Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlike

Put u Australiju: Merkeličin razlog politika, Milanovićev ceremonija

Milanović Merkel
Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell
14.11.2014.
u 22:30

Organizacija kancelarke Merkel školski je primjer državnog posjeta

Njemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je u državnički posjet Australiji i Novom Zelandu, baš kao što je u ožujku u taj kraj svijeta otišao i hrvatski premijer Zoran Milanović.

No njihove turneje – osim susreta s tamošnjim premijerima – nemaju ništa zajedničko, ali zato dobro odražavaju različita shvaćanja politike. Njemačka kancelarka program je sabila u četiri dana, Milanoviću je trebalo osam dana (bez puta).

Summit skupine G20

Okosnica puta njemačke kancelarke sudjelovanje je na summitu skupine G20, koji okuplja vodeća gospodarstava svijeta i na kojem će inzistirati na njemačkoj agendi regulacije financijskih tržišta, klimatskim promjenama i promociji njemačke znanosti i tehnologije. Milanovićev put bio je velikim dijelom ceremonijalan, uz iznimku potpisivanja sporazuma po kojem hrvatski studenti, njih stotinu godišnje, mogu provesti godinu dana uz rad na Novom Zelandu.

– U 23 godine samo je predsjednik Franjo Tuđman bio u Australiji i to je sramota – objašnjavao je premijer Milanović. Prvi hrvatski predsjednik tamo je boravio 1995. No je li to zaista čudno u svijetu politike? Nije. Za usporedbu – prije Angele Merkel posljednji je put u posjetu tim državama bio kancelar Helmut Kohl 1997. – samo dvije godine nakon Tuđmana. Šefovi europskih država ne odlaze često u Australiju i Novi Zeland. Najmanje dva dana treba izdvojiti samo za putovanje, no državnici u pravilu ne vole toliko izbivati iz zemlje, a i trošak je visok. S australskim i novozelandskim dužnosnicima u pravilu se razgovara na marginama velikih summita.

Dobar razlog

Kad se ipak krene na drugi kraj svijeta, šefovi država moraju imati dobar razlog. Organizacija posjeta njemačke kancelarke školski je primjer državnog posjeta. U prvom redu, glavni politički razlog, važan je summit, a govori se da bi se Merkel mogla susresti i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Obavezan su dio sastanci s premijerima obiju država.

Gospodarsku diplomaciju pokrit će sastanci u gospodarskim komorama kao i govori u kojima će predstaviti njemačku tehnologiju, dok pod kulturnu diplomaciju spada zanimanje za projekt zaštite ptice kivija, simbola Novog Zelanda. Kao i Angela Merkel, premijer Milanović sastao se s političkim čelnicima, no njegov posjet bio je nakrcan manje-više ceremonijalnim događanjima. U programima su se navodili ručkovi, svečane večere, ceremonije polaganja vijenaca, intervjui, posjeti muzejima... Australska i novozelandska turneja stajala je Hrvatsku najmanje 324.329 kuna.

>>Što je Milanović radio na kraju svijeta

>>Pad Berlinskog zida Merkel dočekala uživajući u sauni

Komentara 3

L0
luena 01
23:10 14.11.2014.

Merkel radi kad je na putovanjima ,nas premijer provede odmor na putovanjima i to na racun svih gradjana Hrvatske... Njemacka reda pozitivne rezultate mi opomene iz EU...

Avatar Getrib
Getrib
12:20 15.11.2014.

Zašto uvijek za usporedbu tražimo države s kojima se po nikakvim kriterijima ne možemo uspoređivati. Već samo hrvatska dijaspora može biti razlog za dulji boravak premijera dok su se putovanja sportaša i njihovih predstavnika opravdavali kao promocija Hrvatske.

OG
Oger
09:20 15.11.2014.

Sandra, Sandra, Merkel nije isla u drzavni posjet Novom Zelandu i Australiji vec na sastanak G20 u Brisbane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije