Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Honeymoon tema"

HNS: Premijer Plenković u intervjuu obmanuo javnost i svjesno lagao o Aferi Plagijator!

plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.01.2017.
u 11:15

"Osim što je svjesno lagao u intervjuu, kapetan Titanik Vlade, obmanuo je javnost svodeći aferu na jednu jedinu fusnotu, a jasno je da se radi o čak devet prijestupa među kojima se nalazi i copy/paste s Wikpedije", stoji u priopćenju

Liberalni demokrati, odnosno Hrvatska narodna stranka danas je uputila priopćenje medijima u kojem proziva premijera RH, Andreja Plenkovića da je u nedavnom intervjuu svjesno govorio laži o aferi plagijator ministra Pave Barišića.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U sinoćnjem intervjuu u dnevniku jedne nacionalne televizije, predsjednik Vlade Andrej Plenković obmanuo je javnost, ali i svjesno lagao o aferi plagijator ministra Barišića. U intervjuu je na pitanje zašto štiti dokazanog plagijatora ministra Barišića, premijer odgovorio:

“…radi se o tekstu koji je napisan 2008., kojeg je on sam korigirao 2009. prije nego što je bilo tko pokrenuo postupak pred bilo kojim etičkim povjerenstvom, prije svega Sveučilištem; da su Sveučilište u Splitu i Zagrebu reagirale u prilog Barišiću…“, što je nedvosmislena laž koju je jasno istaknuo tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Bjeliš naglasivši kako „Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu omogućava Etičkom savjetu Sveučilišta pokretanje postupaka samo ako se njima obuhvaćaju zaposlenici i studenti Sveučilišta u Zagrebu.“

Također, tadašnji rektor objasnio je kako se mišljenje spomenutog Povjerenstva ne može odnositi na ministra Pavu Barišića. On je, u vrijeme podnošenja prijave, bio zaposlenik Sveučilišta u Splitu pa zagrebačko sveučilište nad tom prijavom nije imalo nikakve ingerencije. Kako je naglasio Bjeliš, kada bi se takva mišljenja i donijela, bila bi neutemeljena, i prema tome ništavna.

Isto tako, tadašnja predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, Vesnica Garašić, kazala je kako „nijedno etičko tijelo Sveučilišta u Zagrebu nije bilo nadležno da u slučaju ministra Barišića pokreće ili donosi svoje mišljenje, budući da nije bio zaposlenik Sveučilišta u Zagrebu.“ Što je dodatno dokazuje premijerovu laž s obzirom da ove dvije izjave Vlada nikad nije demantirala.

Osim što je svjesno lagao u intervjuu, kapetan Titanik Vlade, obmanuo je javnost svodeći aferu na jednu jedinu fusnotu (koja je ionako sama po sebi dovoljna), a jasno je da se radi o čak devet prijestupa među kojima se nalazi i copy/paste s Wikpedije te pogrešno napisano ime autora jer se u tekstu iz Wikipedije prezime filozofa Fukuyame navodi na pogrešan način: “Fukayama”.

Nazivati „honeymoon temom“, jedan skandal u kojem je ministar znanosti i obrazovanja plagijator je u potpunosti gubitak kompasa od strane premijera. Pitajte učitelje, profesore, znanstvenike koji rade s našom djecom kakav osjećaj imaju kad je njihov ministar plagijator. Kakav autoritet oni imaju prema našim učenicima i studentima ako je to „honeymoon tema“?

Za kraj, nedopustivo je da premijer daje vlastita alternativna tumačenja nedvosmislenih činjenica i tako narušava legitimitet najviših tijela poput Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, imenovanih od strane Sabora.

Zbog svega navedenog, jasno je da je riječ o običnoj Titanik Vladi s kapetanom koji je izgubio kompas, kao i svaku vrstu autoriteta i vjerodostojnosti te nas opasno vodi prema santi leda.", stoji u priopćenju stranke.

Komentara 6

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:41 27.01.2017.

Nije Obmanuo ,,već je Vjerodostojno prevario javnost !

WE
weAreCro
12:35 27.01.2017.

😂😂😂 hns???

GU
gunđo
13:56 27.01.2017.

Stranćica koja je opstala zahvaljujući koaliciji sa SDP-om bilo bi pametnije da razmišlja kako će opstati na političkoj sceni i da se priprema za lokalne izbore.Neka smognu hrabrosti i izađu na izbore samostalno kako bi dokazali svoju vjerodostojnost.Ovako toj strancii nitko ne vjeruje kao i novom HSS-u kojeg vodi Beljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije