Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

Hrvatska će obučavati iračke vojnike za borbu protiv ISIL-a

Kotromanović & Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.05.2015.
u 17:34

Važna nam je bilateralna suradnja s Irakom te suradnja kroz EU mehanizme i u borbi protiv terorizma, rekla je V. Pusić

Vlada je donijela odluku da će Hrvatska uvježbavati iračku vojsku za borbu protiv ISIL-a, otkrili su nam jučer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Riječ je o doprinosu Hrvatske u okviru globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, dodali su iz MVEP-a. Dosad se u tom kontekstu spominjala tek pomoć u streljivu te humanitarna pomoć, dok je obuka vojske prva konkretna zadaća koju je preuzela Hrvatska. O toj je temi ministrica Vesna Pusić, koja od nedjelje boravi u Iraku, razgovarala jučer s tamošnjim ministrom obrane Khaledom al-Obeidijem, a razgovore će nastaviti i u Erbilu, gdje se susreće s dužnosnicima pokrajinske vlade Kurdistana.

– Važna nam je suradnja s Irakom, i to na nekoliko razina: bilateralnoj, zatim suradnji kroz EU mehanizme te u borbi protiv terorizma. Mi, Hrvatska i Irak, dijelimo isto susjedstvo, put od Zagreba do Bagdada zračnom linijom traje tri sata – naglasila je ministrica Pusić nakon sastanka s iračkim ministrom obrane.

Ključno je uništiti ideologiju terorizma koja prijeti cijelom svijetu, rekao je ministar Al-Obeidi zahvaljujući Hrvatskoj na pomoći i doprinosu toj borbi.

Hrvatska je među prvima pristupila Međunarodnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a. No unatoč tomu, još početkom prosinca prošle godine, na prvom sastanku Koalicije u Bruxellesu, ministrica Vesna Pusić doprinos Hrvatske sažela je u dva aspekta: suradnju oko humanitarne pomoći s Erbilom i s Bagdadom te slanje pomoći, ponajprije streljiva, pešmergama i iračkoj vojsci. Desetak dana poslije, ministar obrane Ante Kotromanović otišao je u irački Kurdistan gdje je s predsjednikom Masudom Barzanijem razgovarao o pomoći pešmergama u borbi protiv ISIL-a, no nije se konkretno govorilo o obuci tamošnjih snaga. U MORH-u kažu da smo otvoreni za obje opcije – da se iz Hrvatske u Irak pošalje 10 do najviše 20 naših vojnih instruktora ili da se na obuku u Hrvatsku pošalju njihovi vojnici.

– Želja nam je da se u Irak ide u sklopu globalne koalicije, a prethodno će o tome odluku trebati donijeti Sabor – kaže glasnogovornica MORH-a Ana Bulić. Na nedavnom Vijeću za obranu bilo je riječi o tome da bi RH sudjelovala u obuci Iračana i Kurda u topništvu i obuci pilota.

>> U Iraku je cijeli poslovni svijet, pa i Hrvati

>> 'Hrvatska je spremna čuvati vanjske granice EU, ali...'

Komentara 14

M3
Miške 3
17:52 05.05.2015.

Sve , ali obučavati iračku vojsku-ne. To su radili Amerikanci,močni i stručni i napravili su ISIL ( kojeg podržavaju). Ta Pusička donosi nam samo zlo da bi se ugurala u UNO.

OB
ObrenM
20:20 05.05.2015.

Biti ce dobro ako se Isil ogranici na osvetu mudroj ministrici,a ne Hrvatima.

Avatar delminium
delminium
18:11 05.05.2015.

lijepo je vidjeti da hrvatska pokušava biti normalna zemlja NATO saveza ,,, pomoć iračanima svakako je dobra,, ako ih budu obučavali ratnici iz oluje biće i u iraku traktorijade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije