Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.07.2016. u 13:00

U novim okolnostima u izbornim se jedinicama za koje se prije u HDZ-u “izvlačila slamka” sada bije odlučujuća bitka.

Sad kada su i u SDP-u shvatili da su se prerano ponadali kako je već riješeno pitanje pobjednika na prijevremenim parlamentarnim izborima te da je HDZ koji vodi Andrej Plenković u nekoliko tjedana postao “hit” za birače – ono što bi se moglo dogoditi Zoranu Milanoviću na rujanskim izborima postaje priča s mogućim još mračnijim izgledima za njega. Sve je u trendu, a kada netko stagnira, a protivnik se uzdiže, sve postaje drukčije. “Matematika”, a njome se sada definitivno pojačano i promišljeno bave u “novom, još novijem” ili, kako to radije vole hadezeovci reći, u “konsolidiranom HDZ-u”.

Matematika je pokazala da će HDZ najviše profitirati ako izađe sam na izbore, jer su istraživanja pokazala da je hrvatskim biračima već puna kapa onih predizbornih natezanja oko stotina fotelja koje su, na papiru u igri kada se stvaranju tzv. nacionalne koalicije. I tako je, kako je lucidno primijetio ideolog HDZ-a Davor Ivo Stier, najednom Milanović postao “staromodan”. Plenković, koji je očito dugo vremena zamišljao da će se naći u ovakvoj situaciji, pa je potpuno pripremljen razradio taktiku kojom će još “pridodati” kontu HDZ-a. To su ona tzv. točkasta koaliranja, gdje stranka ne koalira s drugom, nego s jakim političkim osobama koje, očekuje se, mogu svojim preferencijskim glasovima još ojačati HDZ-ovu listu tamo gdje je ona “tanja”.

A to se, pokazalo se i na prošlim parlamentarnim izborima u studenom 2015., najviše odnosi na 4 tzv. “zagrebačke” izborne jedinice – prvu, drugu, šestu i sedmu. Upravo je u tim jedinicama pao eksperiment Tomislava Karamarka i upravo su ovdje on i njegove zbrda-zdola sastavljene liste priskrbile premalu potporu. U HDZ-u još nisu sastavili liste premda u SDP-u jesu, što i jest očekivano i logično s obzirom na to da je SDP mogao opušteno sastavljati listu s partnerima Narodne koalicije u vrijeme dok su u poljuljanom HDZ-u tek izabirali novog šefa – Plenkovića.

No, ako Plenković zadrži svoju usredotočenost na matematiku, logično je da će se jako koncentrirati na ove četiri izborne jedinice. Logično bi bilo da zaključi kako se izbori gube ili dobivaju upravo u “proširenom” Zagrebu. Ove četiri izborne jedinice, koje zemljopisno zahvaćaju Hrvatsku od Novog Vinodolskog do Zagorja, Slavonije, Karlovca i Banovine daju 56 zastupnika u Hrvatskom saboru (od 151). Već se zna da na tu frontu Milanović šalje ove svoje “vojskovođe”: sebe u prvoj, Gordana Marasa u drugoj, Miranda Mrsića u šestoj, Milanku Opačić u sedmoj. Sad, kolike su njihove karizme (a manje nego od jednog Josipa Leke ili Borisa Lalovca koji su tu bili u studenom), vidjet će se, ali da je Milanović baš požurio s listama pa su sada njegovi dvojbeni puleni (poput Jamba) na medijskoj streljani, to jest činjenica. HDZ će ovdje, konzervativno, gotovo do kraja čuvati svoje nositelje, a i ima vremena do 14. kolovoza, kada je rok za prijavu DIP-u.

Bez obzira na to što još nisu sastavljene liste, jasno je da će ovdje, što se tiče spomenutih četiriju jedinica, Plenković imati slatke brige. Pretpostaviti je da se za istaknuta mjesta na ovim listama kandidiraju Plenković, Stier, dva popularna gradonačelnika Damir Jelić (Karlovac), Dražen Barišić (Velika Gorica), najaktivniji HDZ-ov zastupnik, ekonomist Goran Marić, “povratnik” Drago Prgomet (22.000 preferencijskih glasova u studenom), prof. Miro Tuđman i stranački adut – Zlatko Hasanbegović. Namjere HDZ-a ovdje su jasne – u novim okolnostima, u izbornim jedinicama za koje se prije u HDZ-u “izvlačila slamka” (a Karamarko je čak pobjegao u Zadarsku) – sada se bije odlučujuća bitka. HDZ namjerava slomiti SDP baš u Zagrebu, odnosno izbornim jedinicama “proširenog” Zagreba.    

>> Milanović poručuje HDZ-u: Debatu želim što prije!

Ključne riječi

Komentara 34

BU
Bulaba
13:17 31.07.2016.

Po svemu sudeći, u mojoj VII izbornoj jedinici će drugi na listi jugoslovenske narodne koalicije biti aktualni gradonačelnik Samobora, stanoviti Krešo Beljak zvan "Pajser", poznat po pljačkama, krađama i provalama u automobile. Prva će biti Milanka Opačić, poznata po izvođenju pjesme "Rodila me Hrvatica majka". Jedva čekam plakate.

BE
berogrga
13:59 31.07.2016.

Plenković, Hasanbegović, Prgomet, Tuđman i hdz-ovi gradonačelnici Karlovca, Zaprešića, Svete Nedelje, Velike Gorice, Vrbovca itd. te popularniji HDZ-ovci poput Marića trebaju popuniti liste u četiri “zagrebačke” izborne jedinice i Milanović te njegovi niškorist bivši ministri poput Marasa, Miranda i Opačićke nemaju šanse.

AR
aristip
13:36 31.07.2016.

Nije Plenković zaslužan za to što je HDZ skoro dostigao SDP nego Milanović. Milanovićeva lista s Marasom, Milankom, Grbinom toliko je odbojna narodu da su spremni dati glas HDZ-u. Naravno i koalicija s Vrdoljakom je tome doprinijela jer je vrdoljakk kao ministar gospodarstva uništio to isto gospodarstvo, ali su zato prosperirale tvrtke ATO i PPD. Nuđenje ministarske pozicije Vesni Pusić je najgori potez Milanovića. Milanović je toga sada svjestan zato i traži sučeljavanje s Plenkovićem da ovo padne u zaborav. HDZ-u će biti odlučni trenutak objava lista ako na njoj bude puno potrošenih i korumpiranih političara desit će mu se isto što i SDP-u sada ali ako sastavi dobru listu prestići će SDP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije