Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na presudu

Evo kako su Vlada, Karamarko i Kovač komentirali presudu Karadžiću

Tomislav Karamarko
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
24.03.2016.
u 17:33

Današnja osuđujuća presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pruža nedostatnu moralnu zadovoljštinu potomcima žrtava njegove politike sustavnog ubijanja i zlostavljanja, smatra ministar Kovač

Na današnju presudu Radovanu Karadžiću koji je zbog ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina, osvrnuo se ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te Vlada RH.

U priopćenju Kovač navodi da je presuda Karadžiću pruža nedostatnu moralnu zadovoljštinu potomcima žrtava njegove politike, no da unatoč presudi još uvijek nije pobijeđen njegov duh. 

– Današnja osuđujuća presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pruža nedostatnu moralnu zadovoljštinu potomcima žrtava njegove politike sustavnog ubijanja i zlostavljanja. Radovanu Karadžiću jest presuđeno. Ali još uvijek nije pobijeđen njegov duh, kao ni naslijeđe njegove zločinačke i genocidne politike. Tek kada se to postigne, moći će doći do pomirenja među ljudima u Bosni i Hercegovini i šire – naglasio je ministar Kovač. 

Tomislav Karamarko na presudu se osvrnuo objavom na svom Facebooku u kojoj ističe da je presuda očekivana i pravedna te da je ona doprinos pravdi koju stotine žrtava srpske agresije već dva desetljeća očekuju.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Presuda Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije koja je izrečena Radovanu Karadžiću doprinos je pravdi koju stotine žrtava srpske agresije već dva desetljeća očekuju. Ova presuda neće oživiti mrtve, neće vratiti dostojanstvo poniženima i neće izgraditi porušene domove i drugu razorenu imovinu, ali svakako je opomena svima koji se još uvijek zanose idejama o tome da je moguće ostvariti ciljeve iz ideološke podloge o stvaranju velike Srbije. 

Hrvati u BiH su zaustavljanjem tenkovske kolone između Mostara i Širokog Brijega prvi se suprotstavili planiranoj velikosrpskoj agresiji na BiH. Kad su počela otvorena agresivna ratna djelovanja, Hrvati su krenuli u obranu svojih domova zbog čega su podnijeli najveću žrtvu u obrani BiH. Na koncu su temeljem Splitske deklaracije te Washingtonskih i Bečkih sporazuma Hrvati dali najveći doprinos u slamanju velikosrpske agresije i vojnom porazu agresora. To su razlozi zbog kojih Hrvati imaju razlog ovu presudu smatrati priznanjem za svoj doprinos u očuvanju suvereniteta BiH čiji su konstitutivni narod.

 

[PRESUDA KARADŽIĆU OČEKIVANA JE I PRAVEDNA] Presuda Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše...

Posted by Tomislav Karamarko on 24. ožujka 2016

Zadovoljstvo izrečenom presudom Haaškog suda izrazila je i Vlada RH. "Svjesni smo da ne postoji kazna koja bi mogla vratiti u život nevine žrtve, ali osuda jednog od glavnih aktera agresivne velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini, koja je rezultirala genocidom i stravičnim zločinima, predstavlja minimum na koji su žrtve i njihove obitelji nažalost predugo čekale. Vlada Republike Hrvatske smatra da je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduvjet za politiku pomirenja i stabilizaciju odnosa u Bosni i Hercegovini", stoji na službenoj stranici Vlade RH.

>>Radovan Karadžić dobio 40 godina zatvora. Kriv za 10 od 11 točaka, kriv i za genocid u Srebrenici

>>Karadžić uoči izricanja presude: Nisam kriv, djelovao sam kao što bi svaki predsjednik

Komentara 79

NA
Nadalinaaa
17:02 24.03.2016.

Od Načertanija do Memoranduma SANU 2 to nasljeđe se brižno njeguje i prilagođava novim okolnostima. Ako srbijanski akademici svoj intelektualni potencijal stalno koriste za razvijanje velikosrpske ideologije, što očekivati od njihovih manje inteligentnih sjedbenika?

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
16:41 24.03.2016.

kovač najbolji ministar ikad!...pun pogodak sa konstatacijom

MA
marmars
17:03 24.03.2016.

To će biti teško jer to je narod koji gubi sve ratove, a koji poraze ne priznaje! Opsjednuti su zlom i rijetki su koji su priznali sva zlodjela koja su kroz povijest činili. Na nesreću, teško ćemo ih se riješiti. O zlu rade, pa im se zlo i vraća. Čast izutzecima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije