Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.10.2014. u 08:05

U svega nekoliko poteza HDZ je potpuno demontirao Željku Markić. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već bi u nedjelju mogao objaviti šah-mat ako udruga U ime obitelji, što je izvjesno, ne prikupi dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma...

U svega nekoliko poteza HDZ je potpuno demontirao Željku Markić. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već bi u nedjelju mogao objaviti šah-mat ako udruga U ime obitelji, što je izvjesno, ne prikupi dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

No neovisno o tome hoće li aktivisti Ž. Markić uspjeti ispuniti prvi formalni uvjet za raspisivanje referenduma, sama inicijativa za radikalnu izmjenu izbornog sustava doživjela je poraz. Pokazalo se da motiv nije približavanje vlasti narodu i oduzimanje privilegija vodećim političkim kastama nego osobni interes Ž. Markić. Naziv referendumske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” samo je paravan iza kojega se skriva niz pitanja koja bi, u slučaju da se ugrade u Ustav i počnu neposredno primjenjivati, širom otvorila vrata političke arene samoj Ž. Markić te strankama i pojedincima željnima vlasti koji se u aktualnom izbornom sustavu ne mogu pozicionirati na nacionalnoj razini.

Da su Ž. Markić i njena udruga bili iskreni i doista imali za cilj omogućiti biračima veću participaciju u izboru vlasti, onda bi se referendumsko pitanje zaustavilo na zahtjevu za preferencijsko glasanje.

Ali nije. Markić je pod sloganom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” željela zabraniti predizborne koalicije, smanjiti izborni prag na tri posto te Hrvatsku svesti na jednu izbornu jedinicu. Ovakav paket izbornih pravila koja bi se u slučaju da referendum prođe primjenjivala već na idućim parlamentarnim izborima najviše bi štetio HDZ-u. A upravo je HDZ-ovo biračko tijelo ono na koje bi, ako se odluči politički aktivirati, mogla računati Ž. Markić.

I ne samo to. Zabranom predizbornog koaliranja Markić bi, u slučaju uspjeha, razbila koaliciju koju Karamarko dugo i sustavno gradi okupljajući stranke od centra na desno. Takav ogoljeni HDZ ni s najboljim rezultatima ne bi mogao sam formirati Vladu, nego bi nakon izbora morao pristajati na saveze i ucjene novopridošlih parlamentarnih igrača.

Treba li vjerovati da netko tko priprema ovakav politički scenarij sam nema političkih ambicija? Teško. No ispada da se Markić preračunala. Ispravno ocjenjujući da će udruga U ime obitelji bez podrške HDZ-a daleko teže aktivirati birače nego što je to bilo kod referenduma za ustavno definiranje braka, Karamarko je u startu odbio ponudu SDP-a da se konsenzusom uđe u ustavne promjene, pa makar se one svele samo na reguliranje referenduma.

Nakon što je odbio SDP-ovu ponudu, objavio je da HDZ ne podržava referendum, a potom razgrnuo i crkveni plašt pod koji se uvukla udruga U ime obitelji. Slučajno ili ne, Crkva se distancirala od referenduma dan nakon što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio Karamarka. Ne zna se o čemu su njih dvojica razgovarala, ali je činjenica da je već sutradan odaslana poruka da je Crkva rezervirana prema referendumu. Kao osnovni argument istaknuto je da je, za razliku od prošlog referenduma koji se ticao braka – dakle moralnog pitanja, ovaj izravno političke naravi. Usto su dodali da se referendum ne svodi samo na preferencijsko glasanje, nego sadrži daleko više pitanja. Poruka je poslana potkraj tjedna, što znači da će za vrijeme nedjeljnih misa još uvijek biti svježa u glavama svećenika i vjernika kada budu prolazili pokraj štandova udruge Ž. Markić koja će brojiti zadnji dan za prikupljanje potpisa. Manevrima oko referenduma za izmjenu izbornih pravila Crkva je ušla na politički teren, i to dublje nego što joj treba. Kad je shvatila što znači podrška Ž. Markić, okrenula je ploču i sada ispada da radi u korist HDZ-a.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispao je puno mudriji. Referendum je podržao gradskim novcem. Ako propadne, nije otišlo iz njegova džepa. Ako pak referendum uspije, Bandić sigurno ulazi u Sabor s barem pet-šest zastupnika.

>>Markić: Do sad smo prikupili dvije trećine potrebnih potpisa

>>Markić: Bojimo se da nećemo prikupiti dovoljno potpisa

Komentara 112

Avatar La_Piaf
La_Piaf
08:20 04.10.2014.

Opet Ivanka Toma obeshrabruje Hrvate u ključni trenutak. Isto tako je "iz pouzdanih izvora" na prošlom izjašnjavanju u ključne dane potpisivanja objavila da će Ustavni sud proglasiti referendumsko pitanje neustavnim.

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
08:47 04.10.2014.

O,jadno nase novinarstvo koje je spalo na najnize grane.

HL
HV_LAKI102
09:01 04.10.2014.

Svaki posteni gradanin koji zeli dobro svojoj zemlji,naravno ako je informiran, nebi trebao biti protiv ovog referenduma....ovako,agonija se nastavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije