Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivamo zaključke sastanka

HDZ danas pokreće opoziv Oreškovića, Karamarko tvrdi da ima 76 ruku

13.04.2016., Zagreb - Prvim aktualnim prijedpodnevom za ovu Vladu pocela je 3. sjednica 8. saziva Sabora RH. Bozo Petrov , Tomislav Karamarko.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.06.2016.
u 00:05

Indikativno je da je posljednji sastanak u središnjici HDZ-a jučer prvi napustio Milijan Brkić

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, prema našim informacijama, danas će objaviti da ne podnosi ostavku nego da HDZ kreće u pokretanje procedure izglasavanja nepovjerenja premijeru Oreškoviću u Saboru. Iako danas službeno neće biti Klub zastupnika HDZ-a, HDZ-ovci će prikupljati potpise potrebne za pokretanje te procedure, a riječ je o samo jednoj petini zastupnika koja mora biti za izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću.

Naši izvori kažu kako je Tomislav Karamarko jučer na sastancima u HDZ-u tvrdio da ima 76 potpisa koji su mu potrebni za rušenje premijera. Stekli smo dojam da mu sudionici sastanaka to nisu povjerovali jer se većina zastupnika, na koje je Karamarko računao, izjasnila da s njim neće u preslagivanje vlasti. I da Karamarko sada nema tih 76 ruku na svojoj strani, možda računa da bi SDP također bio spreman rušiti premijera, pa u tom slučaju 76 ruku ne bi bilo neophodno, ako se ujedine HDZ i SDP.

Iz SDP-a su jučer stizale informacije da nemaju razloga ne biti protiv premijera jer se time ruši Vlada. No obrati su i tu mogući. Uvijek postoji rizik da SDP bude suzdržan, onda bi nedostatak 76 ruku bio očit. Rušenjem premijera, uspije li akcija, onda slijedi 30 dana za uvjeravanje predsjednice da Karamarko ima 76 ruku i tada bi, prikupi li 76, Karamarko mogao dobiti mandat za sastavljanje nove Vlade. Ili sve na kraju ispadne blef.

Jučerašnji dan je u HDZ-u bio dramatičan, cijeli dan se u stranci okupljalo najuže vodstvo i sastančilo. Indikativno je da je posljednji sastanak u središnjici HDZ-a jučer prvi napustio Milijan Brkić, koji je u subotu na Predsjedništvu zatražio Karamarkovu ostavku u Vladi, moguće nezadovoljan njegovom odlukom o pokretanju opoziva premijera. Ovaj je tjedan HDZ-u (točnije do srijede) ključan da pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja premijeru kako bi on na dnevni red u Saboru došao prije SDP-ova zahtjeva za glasanjem o nepovjerenju Karamarku.  

''Održane su konzultacije i važne odluke o kojima će sutra govoriti predsjednik stranke Tomislav Karamarko. HDZ je uvijek donosio ispravne odluke u zadnjih 25 godina, a Hrvatska nema vremena niti građani imaju više strpljenja'', kratko je jučer poručio Milošević. U HDZ-u je jučer službeno vladao zavjet šutnje. Karamarko danas u 10.30 ima novinsku konferenciju na kojoj će obznaniti opoziv premijeru.

Što će se događati ako Karamarko uspije presložiti saborsku većinu, odnosno prikupiti minimalno 76 zastupnika?

U tom će slučaju zatražiti izglasavanje nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću u Saboru i formirati novu Vladu. Nedavno je izjavio da u toj Vladi nema mjesta ni za Most ni za premijera Oreškovića.

Hoće li u toj Vladi Karamarko biti premijer?

Budući da potencijalnim partnerima HDZ-a, izjasnili su se proteklih dana, nije problem HDZ nego Tomislav Karamarko, nije izvjesno da bi u toj novoj Vladi premijersku funkciju imao šef HDZ-a Karamarko. Realnije je da bi netko drugi iz HDZ-a preuzeo tu poziciju, a Karamarko u takvom scenariju vjerojatno ne bi ni bio u Vladi, nego možda na mjestu predsjednika Sabora.

Što će se događati ako Karamarko ne uspije presložiti saborsku većinu?

Sudeći po izjavama sa sjednice Predsjedništva, Karamarko u tom slučaju želi ići na nove izbore. Ostali u vodstvu HDZ-a ne misle tako, nego smatraju da bi se Karamarko trebao povući iz Vlade ako mu ne uspije preslaganje većine u Saboru. HDZ-ovci s kojima smo razgovarali drže da je to trenutak u kojem bi se trebao tražiti njegov uzmak kako bi se izbjegli novi izbori. Naime, u HDZ-u vlada mišljenje da bi novi izbori bili poražavajući za HDZ i da ih pod svaku cijenu treba izbjeći. Dio utjecajnih HDZ-ovaca smatra da treba sačuvati Vladu HDZ-a i Mosta jer, i da se uspije presložiti većina, takva bi Vlada bila na klimavim nogama i vjerojatno još gora od postojeće. Karamarkovu ostavku, podsjetimo, u subotu je već zatražio njegov zamjenik Milijan Brkić. No u tom je zahtjevu tada ostao usamljen. Čak je odustao da se to stavi na glasanje na Predsjedništvu. No Brkić je time otvorio vrata da se o Karamarkovoj poziciji počne kritički razmišljati.

Podnese li Karamarko ostavku u Vladi pod pritiskom HDZ-a, jer nije prikupio novu većinu, ostaje li Tihomir Orešković premijer?

Naši sugovornici iz HDZ-a smatraju da, ako Karamarko ode iz Vlade, onda HDZ to mora naplatiti na način da HDZ dobije mjesto premijera. To znači da bi Orešković morao otići, a da bi HDZ predložio svog čovjeka na tu funkciju. Prema nekim scenarijima, HDZ bi Mostu bio voljan dati dva potpredsjednička mjesta u Vladi kao kompenzaciju za HDZ-ova premijera.

Bi li Most pristao da HDZ Karamarkov odlazak naplati mjestom premijera?

U Mostu se zasad ne opterećuju mogućim scenarijima, oni su zatražili Karamarkovu smjenu, nakon što je pukla afera Konzultantica i nakon što je SDP zatražio izglasavanje nepovjerenja Karamarku u Saboru. Štoviše, radi zaštite nacionalnih interesa, po zahtjevu premijera Oreškovića, Božo Petrov je bio izrazio spremnost da napusti Vladu, što ne znači da će podnijeti ostavku. Podsjetimo, premijer Orešković je prošli tjedan poručio da bi iz Vlade trebali otići i Karamarko i Petrov jer su postali prevelik teret Vladi. Iz perspektive Mosta, vjerojatno će inzistirati na tome da premijer ostane Orešković, a moguće da će tražiti i ostanak Bože Petrova u Vladi.

Hoće li eventualni odlazak Tomislav Karamarka iz Vlade prouzročiti potrese u HDZ-u?

Načet aferom i napadima Mosta, ali i svog zamjenika Milijana Brkića, Karamarko je već u poziciji ranjenog lava. HDZ je poznat kao stranka koja voli cipelariti moćnike kada padnu na koljena. Karamarko je postao uteg HDZ-u na političkoj razini pa je pitanje kakva mu je sudbina u HDZ-u. Morat će imati debeli zlatni padobran da sve preživi i digne se iz političkog pepela.

Koliko su izvjesni novi parlamentarni izbori?

U HDZ-u čine sve da do novih izbora ne dođe. Lopta je ionako na njihovoj strani terena pa će o HDZ-u i ovisiti hoće li izbori biti opcija. Iz Karamarkove perspektive – HDZ ide na nove izbore ako on ne uspije sastaviti novu većinu. Međutim, malo je vjerojatno da bi mu vodstvo HDZ-a to dopustilo. Tim više jer u slučaju novih izbora, koji bi mogli biti ujesen, HDZ ne bi trebao ići s Karamarkom jer je opterećen aferom.

Može li pozitivna odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, dakle da Karamarko nije bio u sukobu interesa, spasiti Karamarka?

Ta odluka može popraviti njegov imidž u kontekstu te afere i može mu donekle olakšati poziciju, ali HDZ je pokrenuo akcije rušenja Vlade ili pak povlačenja Karamarka i opstanka Vlade Mosta i HDZ-a pa je odluka Povjerenstva pala u drugi plan.

Komentara 261

DU
Deleted user
22:08 06.06.2016.

''Uvijek postoji rizik da SDP bude suzdržan'', hahahaha kad se samo sjetimo izjave sdp-ovaca i hns-ovaca kad je Orešković bez izbornog legitimiteta imenovan Premijerom.

DU
Deleted user
22:21 06.06.2016.

Pa gdje je iz medija ispao Zokin brat i Vrdoljakovi namlaćeni milioni svojoj ženi????

KL
klokun
22:26 06.06.2016.

Panika u partiji, ništa više nece biti isto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije