Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardinal Vinko Puljić:

'U BiH nije uspostavljen pravedni mir nego je ozakonjeno etničko čišćenje'

vinko puljić
Foto: Branimir Bradarić
1/3
26.01.2017.
u 13:37

Kardinal i metropolit vrhbosanski Vinko Puljić posjetio je danas Vukovar

Kardinal i metropolit vrhbosanski Vinko Puljić poručio je tijekom današnje posjete Vukovaru, gdje je govorio i učenicima u Školi mira, kako je prevažno sačuvati stanovništvo na svojim ognjištima kao i vrednovati tu „grudu zemlje“ jer je preskupa i krvlju plaćena. Učenicima, koji tijekom dva dana borave u Vukovaru tijekom kojih uče o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar, kardinal će govoriti kako se izgrađuje mir.

– To je poruka. To radim u Sarajevu živeći s drugima i drugačijima. Kako liječiti ratne rane, kako stvarati nadu jer i Papa Franjo je poručio ne dajete da vam ukradu nadu. Djeca naša budućnost, rekao je kardinal Puljić.  

Na novinarski upit koliko je zadovoljan stanjem u Bosni i Hercegovini kazao je kako je to daleko od zadovoljstva ali i da nije nesretan. Poručio je i kako još ima energije boriti se za jednaka prava.

– Nažalost, u BiH nakon Daytona koji je zaustavio rat nije uspostavljen pravedni mir nego je ozakonjeno etničko čišćenje i ne da se da se dira u to. Nastavljen je perfidan način etničkog čišćenja jer nema jednakih prava, istakao je kardinal dodajući kako očekuje od lokalnih vlasti ali i Hrvatske, koja je potpisnica Sporazuma u Daytonu da podupru izgradnju BiH s jednakim pravima.

Isto očekuje o od država Europe da sa svojim europskim demokratskim načelima pomognu da se ispravi što je nepravedno i osigura pravedni mir.  Mišljenja je kako su događanja u BiH i zveckanje oružjem zapravo rezultat svjetskih igara, a da je sama BiH kao i njeni građani samo običan sitniš. Ipak, i pored svih problema i raznih crnih prognoza siguran je da u BiH više nikome nije do rata.

– Ovi koji govore to su provokatori i na taj način lakše dolaze do političkih poena. Ni svijetu nije do rata na Balkanu, istakao je kardinal Puljić koji ne zna način kako doći do toga da se situacija u BiH normalizira i smirit.

Prema njegovim riječima on nije čovjek politike nego je pastir, a njegovo je izgrađivanje ljudskih prava, ljudskog dostojanstva, jednakih prava za sve, vjerskih i građanskih sloboda, prava na rad i život… U isto vrijeme od Hrvatske, kao jednoga od garanta provedbe sporazuma u Daytonu, očekuje da pomogne kako bi se taj sporazum prekrojio na način da Hrvati u BiH sami biraju svoje predstavnike, a ne da ih biraju drugi kako ne bi bili preglasani.

– To bi bila i sigurnost Hrvatima da se osjećaju kao kod kuće. Ovako postoji opasnost da se stvara novo etničko čišćenje, rekao je kardinal Puljić.  

>> Kardinal Puljić kaže da je Dayton nepravedan

Komentara 1

RI
rikavac
18:58 26.01.2017.

Blago Hrvatima kad se ti za njih boris pogotovo u Sarajevu. Toliko se boris za Hrvate u Sarajevo da je od prije ratni 100 tisuca Hrvata ostalo da ih mozes u tramvaj natrpat.I to sto malo ih imas ti i tvoj drug Covic kao i ostale Hrvate u Bosni otjerat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije