Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WikiLeaks

Hrvatska tvrtka kršila je UN-ov embargo prema Iranu

teheran
Arhivska fotografija
06.12.2010.
u 13:00

Komoru iz Njemačke pokušali otpremiti u Iran uz pomoć hrvatskih posrednika koji su dali ponudu u tuđe ime

Neka je hrvatska firma dala ponudu za kupnju tzv. klimatske komore za ispitivanje koja je bila namijenjena iranskoj tvrtki pod UN-ovim embargom, a sve kako bi “zamaskirali” pravog kupca i komoru propustili kroz granične kontrole.

Dugo ih pratili

Diplomatska korespondencija američkog veleposlanstva u Berlinu i State Departmenta – a bio je uključen i Zagreb – otkriva složeni sustav pokušaja zaobilaženja graničnih kontrola te kršenja UN-ova embarga u Iranu. Imena umiješanih, i hrvatske tvrtke, izbrisana su u depešama koje su sinoć objavili s WikiLeaksa. Njemačke vlasti zatražile su 2008. od Amerikanaca informacije o Irancu (ime izbrisano, op. a.) koji je iz Njemačke, preko Hrvatske i Rumunjske, nabavio klimatsku komoru za ispitivanje za grupaciju Šahig Bageri, koja je pod embargom zbog programa balističkih projektila, piše u dopisu iz Berlina. Američki veleposlanik piše kako su Nijemci u “non-paperu” zatražili informacije od SAD-a jer da su znali da Amerikanci prate slučaj “komore” te su u istrazi ispitivali Iranca. Depeša je iz Berlina bila odaslana na više adresa: State Department, Zagreb, Abu Dhabi te Bukurešt.

Iz State Departmenta pak odgovaraju kako su još 2007. upozorili da će takvu komoru otpremiti u Iran uz pomoć hrvatskih, rumunjskih ili ruskih posrednika kako bi izbjegli kontrolu. Scenarij je, kažu, bio takav da se kao kupac navede Tadžikistan. No, kad bi komora stigla u Ujedinjene Arapske Emirate, kao usputnu stanicu, otamo bi je poslali izravno Iranu. Izlažući pozadinu slučaja, Amerikanci kažu kako su od studenoga 2005. s njemačkim vlastima raspravljali o namjeri iranske tvrtke Šahig Bagerida da nabavi termalnu komoru od njemačke tvrke (ime je izbrisano, op. a.). U travnju 2006. Njemačka je odbila zahtjev da dopusti izvoz komore, ali i upozorila proizvođača o sumnjama i mogućoj zlouporabi.

Nema imena

U lipnju 2007. SAD je izvijestio njemačka tijela za kontrolu izvoza o novom pokušaju izbjegavanja kontrole. “Sredinom ožujka izvijestili smo da bi takva komora mogla biti otpremljena u Iran preko hrvatskih, rumunjskih ili ruskih posrednika”, pisali su iz State Departmenta. Obavijestili su njemačke dužnosnike da je potkraj ožujka hrvatska firma dala ponudu za kupnju komore u tuđe ime.

U depeši koju je objavio Wikileaks sva su imena izbrisana – nema imena hrvatske tvrtke, ni u čije ime je dala ni kome je podnijela ponudu.

Komentara 11

FE
Felicijen
16:32 06.12.2010.

Tko zna koliko Ameri i drugi švercaju oružja i tamo i na još mnoge druge lokacije koje su pod embargom a nas bi prozivali za nekakve komore!? A da Nijemci upitaju svoju europsku kolegicu Rumunjsku o tome?

14
14words
13:18 06.12.2010.

Što sad treba suditi i one koji su kršili embargo na uvoz oružja za vrijeme agresije??

JA
jankoprekobrda
14:10 06.12.2010.

Na trasferima znanja, tehnologija i opreme izmedju Istoka i Zapada Yugoslavija je neko vrijeme dobro zivjela, ali tada se to radilo uz presutnu suglasnost i Istoka i Zapada kada nije bilo moguce ostvariti direktne aranzmane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije