Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSP AS o Mjeri 4

'Završni udarac Ministarstva i velikih igrača na OPG-ove'

kombajn
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
31.08.2015.
u 15:14

Ministarstvo je na ovaj način još jednom pokazalo nestručnost, nerazumijevanje i nepoznavanje stanja u hrvatskom agraru, tvrde starčevićanci

Nakon lošeg iskorištavanja sredstava za IPARD program, s Mjerom 4 uslijedio je novi, završni udar Ministarstva poljoprivrede i velikih igrača na OPG-ove, tvrde u HSP-u Ante Starčević. U ovoj stranci drže kako su sredstva iz mjera ruralnog razvoja, umjesto da omoguće razvoj i bolju konkurentnost malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava, novim pravilnikom postala dostupna uglavnom bogatoj korporacijskoj manjini.

 – Stavljajući u natječaj da veličina gospodarstva iskazana u standardnom outputu bude minimalno 8.000 eura, u startu je 78 posto ili 180 tisuća OPG-ova izgubilo mogućnost kandidiranja za Mjeru 4. I dok su za male proizvođače uvedena ograničenja, za one velike nisu postavljene gornje granice – kažu u HSP-u AS i dodaju kako je Ministarstvo na ovaj način još jednom pokazalo nestručnost, nerazumijevanje i nepoznavanje stanja u hrvatskom agraru. Po njima, krivi kriterij veličine poduzeća omogućio je velikima kandidiranje na natječaju koji uopće nije predviđen za njih. Takav kriterij vjerojatno je, kažu, primjenjiv u velikim članicama EU, dok je kod nas apsolutno neprihvatljiv, osobito u poljoprivredi gdje 90 posto OPG-a i malih gospodarstava ima promet do 100 tisuća eura.

– Gledajući podmjeru 4.2., koja se tiče izgradnje i opremanja prerađivačkih kapaciteta, vidljivo je kako su predani projekti vrijedni više stotina milijuna kuna, pri čijoj se realizaciji neće koristiti niti gram hrvatske sirovine. Sramotno je to kako će mnogi hrvatski proizvođači zbog kriterija bodovanja ostati bez sredstava, dok će uvoznici i trgovci za preradu bez problema dobiti sredstva – ističu starčevićanci.

>> Vani traktore unajmljuju, a kod nas ih svaka kuća ima tri

Komentara 18

OB
ObrenM
15:56 31.08.2015.

Dosta je pogledati facu resornog ministra da se zna da pripada polaznicima specijalne skole.

KA
kajinx
15:28 31.08.2015.

Ministarstvo je na ovaj način još jednom pokazalo nestručnost, nerazumijevanje i nepoznavanje stanja… Kako naivno rečeno! Ne, nego je to je smišljeno uništavanje Hrvatske.

OB
ObrenM
15:56 31.08.2015.

Dosta je pogledati facu resornog ministra da se zna da pripada polaznicima specijalne skole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije