Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Kako se Sinjska alka održala 300 godina?

nasl
Foto: VL
1/2
24.01.2015.
u 00:00

Zašto su i kako viteška konjička natjecanja opstala samo u Cetinskoj krajini?

U više dalmatinskih gradova održavala su se u 17. i 18. stoljeću viteška konjička natjecanja, ali do danas opstalo je samo ono u Sinju. Zašto su i kako ti starinski megdani, zaboravljeni u Splitu, Zadru, Makarskoj ili Imotskom, opstali baš u Cetinskoj krajini, nama danas poznati kao Sinjska alka?

To je pitanje na koje pokušava odgovoriti povjesničar mr. Ivan Kozlica u svojoj knjizi "Alka u politici – politika u Alki" s podnaslovom "Sinjska alka i ratovi dvadesetog stoljeća".

Natjecanje u kojem konjanici u trku kopljem pogađaju željezni kolut s četiri otvora (alku) koji nose različit broj bodova (punata) ne bi moglo opstati bez mita o viteštvu i herojstvu, domoljublju i patriotizmu koji podsjeća na veliku obranu Sinja pred Osmanlijama 1715. godine. Alkari s koloritnim odorama s početka 18. stoljeća i „kalpacima" na glavama usred ljetne žege, zapjenjeni konji aristokratskog kasa i topot kopita po užarenoj dalmatinskoj kaldrmi, ono je po čemu svi televizijski gledatelji (i oni koji nikada nisu bili u Sinju) već desetljećima pamte Alku. Sinjska alka je danas jedan od markera za prepoznavanje Hrvatske, što je prepoznao i UNESCO stavljajući je pod svoju zaštitu.

Koja je sprega politike i Alke pročitajte u Obzoru subotnjeg tiskanog izdanja Večernjeg lista

>>Na Sinjskoj alci prvi susret Josipovića i Grabar Kitarović u pretkampanji

Foto: VLm

Komentara 10

DU
Deleted user
21:50 23.01.2015.

Svaka čast alkarima, želim im sretnu i svečanu godišnjicu alke... bio sam na alci prije 2 godine... jedno je na tv, a drugo u živo.. volim slikati i snimati, ali konjanici su tolikom brzinom projurili uz mene (60 km/h) da mi je većina fotki alkara u trku ostala mutna... pozz Sinju i generalu Norcu...

Avatar Ada
Ada
01:48 24.01.2015.

Kako se održala? Čuvala ju Gospa Sinjska.

BA
bazana
08:58 24.01.2015.

Već sam pomislio kako je otkrivena neka zavjera, kad ono vidi vraga: NARUČENI ČLANAK prijatelja prijatelju. Gospodin novinar radi besplatnu reklamu za knjigu koju su svi relevantni poznavatelji alkarskog natjecanja ocjenili ispodprosječnim uratkom. Knjiga puna proizvoljnih konstatacija i konstrukcija - po kojima je autor poznat. Sam uvod članka je netočan - Ivan Kozlica nije povjesničar, već kako on sam kaže ljubitelj zavičajne povijesti. Sve u svemu - jadno za jedan list poput Večernjeg lista, a još jadnije što prilog izlazi u Obzoru. A valjda je to tako sve kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije