Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove cijene

Jeftinija registracija 
za autobuse i kamione

kamion
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
26.07.2015.
u 21:40

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, naime, ovaj je tjedan pustilo u proceduru javnog savjetovanja nacrt prijedloga pravilnika o visini naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a kojim se smanjuju korektivni koeficijenti za autobuse, kamione i priključna vozila

Od 1. siječnja 2016. godine vlasnici autobusa i kamiona trebali bi plaćati niže naknade za uporabu javnih cesta. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, naime, ovaj je tjedan pustilo u proceduru javnog savjetovanja nacrt prijedloga pravilnika o visini naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a kojim se smanjuju korektivni koeficijenti za autobuse, kamione i priključna vozila. Pravilnik bi trebao stupiti na snagu početkom sljedeće godine. Tako bi, primjerice, naknada za autobus s dvije osovine, najveće dopuštene mase od 18 tona prema novim koeficijentima iznosila 3096 kuna, što je 774 kune manje od iznosa koji vlasnici autobusa sada plaćaju. Naknada pak za tegljač s dvije osovine mase od 18 tona pojeftinit će sa sadašnjih 4257 kuna na 3405 kuna, odnosno 20 posto.

Naknade za priključna vozila pojeftinit će pak 60 posto.

Tako će za prikolicu s tri osovine mase od 24 tone, nakon što pravilnik stupi na snagu, naknada iznositi 2270 kuna, dok sad iznosi 5676 kuna. Mnogi hrvatski prijevoznici zbog visokih troškova registracije poluprikolice registriraju u Sloveniji, a tegljače u Hrvatskoj. Prema prijedlogu novih cijena naknada, registracija kompozicije tegljača i poluprikolice bit će u Hrvatskoj jeftinija nego u Sloveniji. Trenutačno je u Hrvatskoj ona stoji 9933 kune, a u Sloveniji 7795 kuna.

Nakon što novi pravilnik stupi na snagu, u Hrvatskoj će koštati 5675 kuna. Županijske uprave za ceste će zbog smanjenja naknada za uporabu cesta na godišnjoj razini ostati bez 99,5 milijuna kuna.

>>Oprez! Savjetujemo kako najsigurnije prodati automobil!

>>Na isteklu registraciju Riječanin nalijepio papirnatu i vozio gradom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije