Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propast Slavonije

Hrvatska žitnica triput je temeljito uništena u posljednjih sto godina

Slavonija,nekretnine
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
09.06.2015.
u 18:22

Ferdo Bašić: Slavonija je pala na koljena 90-ih kad su politički korisni idioti uništili PIK-ove

Slavonija je u posljednjih sto godina ''tri puta temeljito uništena". Nakon I. svjetskog rata razvlašteni su veleposjednici, a namireni pobjednici – srpski „solunski dobrovoljci". Poslije II. svjetskog rata novi pobjednici, komunisti, slamaju seljake i poljoprivredu kolektivizacijom i prinudnim otkupom (1946.-1950.). No, komunisti su zbog otpora seljaštva napustili sovjetski model ''zadruga", a potom uveli malo slobodnije tržište. Istodobno, iz oduzetih veleposjeda formirali su državna imanja, kombinate, koji su postali okosnica poljoprivrede.

– Zahvaljujući njima (kombinatima, nap. a.), praćena sustavnim ulaganjem, hrvatska je poljoprivreda od 1955. do 1985. bila najuspješnija u svojoj povijesti – misli akademik Ferdo Bašić.

Pretvorba i privatizacija

Pa ipak, Slavonija je ''pala na koljena" tek nakon osamostaljivanja RH kada, kako veli akademik Bašić, ''politički korisni idioti traže ispravak povijesne nepravde" i uništavanje ''komunističkih mastodonata" koji su oko sebe okupljali kooperante. Kako je 90-ih bila hajka na sve što je ''crveno", tako su u pretvorbi i privatizaciji uništeni i kombinati. Branimir Glavaš, kojeg se smatra najmoćnijim čovjekom Slavonije, optužuje državu.

– Moji oponenti uvijek govore da sam ja nešto uništio. Nisam sudjelovao u privatizaciji niti su privatizacije bile u djelokrugu lokalne vlasti. Ništa se nije moglo privatizirati bez dopuštenja iz Zagreba – kaže Branimir Glavaš, koji svojim oponentima uzvraća.

– Oni koji su danas najgrlatiji i u mene upiru prstom, svi Vrkićevi prijatelji sudjelovali su u privatizacijama. Hrvatskom su privatizacijom ovladali komunisti i komunistički sinovi. Oni su sada ugledni građani, a oni ili njihovi očevi u komunizmu su bili u zatvoru zbog gospodarskog kriminala – zaključuje Branimir Glavaš.

No, bez obzira na to tko je sudjelovao u privatizaciji PIK-ova, oni su propali. Jedan od razloga jest to što su iz njih istjerani stručnjaci, agronomi, koji su znali posao.

– Potezom pera najiskusniji stručnjaci, nositelji proizvodnje u kombinatima, gubili su radna mjesta i postali nepotrebni. Nema struke ni djelatnosti za koju to ne bi bilo katastrofa! Tako je i bilo!... Posljedice traju i danas! Jedemo uvezenu i najskuplju hranu! – objašnjava akademik Bašić, koji navodi primjer PIK-a Belje.

– Tako je, primjerice, PIK Belje, koji je preživio sve mijene od Eugena Savojskoga do danas, dakle više od tri stoljeća vladavine različitih osvajača, i uvijek bio uzorno imanje, pao na koljena tek pred demokratski izabranim donositeljima odluka – dodaje Bašić.

Naime, samo je taj ''mastodont" zapošljavao više od 50 stručnih i znanstvenih djelatnika, među kojima je bilo pet doktora znanosti. Danas nema nijednoga!

Za prof. Ljubu Jurčića kombinati su bili ''koncentracija znanja", ''tehničko-tehnološki" sustavi uz koje su bile organizirane škole i instituti, koji su radili na hibridima, logistici itd.

– Hrana je strateški proizvod i bivša država je, ma što mi mislili o tome, u okviru toga sustava organizirala takvu ekonomiju. Hrvatska je počela propadati kad je hrvatska politika prekinula veze s hrvatskom znanošću – uvjeren je Ljubo Jurčić.

Ako nisu uništeni, PIK-ovi su u tranziciji rascjepkani. I dok se u svijetu okrupnjavaju posjedi radi konkurentnosti, u Hrvatskoj se usitnjavaju te politika deklarativno ide jednim smjerom, a praksa suprotnim. I to sve zbog glasača.

Američki model

– Bilo je smiješnih situacija na sjednicama Vlade RH. Na primjer, u točki 1. govori se o okrupnjivanju zemljišta, a u 2. o tome da ćemo zemlju podijeliti braniteljima i zaslužnima – prisjeća se Jurčić, koji je bio potpredsjednik u Račanovoj vladi.

I akademik Gordan Družić upozorava na problem rascjepkanosti zemljišta.

– To je u bivšoj državi moglo relativno dobro funkcionirati uz PIK-ove. Naravno, bilo je loše što su svi potkradali te PIK-ove, ali je postojao neki sustav i neka politika. PIK-ovi su bili skupi sustavi, to je jako koštalo državu, ali se država trudila održati ih i postojala je proizvodnja – obrazlaže Družić.

PIK-ovi su, zapravo, bili organizirani više po američkom modelu kombinacije velikih farmi i rančeva. A hrvatski su agronomi, podsjetimo, često odlazili na usavršavanje i školovanje u Ameriku.

Za razliku od ostalih sugovornika, Branimir Glavaš tvrdi da PIK-ovi nisu propali, nego su se transformirali, barem u njegovoj županiji.

Novi sustav – Žito

– IPK Osijek nije propao, nastao je novi sustav koji se zove Žito. Samo je promijenio ime. Ne kažem da nije od tih krakova u tom sustavu nešto propalo. Ali, glavnina gospodarske supstance je i dalje živa, samo se ne zove IPK. Sad je to u vlasništvu Todorića i Pipunića, većih ili manjih tajkuna – veli Glavaš te optužuje pojedine tajkune da ubiru milijune od poticaja, a da se pritom u tim sustavima ljude ne zapošljavaju.

– Slavonija je propala zato što nemaju prerađivačku industriju poljoprivrednih proizvoda – uvjeren je Božidar Pankretić, bivši ministar poljoprivrede. Kombinati su prije rata u svome ''vlasništvu" imali oko 20 posto poljoprivrednog zemljišta i bili su nositelji proizvodnje i tržišnih viškova. Koliko su žilavi, govori podatak da je na ''ostatke ostataka" tih kombinata od mizernih 7,9 milijardi kuna otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda za 2012. otpalo 4,3 milijarde, a na OPG-ove 3,6 milijardi kuna. Osim destrukcije velikih kombinata, drugi veliki razlog kraha hrvatske poljoprivrede u Slavoniji jest i hrvatska fiskalna politika.

Sutra: Zašto je propala i slavonska industrija

>>Kako znanstvenici ekonomisti vide istočnu Hrvatsku za 35 godina i kako tu viziju ostvariti

>>Slavonija pored poljoprivrede treba i jako poduzetništvo

Komentara 14

MA
matora
20:17 09.06.2015.

Kaže fantom Glavaš da je IPK Osijek ostao.... IPK je zapošljavao 12.000 ljudi, a Pipunićevo Žito jedva 1.000, Belje je uništeno, Todorić ga ima samo za primanje poticaja... A tko im je omogućio ovo "kupovanje", počesto za jednu kunu, je nova priča.

DU
Deleted user
19:50 09.06.2015.

problem je u neobradjenom zemljistu i losoj strukturi poljoprivredne proizvodnje... sve bivse ministre poljoprivrede pitati sto su radili i poslati pjesice preko neobradjenih povrsina... jedino kad iznad Hrvatske letis avionom vidis neobradjenje povrsine, ostatak eu si to nesmije dozvoliti... belgija,, danska da ove velike ne spomi jem sve se sareni od kultura, jecam repica...

CR
cro90
18:42 09.06.2015.

Sve je to bilo i ostalo nakon rata u drzavnom vlastnistvu. Ko je vladao Slavoniju po Zupanijama i ko je bio u Zagrebu na valsti ? Zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije