Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suspenzije u Ministarstvu

Inspektori rada pali na testu SOA-e

Mirando Mrsić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.10.2014.
u 13:30

Sigurnosnom je provjerom SOA za dio inspektora rada utvrdila zapreke za obavljanje inspekcijskih nadzora, potvrđeno nam je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava...

Sigurnosnom je provjerom SOA za dio inspektora rada utvrdila zapreke za obavljanje inspekcijskih nadzora, potvrđeno nam je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Neovisno o rezultatima provjere Sigurnosno-obavještajne agencije, protiv dvaju inspektora rada USKOK vodi postupke i oni su suspendirani.

Temeljna provjera

Sigurnosne zapreke u ovom slučaju znače da ima činjenica koje upućuju na zloporabu ili postojanje rizika od zloporabe radnog mjesta ili dužnosti, odnosno određenih prava ili ovlasti na štetu nacionalne sigurnosti ili interesa RH, kako propisuje Zakon o sigurnosnoj provjeri.

Sigurnosna provjera, kakva postoji za carinike i porezne inspektore, za inspektore rada uvedena je novim Zakonom o Inspektoratu rada iz veljače ove godine. Inspektori rada podvrgnuti su temeljnoj sigurnosnoj provjeri, što je svojevrsna, laički rečeno, “srednja” kategorija provjere. Postoje još sigurnosna provjera za pristup klasificiranim podacima i sigurnosna provjera radi zaštite sigurnosti štićenih osoba i objekata. U Ministarstvu su s novom službom koju su dobili htjeli krenuti s jasnom kadrovskom slikom, a sigurnosna je provjera uvedena i za inspektore zaštite na radu.

– U provjeru smo išli zbog poljuljanog povjerenja građana u inspekcijske službe. Htjelo se eliminirati rizike i stvoriti pretpostavke za vraćanje tog povjerenja, dakle intencija je “ajmo ne pustiti da tamo rade osobe koje ne bi trebale” – objašnjava Ilija Tadić, ravnatelj Inspektorata rada, koji od početka godine djeluje u ministarstvu Miranda Mrsića. Ravnatelj Tadić ne otkriva detalje sigurnosnih zapreka, ali napominje da su već i određena psihološka stanja sigurnosna prepreka, primjerice ovisnosti ili liječenje.

Kad je ugašen Državni inspektorat, inspekcije su od 1. siječnja raspoređene u pet ministarstava. U trenutku prelaska bila su 242 inspektora rada, a dio ih je od početka godine naovamo napustio službu, bilo zbog odlaska u mirovinu ili pronalaženja drugog posla. Sada ih je manje, ali koliko točno, Tadić, tvrdi, ne zna. Ali zna da procjenjuju da će do kraja 2015. zaposliti oko 40 novih inspektora.

Novo zapošljavanje

Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika tu vidi namjeru uhljebljivanja podobnika u predizbornoj godini, a sumnja da inspektori ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Tadić ne vidi kako bi to bilo izvedivo kraj specifičnih uvjeta za zapošljavanje inspektora.

– Ne mogu to komentirati, ali uvjeti su, za razliku od nekih drugih poslova, precizno nabrojeni, od kompetencija do iskustva koje osoba treba imati te nepostojanja sigurnosnih zapreka. Nema povećanja broja zaposlenih, nego će se popuniti mjesta upražnjena prirodnim odljevom – kaže Tadić.

>>Mrsić: Prosvjetari će dobiti plaće za prosinac

>>Mrsić o broju nezaposlenih s kojim će vlada završiti mandat: Bit će puno manji nego u veljači

Komentara 4

GI
gismund
13:53 17.10.2014.

blamaža na blamažu...

Avatar jurac
jurac
14:42 17.10.2014.

Inspektor rada,zar to još uvijek postoji?Mrsic je toliko srozao prava radnika da bi ta radna mjesta trebalo ukinuti i umjesto njih otvoriti neku kao"Agenciju za naseljavanje Mjeseca"-ucinak bi bio isti.

KA
kajinx
14:00 17.10.2014.

Tko ih je postavio na ta radna mjesta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije