Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrušili se na vladu

HDZ: Izmjena poreza na dohodak šteti građanima. Izgubit će djeca i bolesni

HDZ,porezi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
05.11.2014.
u 12:27

Jasno je da će izmjenama rad vrtića i socijalni programi doći u pitanje, kazao je Željko Turk

HDZ-ovci danas su se na tiskovnoj konferenciji žestoko obrušili na vladu Zorana Milanovića i tvrde da je izmjena poreza na dohodak kojima vlada građanima u njihovim džepovima ostavlja više od dvije milijarde kuna njihova dohotka, porezna reforma na štetu građana. Ili kako je plastično objasnio Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova: '– Radnici će sad dobiti 100 do 200 kuna veće plaće, no u konačnici će njihove obitelji izgubiti puno više od toga. Mi ćemo u gradovima morati povećati cijene vrtića, komunalnih naknada...

Turk tvrdi da će samo Grad Zaprešić zbog ovih poreznih izmjena izgubiti više od 10 posto proračuna, točnije 15 milijuna kuna godišnje.

Gube županije, gradovi, općine

– Mi u gradu ukupno za plaće izdvajamo 10 milijuna kuna, a to znači da otpustim sve u gradskoj upravi i dalje bi nam nedostajalo pet milijuna kuna za nadoknadu. Jasno je stoga da će i rad vrtića i socijalni programi doći u pitanje – kazao je Turk. Njegov kolega Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija, tvrdi: – Ovo je porezna reforma na štetu građana. Izgubit će i djeca i bolesni. Kaže kako će sada morati odustati od kupnje ultrazvuka i mamografa koje su već bili planirali za 2015. godinu.

– Županija je osnivač mnogih ustanova poput osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, hitne pomoći koje se sve većim dijelom financiraju iz poreza. Naša županija izgubit će dva milijuna kuna – napomenuo je Tolušić i dodao da je županija i sada imala problema s financiranjem prijevoza učenika, plaćanjem grijanja, struje, školske opreme... Gradonačelnica Knina Josipa Rimac tvrdi da porez na dohodak čini do 60 posto ukupnih prihoda gradova i općina pa je jasno da će se ovom izmjenom zakona poreza na dohodak ugroziti djelovanje svih ustanova kojima je osnivač grad.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Mi nismo protiv poreznog oslobađanja i većih plaća građana, ali se protivimo vladinoj odluci da to bude na štetu županija, gradova i općina – rekla je Rimac. Pitali smo je ako smatra da vlada teret trebala prebaciti na nekog drugog, da nam kaže kojim to točno mjerama i na kojim stavkama u državnom proračunu.

Nemušto objašnjenje Rimac

– Ne znamo kojim mjerama. Posao vlade je da to smisli. Morali su to napraviti na drugim stavkama – nemušto je objasnila Rimac pa joj je u pomoć uskočio Ivan Šuker, bivši ministar financija. Rekao je da se ne mogu uspoređivati kruške i jabuke jer vlada je ta koja je donijela odluku da će porezno rasterećenje građana platiti jedinice lokalne samouprave te je upozorio kako mora osigurati da gradovi i općine mogu ispunjavati svoje zakonom propisane obveze i dužnosti.

Na novinskoj konferenciji bilo je i riječi o tome hoće li HDZ-ovi dužnosnici smanjiti svoje plaće koje će im automatski narasti novim poreznim pravilima. Tolušić je rekao kako su plaće župana ionako propisane uredbom Vlade i da jedva čeka da Vlada uredbom smanji plaće župana. Gradonačelnica Rimac rekla je da ovim poreznim izmjenama dolaze u pitanja i radna mjesta u gradu i gradskim upravama, a ne samo smanjenje tih plaća.

>>Lokalci gube 1,8 milijardi kuna, Vlada vraća samo pola

>>Veće plaće, ali i novi porez za 400.000 štediša

Komentara 45

NI
nibunika
13:16 05.11.2014.

Karamarko je nedavno izjavio da HDZ, kada dođe na vlast, neće smanjivati broj županija i gradova. Zašto bi Hrvatska racionalizirala lokalnu i regionalnu upravu. To neka provodi bogata Danska (čiji su kraljica i princ nedavno boravili u Hrvatskoj), koja jeje reformu provela 2008. godine. Danska, koja ima 5,5 milijun stanovnika, smanjila je broj općina i gradova od 270 na 98, a umjesto 13 županija formirano je 5 regija. Usvojen je kriterij da svaka općina, ili grad, mora imati minimalno 20.000 stanovnika (iznimka je jedino omogućena za otočne općine).

TH
than
12:31 05.11.2014.

Dakle, rjesenje je u smanjivanju broja opcina, gradova i zupanija, a sto vec i ptica na grani zna... Eh, ali gdje onda smjestiti sav rodijacki i stranacki kadar...

DU
Deleted user
12:58 05.11.2014.

Novinarcicu zaradi kruh,nije Ivana Rimac nego Josipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije