Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
božja pomoć

Kardinal Bozanić pozvao vjernike na trodnevnu molitvu i post za Domovinu

Kardinal Josip Bozanić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
13.12.2014.
u 12:19

Kardinal Josip Bozanić pozvao je sve vjernike Zagrebačke nadbiskupije na trodnevnu molitvu za Domovinu

Kardinal Josip Bozanić pozvao je sve vjernike Zagrebačke nadbiskupije na trodnevnu molitvu za Domovinu. Uputio je pismo svećenicima, redovnicima i redovnicama Zagrebačke nadbiskupije, a pozvao je na sljedeće:

'U brizi za našu Domovinu u sadašnjim društvenim okolnostima, u kojima se osjeća potreba posebne Božje pomoći, da bi se učvrstilo naše zajedništvo, sloga i solidarnost, očuvalo temeljne vrijednosti i promicalo istinu koja vodi prema plodnom dijalogu i suradnji različitih sastavnica hrvatskoga društva, pozivam Vas da na adventskim okupljanjima, posebno na misama zornicama, potaknete vjernike svojih župa i članove svojih zajednica na molitvu za Domovini. Poučeni i nedavnim povijesnim iskustvom, kao pojedinci i kao narod pozvani smo ustrajno se obraćati Gospodinu, moleći osobito za dar vjere, za njegovo svjetlo i djelovanje njegova Duha u svim životnim okolnostima, a posebno u teškoćama koje opterećuju našu sadašnjost.

U hrvatskom narodu ima puno pitanja koja nas stavljaju na kušnju, a prije svega ona koja se tiču poštivanja otajstva života i odnosa prema životu, što se odražava ne samo u neuređenosti zakonskih okvira, nego povlači za sobom i konkretne posljedice, vidljive na demografskoj slici izumiranja naroda. Ne možemo biti ravnodušni prema gospodarskim pitanjima, kao i teškim posljedicama nezaposlenosti i stvaranja velikih razlika između bogatih i siromašnih. Bolno je vidjeti kako hrvatski branitelji i u ovo vrijeme izlažu svoje zdravlje i dostojanstvo, da bi upozorili na narušavanje temelja slobode, a da taj njihov glas i žrtva ne nailazi na potrebni odjek među odgovornima. Nažalost, osim navedenih područja, puno je drugih nakana s kojima želimo doći pred Gospodina da nas čuje te nam udijeli snagu da spoznamo njegovu volju i da je vršimo. Istodobno Vas molim da u nedjelju, 14. prosinca 2014. godine, s ovime upoznate svoje vjernike i da ih pozovete da se odazovu, i kao pojedinci i kao zajednica.

Ovime Vas stoga, braćo i sestre, pozivam da pri kraju ovoga milosnog vremena, a prije četvrte nedjelje došašća, zajedno u cijeloj našoj Nadbiskupiji imamo trodnevlje molitve i posta za Domovinu i to: četvrtak, 18. prosinca, petak, 19. prosinca i subotu, 20. prosinca 2014. godine.

Što se tiče molitvenih oblika, neka se odvijaju prema sljedećem rasporedu:

1. u četvrtak – klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom;

2. u petak – pokorničko bogoslužje i post; ponajprije skrećem pozornost da ćemo u petak, 19. prosinca postiti za Domovinu. Budući da post, kao osobna žrtva iz ljubavi, ima nemjerljivu vrijednost, neka naše odricanje bude u radosti darivanja, osjećajući solidarnost s onima koji se moraju boriti za svoj kruh;

3. u subotu – molitva krunice Blažene Djevice Marije za Domovinu u sadašnjem trenutku; - u nedjelju, 21. prosinca, u nakane molitve vjernika, uključit ćemo i posebne nakane za Domovinu.

Iz Nadbiskupskog duhovnog stola bit će Vam dostavljeni određeni materijali za ta slavlja, ali ste – u skladu s pastoralnim okolnostima – slobodni i sami osmisliti, odnosno obogatiti dotične molitvene trenutke. Ti molitveni dani dio su duhovne priprave za življenje otajstva Božića koje i u naše obitelji, kao i u cjelokupnu hrvatsku zbilju, unosi više svjetla i topline. Svim vjernicima prenesite moju zahvalnost za sve čime zajedno pridonosite rastu crkvenosti i vidljivosti Božje ljubavi u hrvatskom društvu. Dok Vam zahvaljujem, svima želim snagu Božjega Duha da oduševljeno svjedočite Krista u svećeničkom i redovničkom pozivu u ovim predbožićnim danima. Neka Vas, sve vjernike i cijelu nam Domovinu prati zagovor Presvete Bogorodice Marije i blaženoga Alojzija Stepinca', poručio je Bozanić.

>>Bozanić: ugovori nisu povlašteni za Crkvu, već jamac da je vlast ne može ucjenjivati

>>Bozanić pozvao na molitvu za branitelje i s braniteljima

Komentara 58

Avatar bobdog
bobdog
13:53 13.12.2014.

Pozivam kardinala , svećenike i vjeroučitelje na post pa neka više ne uzimaju novac iz proračuna RH. imaju milodar hvala

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
13:03 13.12.2014.

Bog bi trebao biti univerzalna vrijednost, bez granica, bez naroda. Gdje to piše da bi bog trebao braniti posebno jedan narod? Svi ljudi trebali bi biti djeca božja. Narod sa time nema nikakve veze. Osim kod ovih naših politikanata.

Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
19:48 13.12.2014.

Pastir izgleda nije upućen da ovce, stoka sitnog zuba, gladuje (posti) već duže vrijeme !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije