Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predizborna preslagivanja

SDP: Zbog Holy i Josipovića ljevica će izgubiti barem osam mandata

Zoran Milanović, Tomislav Karamarko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
19.08.2015.
u 19:15

"Uspješna Hrvatska" mogla bi ugroziti Kukuriku koaliciju, Milanoviću žele ukrasti i IDS. Karamarko 
je skupio desnicu, kojoj prijete Bandić, Ruža 
Tomašić...

Politička scena na ljevici i lijevom centru uglavnom je konsolidirana, tim više što je jučer potpisan koalicijski sporazum između Ive Josipovića i Radimira Čačića, odnosno stranke Naprijed Hrvatska i Narodne stranke – Reformista.

Bit će bez vođe

Od važnijih stranaka još samo IDS nije odlučio hoće li na izbore ponovno s partnerima iz sada proširene Kukuriku koalicije (SDP-HNS-HSU-Laburisti), samostalno ili možda s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem i njegovim novim partnerom Radimirom Čačićem u koaliciji koju su nazvali "Uspješna Hrvatska".

Kako su jučer Čačić i Josipović poručili, njihova koalicija bit će "koalicija bez vođe", a biračima su obećali povećanje zaposlenosti od 10 posto i povećanje domaćih i stranih investicija za 30 posto. Najavili su snažnu decentralizaciju i regionalizaciju države. Čačić i Josipović nadaju se da će u svoju koaliciju privući još neke stranke, prije svega regionalne, među kojima je IDS, neku od nacionalnih umirovljeničkih stranaka, ali i, kako kažu, ugledne i sposobne pojedince, konkretno bivšu premijerku Jadranku Kosor i bivšeg ministra financija Slavka Linića. Na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića više ne računaju.

– Programski su mi bliski, uvažavamo se, razumijemo i razmišljamo slično. Ali ja sam nezavisni zastupnik i zasad ne razmišljam o koaliciji. Čačić i Josipović daleko su prihvatljiviji (od ostalih političkih opcija, nap. a.) u svojim stavovima o regionalizaciji i lokalnoj samoupravi, a to su teme koje su za mene i moju osmu izbornu jedinicu jako važne. Milanović je zlo koje je razbilo lijevu poziciju i stvorilo puno lijevih opcija – rekao nam je jučer Slavko Linić komentirajući Čačićev i Josipovićev poziv u koaliciju.

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla nam je jučer da su sve opcije otvorene jer još nije donijela konačnu odluku u kojemu će formatu (i s kime) na parlamentarne izbore.

– Petnaestak godina obnašala sam visoke državne dužnosti, bila u visokoj politici, bila sam i ministrica, premijerka... Imam mnogo iskustva i stoga su moje ambicije realne. Zanima me sudjelovanje u projektu koji nije usmjeren protiv nekoga ili nečega, nego koji je za nešto. Dakle, što se izlaska na izbore tiče, sve je još otvoreno – rekla nam je Jadranka Kosor.

Maras bez komentara

Od izvora bliskog bivšoj premijerki doznali smo da s Josipovićem nije razgovarala o eventualnoj suradnji, da je više puta razgovarala s Čačićem, ali da ništa nije dogovoreno. Problem joj je, doznajemo, što bi se Čačić nakon izbora mogao prikloniti šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, što je njoj potpuno neprihvatljivo. U SDP-u nisu sretni formiranjem koalicije Josipović – Čačić, baš kao i odlukom Mirele Holy da ORaH sam ide na izbore.

– Žalosno je to. Jer Holy sama neće osvojiti nijedan mandat, a kratkih rukava ostat će i Josipović i Čačić. Njihovih dva posto i ORaH-ovih tri posto znači da će pet posto glasova završiti u smeću. Zbog toga što Holy i Josipović neće s nama u koaliciju, lijeva opcija izgubit će barem osam mandata – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

Mirela Holy jučer je prozvala potpredsjednika SDP-a Gordana Marasa da joj je 20. srpnja u telefonskom razgovoru ponudio "barem osam saborskih mandata" ako ORaH uđe u SDP-ovu koaliciju. Maras jučer nije želio komentirati tvrdnje šefice ORaH-a. (surađivala Ljubica Gatarić) 

>> Maras mi je telefonom nudio osam mjesta na listi

>> SDP želi da izbori budu prije obljetnice pada Vukovara

>> Čačić i Josipović potpisali sporazum, nazvali se Uspješna Hrvatska

Komentara 47

TH
than
19:41 19.08.2015.

Sto reci o covjeku koji ti da otkaz, podigne neku letvicu, onda ispod nje svi prolaze i na kraju moli onoga kome je dao otkaz da se vrati ?!!?!?! Obraz kao djon.

AA
AAlien
19:47 19.08.2015.

SDP je trebalo davnih dana eliminirati, tamo negdje 91', ali ...

FA
Fake
19:47 19.08.2015.

Ma vi ćete izgubiti kako god se okrene.Neće to biti radi ova dva manekena.Vaša nesposobnost je ta koja vas vodi prema smjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije