Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik u vukovaru

Josipović: U Vukovar ću 18. doći kao običan građanin, bez protokola

ivo josipović
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/13
08.11.2014.
u 16:25

Ivo Josipović položio je cvijeće i zapalio svijeće na mjesto pogibije zapovjednika obrane Borova Naselja Blage Zadre, na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja i na spomen obilježju na Ovčari

- Međunarodno priznanje i oslobođenje zemlje, osamostaljenje i reintegracija, bila su dva cilja Hrvatske 1991.i u oba cilja smo postigli konsenzus. Novi konsenzus je bio od 2000. na putu u NATO i EU. Hrvatska je u pozicija da ne bude mala zemlja već mala sila. Važno nam je članstvo u međunarodnim organizacijama  kako bi se zaštitili od velikih sila - NATO i EU su poluge za ostvarenje naših prava. Razmišljanja nekih kako Hrvatska može i vojno utjecati na susjede su nemoguća. Naš je strateški interes prijateljstvo i mirno okruženje, a ne, kako mi neki prigovaraju kako želim novu Jugoslaviju i da dilam važnim dokumentima. Moja politika je politika suradnje - rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović na predavanju u vukovarskom Klubu sudaca gdje je govorio o hrvatskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Prije toga je položio cvijeće i zapalio svijeće na mjesto pogibije zapovjednika obrane Borova Naselja Blage Zadre, na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja i na spomen obilježju na Ovčari.

- U Vukovar ću 18. studenog doći kao građanin bez posebnog protokola. To je dan kad se sjećamo najveće tragedije i žrtvi, to je dan kada nam pristojnost i pijetet nalažu da se ne bavimo politikom već da svi zajedno dostojanstveno i u tišini odamo počast svima onima koji su dali svoje živote za našu slobodu - rekao je Josipović na Ovčari.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje kako gleda na prosvjede ratnih vojnih invalida u Savskoj u Zagrebu.

- Kada je riječ o skrbi i ostvarenju prava koja im pripadaju, to moramo podržati, ali tu ima čitav spektar i drugih pitanja koja prerastaju ono zbog čega je prosvjed organiziran. Tu će morati doći do rješenja i kompromisa. I ja, kao i 46 posto građana mislim da se branitelji-invalidi trebaju vratiti svojim kućama i obiteljima - rekao je Josipović, a na pitanje u vezi nekih kritika kako datum predsjedničkih izbora nije u skladu sa zakonom, odgovorio je kako bi o tome trebao odlučiti Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo. Konstatirao je kao je žalosno što u Haagu  predmet Vojislava Šešelja nije završio osuđujućom presudom "kao što smo svi očekivali".

- Da li je njegovo medicinsko stanje zaista takvo, o tome ne mogu govoriti, ali prema njegovim izjavama spreman je na neprimjerene političke govore i aranžmane, ali to neka bude na dušu onima koji su donijeli takvu odluku - rekao je Josipović. Hrvatski predsjednik se susreo s građanima i braniteljima, članovima vukovarske inicijative "Grad, to smo mi", koji su se odvojili iz Stožera za obranu Vukovara i oni predlažu da se u Vukovaru na ulazu u državne institucije postave s jedne strane ploče na hrvatskom jeziku i pismu, a s druge na jezicima i pismima pet najbrojnijih nacionalnih manjina u Vukovaru poredanih po abecedi - mađarska, njemačka, rusinska, srpska i ukrajinska.

Komentara 58

IM
imamsve
18:26 08.11.2014.

Zasto ovaj portal ne pise o zabranjenim pitanjima Ivi Naime nakon postavljenog pitanja jedne novinarke ljudi iz pratnje Ive zagalamili su nećemo to pitanje Alo jesmo u Udboslaviji i ne smijemo pitati predsjednika, jel nam treba dati pitanja alo Vecernjskjsk zasto preduvjete povišen ton Ive

IM
imamsve
17:22 08.11.2014.

Ne vidim s njim suseda samozvanog vojvode Nikolica Mogao je održati cas istorije kako je oslobađao Antin

BR
brenamir
16:47 08.11.2014.

Josipovic je iskopleksiran jer nije Tito 21. stoljeca, a silom to hoce biti. Otuda i potreba za bratstvom i jedinstvom s drzavama "regiona". Drzave regiona nisu nase prirodno okruzenje. Mi smo katolici, za razliku od pravoslavaca i muslimana iz regiona.na. Mi smo tisucu godina pripadali i pripadamo zapadnom civilizacijskom krugu, a ne istocnom. Mi smo clanica EU i NATO saveza. Prema tome, nasa regija mora biti nesto drugo... Doci ce Josipovic na suceljavanje Kujundzicu, pa ce i narod progledati. Kad se razgovara argumentima, onda Josipoviceva politika nema sanse. A Kujundzic je pokazao da zna argumentirano razgovarati. Tik-tak, Josipovicu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije