Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA

Kazne iz EU ipak ne stižu automatski na kućni prag

Foto: Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL
08.05.2014.
u 17:00

Prekršaji ne spadaju pod kriminal nego prometnu sigurnost i države su ih krivo preuzele u nacionalno zakonodavstvo, kaže sud

Vozači koji počine jedan od najčešćih prometnih prekršaja u nekoj od država EU ipak neće automatski dobivati kaznu na kućnu adresu! Sud Europske unije u Luksemburgu ukinuo je direktivu EU o olakšavanju prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima, koja je stupila na snagu 7. studenoga, a zakonodavci dobili rok od 12 mjeseci da je prilagode.

Prema direktivi, podaci o vlasnicima vozila dostupni su u bazi podataka svim policijama u državama koje su direktivu prihvatile. Tako ako vozača iz Hrvatske snimi austrijska policija u jednom od osam prekršaja, a to su prebrza vožnja, nevezanje pojasa, prolazak kroz crveno, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, nenošenje kacige, vožnja zabranjenim prometnim trakom te korištenje mobitela u vožnji, ne treba kontaktirati s hrvatskom policijom, već će do podataka doći iz baze MUP-a te kaznu, na hrvatskom, šalje poštom.

No Sud EU, čiji je cilj osigurati poštivanje prava EU uz ujednačenu primjenu i koji čini po jedan sudac iz svake države, a kod nas je najpoznatiji po skandalu vezanom za imenovanje suca Nevena Matesa, zaključio je da je dijeljenje informacija “prekoračenje ovlasti” te da je direktiva u nacionalna zakonodavstva prenesena temeljem krive osnove: prekršaji, kažu, ne spadaju pod kriminal nego sigurnost u prometu. Baziranje direktive na policijskoj suradnji uspjelo je Velikoj Britaniji, Danskoj i Irskoj donijeti izuzeće iz primjene, što direktiva s osnovom u prometu neće dopuštati. No unatoč moratoriju od 12 mjeseci, to ne znači da će vozači smjeti divljati po Europskoj uniji – policija i dalje kažnjava, samo je slanje kazne administrativno kompliciranije pa odustaju od progona.

>> Sudovi ukidaju dnevne karte kao kazne, Zagrebparking to nije briga?

Ključne riječi

Komentara 3

NE
needcock
17:56 08.05.2014.

e pa meni redovno u njemacku stizu kazne iz austrije, zbog pisljivih 9 km na autoputu viska zveknu mi 60 eur...:-((

Avatar reference
reference
17:24 08.05.2014.

ja sam u francuskoj I njemackoj redovno a I u austriji po neki put prosao kroz crveno ili me snimila speed camera doslovno svaki put kod onog frankfurtskog nadvoznjaka bas pored aerodrome na onoj autocesti "3"i nikad nista nije stiglo u englesku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije