Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlamentarni izbori

Koaliranje: HDZ i SDP u saborske klupe uvode strančice

Karamarko i Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.08.2015.
u 17:45

Istarski regionalci zasad, izgleda, neće potpisati ulazak u predizbornu Kukuriku ekipu, ali nije isključeno da to učine naknadno, u rujnu

Kukuriku koalicija pred konačnim je dogovorom o još jednom zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore. Najvjerojatnije u subotu, a najkasnije do 1. rujna, očekuje se potpisivanje novog koalicijskog sporazuma između SDP-a, HNS-a, HSU-a i dva nova partnera, Laburista i Autohtone Hrvatske seljačke stranke (A-HSS). Svi su detalji više-manje dogovoreni, a "sigurni" saborski mandati odavno podijeljeni. HNS dobiva sedam, HSU i Laburisti po tri mandata, dok A-HSS dobiva jedno granično mjesto i za svoj će se eventualni ulazak u Sabor morati dobro potruditi.

Obvezat će se na vjernost

Još je preostalo podijeliti ona preostala mjesta na listama pazeći da se zadovolji kvota žena od 40 posto, a treba usuglasiti i konačan tekst sporazuma u kojem će, doznajemo, pisati koliko će koja stranka dobiti točno mjesta na listama. Kao i u prvom sporazumu, potpisanom 2011. godine, partneri će se, doznajemo, jedni drugima obvezati na vjernost, odnosno potpisat će da ni u slučaju gubitka izbora neće koalirati s HDZ-om.

Kako sada stvari stoje, IDS ipak neće potpisati sporazum sada, ali nije isključena mogućnost da to učini naknadno. Ipak, druženje premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića i predsjednika IDS-a Borisa Miletića u nedjelju u istarskom Barbanu ipak nije bilo uzaludno. Dotakli su se i nekih IDS-ovih uvjeta za novu suradnju, kao što je dovršetak Istarskog ipsilona.

– Premijer je jasno dao do znanja da SDP nije protiv dovršetka Istarskog ipsilona. Ali je isto tako kazao da treba naći najbolji financijski model kako to napraviti. Ponudio je i IDS-u da o toj temi razgovara s ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem te ministrom financija Borisom Lalovcem. Dotakli su se i decentralizacije. Jasno je rečeno da i SDP to želi, ali ne na način koji predlaže Ivo Josipović – kaže nam jedan član Predsjedništva SDP-a.

Isto tako, IDS-u je poslana poruka da je u koaliciju dobrodošao i naknadno, odnosno u rujnu, nakon što njegova tijela stranke donesu konačnu odluku, ali da SDP mora potpisati koalicijski sporazum ovih dana jer to njegovi ostali partneri jednostavno očekuju. U IDS-u su spremni na razgovor.

– Ali o konkretnim programima i o onome što u prošlom mandatu nije provedeno, a trebalo je biti. Tu prije svega mislim na decentralizaciju. Neodgovorno bi bilo prema ljudima u Istri da ulazimo u aranžmane čiji sadržaj nije poznat i da nemamo nikakvo jamstvo da će se dogovor ispoštovati. Naša je pozicija jasna od prvog dana, a na partnerima je da se izjasne i o decentralizaciji i o programu koji još nismo vidjeli – poručio je jučer Boris Miletić.

Prilika za autsajdere

I dok SDP još nije zaključio svoju koaliciju, ona HDZ-ova odavno je formirana. U osmočlanoj Domoljubnoj koaliciji dovršavaju se aneksi sporazuma s koalicijskim partnerima koji će potpuno definirati broj mandata koje pojedini partner dobiva. HDZ će, uz HSS i HSP dr. Ante Starčević, koji i sad imaju po jedan mandat u Saboru, u parlament uvesti i HSLS, ali (najvjerojatnije) i znatno manje partnerske stranke: Blok umirovljenici zajedno, Hrast, Zagorsku demokratsku stranku, ali i Hrvatsku demokršćansku stranku. U novom sazivu Sabora tako bi mogli sjediti i predstavnici stranaka koje su dosad bile autsajderske.

Osim onih koje će povući HDZ, u Saboru će svoje mjesto najvjerojatnije naći i Reformisti Radimira Čačića i Ivo Josipović, odnosno njihova koalicija Uspješna Hrvatska. Tu je i ORaH Mirele Holy, ali i Živi zid te stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Teško je procjenjivati hoće li netko biti potpuni izborni gubitnik ili će se dokopati kojeg mandata...

Komentara 16

TH
than
18:11 25.08.2015.

Gdje li ce ih sve uhljebiti. Ova drzava puca po savovima, svaki mjesec novo zaduzenje.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:12 25.08.2015.

Tko god da bio na vlasti nitko neće otvoriti 80.000 upropaštenih tvornica

RE
registriraj13
18:21 25.08.2015.

Hm, a di su sad one parole da bi preferencijalno glasovanje uzrokovalo da strančice ulaze u saborske klupe. E moj narode, niste htjeli potpisati i eto vam hračak nade od vaših političara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije