Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.03.2015. u 08:15

Vojni sustav samo brine kako prikriti slabosti, 
pa će žrtvovati pilote, koji su ionako ‘cirkusanti’

Reakcija vojnog sustava na skandal sa šestoricom pilota Krila Oluje je predvidljiva. Tumače da nije kriv sustav nego pohlepa, a i "sumnjivo" domoljublje dojučerašnjih heroja s kojima su se svi rado slikali, a sada o njima govore kao o cirkusantima i luđacima čije vratolomije zrakoplovima, ustvari, ne predstavljaju ništa. Demoniziranje pilota služi prikrivanju slabosti hrvatskog vojnog sustava i činjenica o raspadu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO).

Način na koji grupa najiskusnijih letača instruktora zrakoplovne baze i škole u Zemuniku nastoji otići iz HRZ-a govori da se vojska raspada iznutra. Kad vojni vrh, Ministarstvo i Glavni stožer Oružanih snaga nemaju pojma što glavni piloti misle i planiraju napraviti, dokaz je to kaotičnosti situacije. A kada vojnoobavještajna služba, VSOA, kojoj je baš posao predvidjeti ili barem registrirati pregovore cijele grupe pilota sa stranim emisarima, jednako tako nema pojma što se događa, onda je i to već dovoljno jak dokaz da su stvari otišle po zlu. Pa kada su zahtjevi za sporazumnim prekidom radnog odnosa pilota već stigli u zapovjedništvo, nitko u vojnom vrhu još nije znao ni gdje to piloti odlaze - u Oman ili Katar.

Svejedno hoće li ta šestorica naših pilota vježbati strane pilote ili služiti kao privatni ukras na nebu nekom zaljevskom emiru, njihov potez mogao bi potaknuti i ostale naše pilote na sličan potez. Stoga vojni vrh i reagira tako da zaštiti sebe, pa će, kako stvari stoje, krenuti i u osvetničku akciju prema odmetnutim pilotima, sve u stilu "ubij glasnika". Navodno im neće olakšati odlazak, nego uvjetovati još jednogodišnji ostanak, tjerajući pilote da, žele li otići iz HRZ-a, sami zatraže nečastan otpust. Što je za vojnika najveća sramota. Usto, sve je očitije da će, u svojoj ljutnji, vojni sustav "ubiti" i Krila Oluje kao projekt i akro-skupinu. Jer za stvaranje nove leteće šestorke trebaju godine napornog i skupog treninga, pa je lakše odustati od projekta nego boriti se za njegov spas. Ići linijom manjeg otpora i jest stil ponašanja prema HRZ-u koji traje barem petnaestak godina.

To što hrvatski državni i vojni vrh nije postavio razumnu i održivu strategiju razvoja HRZ i PZO-a dovelo je do dugogodišnjeg i već mučnog odumiranja sustava. Političari se prema HRZ-u odnose kao prema nasukanom kitu – još je živ, ali čemu mu pomagati kad će ionako krepati. U petnaestak godina Hrvatska je tako izgubila sposobnost protuzračne raketne obrane svog neba iznad 3 km visine, riješila se jedne eskadrile borbene avijacije (12 MiG-ova 21), a nakon neučinkovitog remonta u Ukrajini, na putu je da ukine i preostalu eskadrilu borbenih zrakoplova. Dovoljno je samo da se dogodi još jedno katapultiranje i – eskadrila će biti prizemljena. Politika je odlučila da nam ne trebaju ni transportni zrakoplovi, a novost je da nam ne trebaju ni transportni helikopteri (osim najnovijih 10 Mi-171 sh), nego će iz SAD-a stići neki borbeno-izviđački helikopterčići čija svrhovitost nabave ekspertima nije baš jasna. Sustav je, dakle, potpuno zakazao i sada ima samo dvije glavne brige – moliti se da nikad ne počne istraga o promašenom remontu MiG-ova 21 i kako zastrašiti pilote da se ne ponovi zadarska "bježanija". Idući četvrtak u Sabora se održava sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj će biti i sav državni vrh. S obzirom na događaje i realno stanje sustava, bit će to prije rasprava o - nacionalnoj nesigurnosti. 

>> Šest najboljih vojnih pilota odlazi u Oman na deset puta veću plaću

Ključne riječi

Komentara 57

Avatar puky
puky
08:37 08.03.2015.

... istina je da je ovo jednim siromašnim oružanim snagama nepotrebno ali istina je da su zadnja dva "vrhovna komandanta" baš sve učinili da naše oružane snage dođu na ove jadne grane ... strava ...

LU
lukabulic
09:00 08.03.2015.

zbog čega se pljuje po pilotima --većina njih je sosobnom odlukom da napusti agresorsku jna došla u hrz s letjelicom -mig-ili ? dakle krivo je vrhovno zapovijedništvo - koje nije htilo priznati da su piloti u tim dotrajalim kantama zvanimzvanim migovi ugorženi često su pri padu izvlačili te kante da ne padnu u gusto naseljeno mijesto -i katapultirali sebe -i to za neke nije herojstvo dok u isto vrijeme vrhovni zapovijednik tvrdi da bsu te kante ispravne-- vidim komentar ispred mene - sad će to riješiti nova vrhovna zapovijednica očito omaložavajući presjednicu GRABAR- KITAROVIĆ a di je taj bio dok je ivo tvrdio da su kante ispravne ili kad su nam nuđeni šved ski gripeni - biraj kako platiti - onda su planirali da nam nebo brani agresorska srbija i njihovi piloti pa da ti mozak stane - to nje bio plan svi zajedno u region isto kolo ista pisma isti akteri samo što nije i uspio u tome dakle ne pljujte po hrvatskim herojima ni po ovima ni onima u kolicima ni igdje dfi su branitelji- nadam se da nije onaj jučerašnji mza pultom koji samo zaključava račune i pobriše sve što ste komentirali cijelodnevno-

Avatar future Gohan
future Gohan
10:36 08.03.2015.

U normalnoj državi odmah bi se sastale sve relevantne političke insitucije da se ovo riješi i spriječi, ali kod nas, ma ne samo odlazak u MORHu, jer ovo je blamaža, nego to što danas RH postaje sve više Yuga u malom, s zemlja u odnosu na br. stanovnika s največom emigracijom na planeti... Što će se desiti, a desiti će se da će sve druge, nove pilote, kadete, neće osposobljavati stručnjaci i znalici, nego "magareče kulpe", oni koji nisu bili top, oni koji ne znaju, e ti sad su instruktori što će postići, sve je jasno, a to smo primjerice vidjeli u zdravstvu, od 90tih odlaze oni koji znaju, narod slegne ramenenima, politika kaže što oni mogu, i onda zadnji u razredu podučavaju nove, rezultat, zdravstvo je za k.... Tako će biti i ovdje. Nije problem samo u lovi, mogli su oni otiči odavno kao i mnogi drugi, ali MORH se zapostavlja od 1998, od mirne reintegracije, demonizacije domovinskog rata, korišćenje domivinskog rata i branitelja samo u političke svrhe, nikakva modernizacija a niti održavanje sustava, i eto rezultata... novinar, ljudi, itd. samo spuste ramenima, i što sad, a rezultat, dosad samo slijegali ramenima, ono što valja odlazi, smeče, neznalice i nestručnjaci ostaju, a to je ono što školuje nove generacije u svim segmentima ovog društva... na kraju Krila Oluje će se ugasiti, pojelo vuk magare, i idemo dalje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije