Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FESTIVAL ZNANOSTI

Josipović s vrhunskim znanstvenicima u Sinju promovira važnost znanosti

Ivo Josipović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
13.09.2014.
u 14:53

Hrvatski predsjednik ove je godine pokrovitelj Festivala znanosti

Grad Sinj, koji obrazovanje njeguje od davnina i u kojem je osnovana prva gimnazija na hrvatskom jeziku u Dalmaciji, od nedjelje na nekoliko dana postaje hrvatsko središte znanosti. Predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović, inače višegodišnji pokrovitelj Sinjske Alke, ove godine pokrovitelj je i Festivala znanosti, petog po redu, na kojem će, kao prvi predavač,u nedjelju, 14.rujna 2014. u 17,30 sati u kino dvorani građanima govoriti o važnosti znanosti i obrazovanja za razvoj Hrvatske.

Tom prigodom, predsjednik Josipović, u društvu gradonačelnika Sinja Ivice Glavana i predsjednice Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr. sc. Danice Ramljak, učenicima sinjskih osnovnih i srednjih skola, osvajačima zapaženih visokih mjesta na ovogodišnjim državnim i županijskim natjecanjima, uručit će prigodne darove a zatim, kao pokrovitelj, i svečano otvoriti Festival znanosti u Alkarskim dvorima u 19,00 sati.

Na otvorenju Festivala bit će i vrhunski hrvatski znanstvenici od Miroslava Radmana, Igora Štagljara, Vlaste Koutecky Bonačić i Tomislava Dokmazeta Loše do Bojana Jerbića i drugih te brojni ugledni gosti među kojima i rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Ivan Pavić, zamjenik ministra znanosti,obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Roko Andričević, više saborskih zastupnika, zamjenik splitsko - dalmatinskog župana Luka Brčić, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar kao i gradonačelnici te načelnici gradova i općina Cetinske krajine.

U sklopu svečanoga otvorenja festivala, Tomislavu Domazetu Loši, poznatom i priznatom hrvatskom znanstveniku sinjskih korijena,za osobit doprinos u znanosti, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan uručit će osobnu godišnju nagradu Grada Sinja dok će večer svečanoga otvorenja posebno obilježiti i predavanje dr. sc. Igora Štagljara, redovitoga profesora na Sveučilištu u Torontu. Dr. Štagljar, 2012. proglašen najboljim znanstvenikom imigrantom u Kanadi, u svijetu prepoznat po svom doprinosu u razumijevanju nastanka i liječenja tumora, u Sinju će održati predavanje pod nazivom "Geni, tumori i novi lijekovi - pogled iz Kanade".

Večer svečanoga otvorenja Festivala znanosti u Sinju uveličat će Klapa Sinj i talentirani mladi gitarist iz Sinja Natan Zlodre.

Komentara 11

AL
Alkana
15:15 13.09.2014.

Promovira on samog sebe!

HR
HRVATSKA89
16:22 13.09.2014.

kako je dosao tako bude i otisao sa svojim umjetnicima kulturolozima di je on sada nasao znanstvenike kada su ti isti ljudi upozoravali na stanje u HR gospon je skladal note za klavirom i glumatao nekog pjesnika sa stim pederkastimtim mlitavim presetavanjem

MA
matejkr
16:58 13.09.2014.

Prozirno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije