnose Hrvatske i Srbije rekla kako nisu tako napeti kao što se čine.

– Ne bih rekla da su napeti. Postoji retoričko sučeljavanje. Bitno je razumijevanje i znati kako urediti zemlju da za većinski narod, ali i za manjine da se osjećaju sigurno – rekla je predsjednica.

– I Kolinda i ja iskazali smo namjeru da razvijamo dobrosusjedske odnose – rekao je Vučić.

 

Kolinda Grabar-Kitarović na sajmu je rekla da Hrvatska ima posebnu odgovornost prema BiH.

– Ako pogledate geografski, Hrvatska doslovno drži BiH u zagrljaju. I ta nas blizina obvezuje na daljnju suradnju i potporu – rekla je Grabar-Kitarović. Posebno je istaknula potporu na putu prema EU i potporu Hrvatima kao jednom od triju konstitutivna naroda BiH.

– U Hrvatskoj ćete imati prijatelja i podupiratelja – rekla je predsjednica.

Aleksandar Vučić naglasio je važnost regije za gospodarstvo. Rekao je da se ove regije ne stide i da se ponose što tu pripadaju.

– Nikada iz nje, sve i da hoćemo, ne možemo pobjeći, samo mi možemo biti bolji i bolje se razumjeti – rekao je Vučić. Srbima, Bošnjacima i Hrvatima zaželio je mir i punu stabilnost.

– Nadam se da će naši Bošnjaci, Hrvati i Srbi opredijeliti se za svoju budućnost bolje nego u prethodnih 75 godina. Želim im mir i stabilnost, a mi ćemo dolaziti kupovati i zajednički raditi – rekao je Vučić.

>> Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović danas će razgovarati o blokadi poglavlja 23

>> Aleksandar Vučić: Ni s kim se ne svađamo. Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom

Komentara 179

CR
crocro
12:17 12.04.2016.

Pa naravno da se ne stidite regiona jer tamo pripadate. Taj isti Vučić i ostale četničke vojvode okomili se na Hrvatsku u "sadejstvu" sa Pupavcem, Josipovićem i da ne nabrajam dalje tvrdeći da su u Hrvatskoj budi ustaštvo iako u Hrvatskoj nema niti U od ustaštva, već je to samo paravan da se srbiji beuzvjetno otvore pregovaračka poglavlja. S druge strane zanemaruje se činjenica da je četništvo službena srpska politika jer ima dva čelnika države četničke vojvode i Vučića i Nikolića. Kada se tome pribroji četničko orgijanje Šešelja na slobodi, ekipa im je kompletna i ideja o velikoj srbiji je na djelu. O tome niti riječi. Nitko iz Hrvatske o tome niti riječi da bude glasno, jasno, i svijetu objavljeno. Hrvatska se samo i jedino mora braniti od neutemeljenih optužbi domaćih pojedinih stanovnika. Sramotno i užasno iritirajuće za Hrvatski narod. Dajte jednom prelomite to na koljenu i otvoreno kažite popu pop bobu bob. I pored četništva Vučić ističe kako oni samo žele da se srbija uvažava i poštuje. A to znači da Hrvatska treba poštovati srpsko pravo na jurisdikciju nad Hrvatskom. Malo morgen. Ili neka Hrvatsku izbace iz EU ili neka Srbiju prime bezuvjetno i preko reda. Hrvatska je ispunila tisuće zahtjeva svima i svakome da bi ušla u EU. E, pa Hrvatski narod stoji iz odluka o blokadi. Pa kud puklo da puklo.

Avatar FrancJunior
FrancJunior
12:23 12.04.2016.

Da...ali mi se stidimo srbijanaca poput Vucica, Pupovca, Seselja, Nikolica, Vulina itd,.....jer nas stalno pominju kao dio tog tuznog "regiona"! Hrvatska je u EU, a ne u tom vasem nakaradnom "regionu"...kranje vrijeme da to shvatite!

Avatar FrancJunior
FrancJunior
12:36 12.04.2016.

Vucicu, bilo bi fino, kada bi bar rekao da se stidis svoje i srbijanske proslosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije