Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGISTRACIJA vozila

Oprez! Savjetujemo kako najsigurnije prodati automobil!

04.03.2012., Zagreb - Jakusevac, zagrebacki sajam automobila. Ilustracija za kupovanje i prodaju automobila na sajmu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
05.05.2015.
u 07:25

Prodavatelj ga mora odjaviti u roku od 15 dana, ali obvezu može prenijeti na kupca

Sretni ste što ste napokon našli kupca svog rabljenog automobila, a onda ubrzo šok: stižu vam na kućnu adresu kazne za prometne prekršaje ili parkirne kazne počinjene automobilom koji ste prodali i za što posjedujete uredan kupoprodajni ugovor. Policija vas tereti za nešto za što niste krivi i sada ste u situaciji da morate dokazivati da automobil više nije vaš i da niste krivi za njime počinjen prekršaj.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama osoba na koju je vozilo registrirano, odnosno prodavatelj, dužna je u roku od 15 dana od prodaje ili drugog načina promjene vlasništva odjaviti vozilo, osim ako obvezu odjave nije preuzeo novi vlasnik.

Jednostavnija procedura

Kako bi se zaštitili od toga da kupac vozila ne prenese vlasništvo na sebe najbolje je odmah nakon prodaje otići u policijsku postaju i odjaviti vozilo. Ali, često kupac u dobroj vjeri prepušta obvezu odjave vozila novom vlasniku radi pojednostavljenja procedure, jer novi vlasnik ionako mora na policiju želi li prenijeti automobil na svoje ime. To zakon i dopušta, ali svakodnevno se događaju situacije da obvezu odjave vozila koju je preuzeo novi vlasnik ne ispuni već nastavlja voziti kupljeni polovnjak registriran na bivšeg vlasnika. Što učiniti nađete li se u takvoj situaciji?

Zahtjev za ukinuće

Prodavatelj mora policiji podnijeti zahtjev za ukinuće registracije vozila, što će MUP i učiniti rješenjem, ako mu, dakako, prodavatelj dokaže da je auto prodao, što može napraviti kupoprodajnim ugovorom. No, kako biste se zaštitili od neizvjesnosti hoće li kupac prebaciti auto na svoje ime te izbjegli moguće probleme, najbolje je odmah po prodaji zajedno s kupcem otići na policiju i odjaviti vozilo. Jedino ćete tako biti sigurni da više auto neće biti registriran na vas.

>> Vozači, ova izmjena Zakona bi vas mogla zanimati!

>> Evo na što trebate paziti kada prodajete automobil

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije