Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoko se protive

HND šokiran Radmanovom odlukom: Povucite otkaze E. Gojan i H. Novak Srzić

Elizabeta Gojan Hloverka Novak Srzić
Foto: Pixsell
1/5
13.03.2015.
u 16:37

HND najavljuje da će se protiv otkaza na HRT-u boriti svim sredstvima

"Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva šokiran je odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i traži da odmah povuče otkaze koje namjerava dati Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, a za čije je otkazivanje ugovora zatražio mišljenje sindikata na HRT-u", stoji u današnjem priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke objavljenom na njihovim internetskim stranicama.

Ističu da Radman Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić namjerava dati otkaz jer su "navodno" prekršile Etički kodeks HRT-a prema kojemu se ne smije javno istupati bez dopuštenja nadređenih. "HND oduvijek smatra da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti u svakom trenutku, slobodno izražavati stavove", stoji u Dukinu priopćenju te se citira 38. članak Ustava u kojem stoji: "Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji“.

"Novinari se imaju pravo braniti od medijskih i drugih napada"

HND smatra da se novinari imaju pravo braniti od medijskih i drugih napada, a pogotovo se to odnosi ako su oni "slabo potkrijepljeni i slabo argumentirani". Navode kako će sindikati odbiti suglasnost za otkazivanje ugovora Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, ali i upozoravaju da Radmana mišljenje sindikata ne obvezuje. Duka u priopćenju piše da će HND iskoristiti sve legitimne metode da se spriječe otkazi Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić. Kratko su iznijeli i svoje viđenje situacije zbog kojih je Radman najavio otkaze novinarkama:

"Elizabeta Gojan se zbog prijenosa predsjedničke inauguracije Kolinde Grabar Kitarović 15. 2. 2015. na Hrvatskoj televiziji, koji je uređivala i komentirala, našla pred valom kritika koje su jednim dijelom bile koordinirane i osmišljavane iz jedinstvenog medijsko-političkog centra. Tu nije stao neviđen 'medijski linč'. I poluprivatnim i privatnim kanalima obasuli su je najtežim uvredama, klevetama, etiketiranjima i zastrašujućim anonimnim prijetnjama. Elizabeta Gojan našla se u situaciji da se zbog takvih napada upućenih ne samo njoj već i njezinoj maloljetnoj djeci - brani. I to nakon što je - unatoč njezinim višekratnim molbama svim nadređenima u hijerarhiji - izostala bilo kakva pomoć ili zaštita. HRT ni nakon konstantnih prijetnji koje su joj upućivane - ni na koji način nije reagirao.

Slučaj Hloverke Novak Srzić je drukčiji jer je ona vodila akciju potpisivanja peticije protiv kolegice iz vlastite kuće Elizabete Gojan i načina na koji je ona komentirala predsjedničku inauguraciju, što je potpuno neuobičajeno i svakako je nekolegijalno. Ali što se tiče otkaza koje Goran Radman želi provesti, principijelno se žestoko protivimo otkazima i Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić", stoji u priopćenju Zdenka Duke naslovljenom "Protiv otkaza na HRT-u svim sredstvima".

>>Zastupnici pozvali Gorana Radmana da odustane od otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić

>>Hloverka Novak-Srzić o otkazu: Nemam što reći

Komentara 24

FE
felicita
16:59 13.03.2015.

"HND oduvijek smatra da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti u svakom trenutku, slobodno izražavati stavove", stoji u Dukinom priopćenju te se citira 38. članak Ustava u kojem stoji: "Jamči s sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji“.Opa otkad to,ne sjećam se da je ovo vrijedilo kod njihove kolegice Karoline Vidović Krišto koja je smjenjena a HND i g.Duka nisu stali na njezinu stranu.Sad su se probudili iz zimskog sna,iz kojeg razloga da mi je znati.

AN
Android
16:56 13.03.2015.

Duka u šoku!!?? Kad on nije u šoku?

AN
Andacon
17:04 13.03.2015.

No, lažne diplome nisu jedini problem koji potresa javnu televiziju, jer kada već progovaramo o diplomama valja podsjetiti da mnoga njihova javnosti dobro znana lica u svojim biografijama kriju zanimljive detalje vezane baš uz diplome. Nedavno smo tako svjedočili slučaju urednice emisije Hrvatska uživo Lele Knežević koja na posao nije dolazila redovito. Ipak, politička pozadina odnosno veza s bivšim predsjednikom spašavala ju je od otkaza. Premda za svoj posao prima plaću od osam tisuća kuna, nije jedina, ali ujedno nema stručnu spremu za radno mjesto novinarke za državnoj televiziji. Ipak, Lela nije tek novinarka ona je ondje donedavno bila čak i urednica. Cijela je plejada djelatnika javne televizije koji ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o HRT-u. Tako je veći broj kadrova na Televiziju dovela Mirjana Rakić , jedana od njih jest i Sanja Gvozdanić koja je završila Višu pedagošku. No, svoj posao obavlja po naredbi za 15-tak tisuća kuna. Katja Biočina sa plaćom od također desetak tisuća kuna, još je jedan od kadrova sa srednjom školom. Mnogima ne baš omiljeni Stipe Alfieri studirao je čak jedanaest godina zemljopis, ali i on je jedan od Rakićevih kadrova sa solidnom plaćom. Nadalje, tu je i Robert Zuber koji je također sve donedavno bio HTV-ov kadar sa srednjom školom, kojemu se pružila prilika da bude čak i urednikom. Ni za Zubera nije poznato je li se u međuvremenu domogao diplome s fakulteta. Dama koja je vodila sučeljavanje predsjedničkih kandidata Danijela Trbović još je jedna od onih koji su sve do nedavno posjedovali srednju školu. A sa srednjom školom bila je voditeljica skoro svih mozaičnih i zabavnih emisija na Hrvatskoj radioteleviziji u proteklih dvadesetak godina. Sama se prije nekoliko mjeseci pohvalila da je napokon u 50-oj godini uspjela privesti kraju fakultet. Time bi i njezina plaća mogla biti uvećana, a već sada šuška se da ona iznosi preko 15 tisuća kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije