Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dim u lice

Hrvati popuše 1000 tona ilegalnog duhana godišnje

Pušenje
Foto: Borna Filic/PIXSELL
19.11.2014.
u 07:15

Svaki četvrti pušač u Hrvatskoj stariji od 18 godina puši rezani duhan, ukupno milijardu i pol cigareta godišnje

Na hrvatskom tržištu ilegalno se popuši 1000 tona rezanog duhana godišnje, čime državni proračun gubi čak 760 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje koje su jučer predstavili Hrvatska udruga poslodavaca i agencija Ipsos Marketing. U HUP-u kažu kako je taj iznos na razini godišnjih državnih rashoda za aktivnu politiku tržišta rada. No, činjenica je da svaki četvrti pušač stariji od 18 godina danas puši rezani duhan, ukupno 1,5 milijardi komada cigareta godišnje, ali tri od pet korisnika konzumiraju nebrendirani duhan na koji nije plaćen porez (gotovo milijardu komada).

Četiri od pet korisnika duhana na koji nije plaćen porez taj duhan nabavlja od preprodavača, odnosno na tržnicama (81,6%), 16,8% u inozemstvu. Pušači rezanog duhana u Zagrebu i okolici češće puše "domaći", nebrendirani duhan, dok u regiji Lika i Banovina češće kupuju brendirani duhan, kakav prodaju duhanske tvrtke na tržištu.

Većina ispitanika, 66% njih, smatra da taj duhan potječe iz Hrvatske, dok 24% smatra da potječe iz BiH, tvrdi se u istraživanju koje je tijekom srpnja provedeno na nacionalnoj razini, "licem u lice" na reprezentativnom uzorku od 1504 kućanstva u kojima su svi članovi stariji od 19 godina. Kućanstva su, istaknuto je, birana tehnikom slučajnog odabira, a ukupno je ispitano 3808 odraslih pušača.


>> Cigarete s okusom mentola pogubnije za zdravlje od običnih?

Komentara 5

LA
larala
07:30 19.11.2014.

koliko ce izgubiti država je trebala misliti kad je uvodila još vece trošarine...osobno, za ovo ne krivim pušace vec bolesne politicare koji su ih na to natjerali...pa samo nek i dalje smišljaju i uvode nove namete, u proracunu ce imati još i manje

IZ
Intruder_ZD
11:13 19.11.2014.

Ma dabogda svi pušili rezani duhan!! Državi su pušači krava muzara! Kad god fali novca u državnoj blagajni oni po đepu pušača! Ja pušim i pokušao sam se ostaviti tog smeča ali nisam uspio. Priznajem da sam ovisnik o duhanu, to država zna i naveliko me iskorištava. Narkomančinama daju heptanone, igle itd.. a nas deru ko ovce! Nek smanje cijene ili nas priznaju ko ovisnike te nam daju duhan u apoteci pa cu pušiti brendirane cigarete!! Od moje mirovine sam prisiljen kupovati po švercu duhan jer drukčije ne mogu!!! I dosta mi je priče da se oni brinu o mom zdravlju! Da je to istina ne bi seljacima davali poticaje za sadnju duhana te bi zatvorili tvornice za prozvodnju cigareta!!! LICIMJERI i GADOVI POHLEPNI!!

MA
madmax17
09:57 19.11.2014.

Nemoj srat, biće da im je jeftinije ionako jedva imaju za kruh i mlijeko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije