Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasilje u obitelji

Josipović ženama: Nikada nemojte trpjeti ni jedan oblik nasilja!

josipovic
Foto: PIXSELL
1/4
21.09.2012.
u 13:28

Snažno ću se zalagati da sve nadležne institucije dosljedno primjenjuju zakone i pruže pomoć i zaštitu svim ženama žrtvama nasilja, kao i da svi nasilnici budu primjereno kažnjeni, poručio je predsjednik

U posljednjem je desetljeću stradalo više od tri stotine žena, čiji su ubojice bili bračni partneri, supruzi, sinovi ili članovi obitelji. U manjoj mjeri, žrtve su i muškarci, ni o tome ne treba šutjeti. Unatoč pozitivnim zakonskim promjenama i strategijama za suzbijanje nasilja u obitelji, broj žrtava obiteljskog nasilja se ne smanjuje. Samo u prvoj polovici ove godine ubijeno je sedam žena i evidentirano šest pokušaja ubojstava, poručio je predsjednik Ivo Josipović povodom sutrašnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Podsjetio je na brutalno ubojstvo triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu prije 13 godina. Tijekom sudskog ročišta ubijene su sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić, čija je brakorazvodna parnica bila u tijeku i čiji je suprug počinio taj strašan zločin.

– Nažalost, moralo se dogoditi teško ubojstvo da Republika Hrvatska proglasi Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koje je duboko ukorijenjeno ne samo u hrvatskom društvu nego i u cijelom svijetu – naglasio je predsjednik.

Svjestan je, kaže, činjenice da u provedbi donesenih zakona ima mnogo problema. Posebno je važno da državna tijela, uz suradnju nevladinih organizacija, koordinirano rade na prevenciji nasilja. Kroz obrazovni sustav potrebno je graditi svijest o neprihvatljivosti nasilnog ponašanja. Te aktivnosti treba usmjeriti prema mladim generacijama, posebno mladim muškarcima. Zbog toga se, kaže, i osobno pridružio Mreži muških lidera svijeta u borbi protiv nasilja nad ženama koju je 2009. pokrenuo glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

– I dalje veliki broj žena ne prijavljuje nasilnika. Mnoge se za taj korak odlučuju tek nakon višegodišnjeg nasilja i patnje. Stoga, i kao suprug i otac, posebno poručujem mladim ženama koje tek stupaju u veze ili brakove: Nikada nemojte trpjeti ni jedan oblik nasilja i nikada nemojte šutjeti o tome. Skupite hrabrost i progovorite – ne samo zbog sebe nego i zbog svojih kćeri ili prijateljica kojima se već sutra može dogoditi isto. Snažno ću se zalagati da sve nadležne institucije dosljedno primjenjuju zakone i pruže pomoć i zaštitu svim ženama žrtvama nasilja, kao i da svi nasilnici budu primjereno kažnjeni – poručio je predsjednik u poruci. 

Komentara 19

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
14:00 21.09.2012.

cja sam da Ivo dobi batine od zene,heeeheheh

LU
luksa
13:56 21.09.2012.

Bilo bi sve OK da on nije licemjer i svoju ženu ne vara sa sestrom od onog Marka Vojkovića sa kojim ima onaj deal sa ZAMPom.

OB
-obrisani-
13:45 21.09.2012.

Bolje bi mu bilo da poradi na uzroku nasilja u porodicama a to su prvenstveno :neimastina , nesigurnost koja proizlazi iz neimastine, gubljenje radnog mjesta itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije