Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grubišić u saboru

Zaustavljajući svojim odlukama civilni promet i život, Milanović se ponaša kao Mad Max

Boro Grubišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.09.2015.
u 10:48

– Ovo što ste događa s izbjeglicama sasvim sigurno izmiče kontroli, a što je dokaz da nismo bili dobro pripremljeni, da je bila obmana, čista obmana da se pripremamo za izbjeglice i da Hrvatska će to lako riješiti – smatra Vukšić

Saborska oporba jutro je počela osvrtom na situaciju na hrvatsko-srpskoj granici usporedivši premijera koji pokušava kazniti Srbiju zbog usmjeravanja izbjeglica prema Hrvatskoj s Mad Maxom.

– Zaustavljajući svojim odlukama i civilni promet i život, ponašaju se i prema Srbiji i prema Mađarskoj i još nekim državama kao Mad Max, upravo takvo je ponašanje našeg premijera. Što se s njim događa u ovom završnom dijelu mandata njegove Vlade? Ali nije stvar samo u blokadi uvoza i izvoza iz Srbije u Hrvatsku nego i njegov omiljeni ministar gospodin Jakovina blokira naše poljoprivredne proizvođače u Požeško-slavonskoj županiji, poglavito zadrugu koja se zove "Domaće blago" i registrirana je u Kuzmici, 175 zadrugara proizvede 500 tona graha na 450 ha. Ali uvoznice koje se dijele i koje se daju nekim uvoznicima za uvezeni grah trešnjevac iz Tadžikistana, iz Kazahstana, iz Kine, Kirgistana i još nekih egzotičnih država, zapravo zaprečuju razvoj te domaće proizvodnje koja je odlično krenula – komentirao je HDSSB-ov Boro Grubišić te dodaje kako je neodobravanje nabavke kombajna za branje graha i nabavke linije za preradu graha prelilo kap na čaši.

– To je alarmantno, beogradski list "Kurir" je na naslovnici objavio jednu drugu riječ za premijera koja je puno teža od Mad Maxa, ali ja je ne bih htio koristiti. Možda je novinari znaju pa nije lijepo da ja izgovaram takve riječi za bilo koga, a kamoli za našega premijera – kaže Grubišić. Nezavisni Branko Vukšić podsjetio je na nedavnu izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako "stvari izmiču kontroli". 

– Ovo što ste događa s izbjeglicama sasvim sigurno izmiče kontroli, a što je dokaz da nismo bili dobro pripremljeni, da je bila obmana, čista obmana da se pripremamo za izbjeglice i da će Hrvatska to lako riješiti. Nakon napada na Irak Sirija je primila 4 milijuna izbjeglica i godinama se o njima brinula. I nije kao država propala zbog toga nego zbog nekih drugih stvari. Ovo što se događa na hrvatskoj granici, ovo što se događa u međunarodnim odnosima između Srbije i Hrvatske, Hrvatske i Mađarske, a i drugih zemalja, sasvim sigurno da dovoljno govori o bijedi politike. Ne hrvatske politike, nego bijedi politike – smatra Vukšić kojemu se čini da je u Hrvatskoj malo kome stalo do izbjeglica, važnije je uhvatiti političke poene bez obzira na to  jesu li na ljevici, na desnici...

– Malo je onih koji razmišljaju o žrtvama i tko je to žrtva? Malo je onih koji se usude, pa i premijer Milanović, uprijeti prstom tko je odgovaran, tko je pokrenuo ovu lavinu. Sasvim sigurno da su to zapadne sile koje rade, proizvode kaos na Bliskom istoku i sjevernoj Africi ne godinama, nego desetljećima. To se ne usudi, ali se usudi svađati sa Srbijom, Orbanom jer tu se dobivaju politički poeni. Ako je Srbija zatvorila tržište za hrvatske proizvode, to nešto znači za hrvatsku proizvodnju i hrvatske interese – naglašava Vukšić te dodaje da izgleda da će se Hrvatska posvađati s cijelom Europom jer netko želi dobiti izbore. 

– To nije dobro. Nema tu smirujućih rečenica, nema tu ljubavi, nema tu empatije, tu se sada vježba strogoća, sada se želi iskazati državnost, državnički gard, ali ne onda kada je bilo potrebno. Hrvatska vanjska politika je pudlica bruxelleske, američke i njemačke politike – zaključio je Vukšić.

Nezavisni Damir Kajin kaže da je osim ove blokade kamionskog prijevoza na hrvatsko-srpskoj granici, Hrvatska zabranila 26. kolovoza i uvoz mlijeka iz BiH.

– Prelaki smo na okidaču. Je li prestala ta blokada uvoza mlijeka, ne znam, ali znam da BiH bojkotira hrvatsku robu. I danas idemo korak dalje. Izvoz hrvatskih roba u Srbiju je 3,8 milijardi kuna. Uvoz je 2,7 milijardi kuna iz Srbije. S time da je Hrvatska u srpske tvrtke uložila oko 5 milijardi kuna tako da i te tvrtke u velikoj mjeri gotovo 1 milijardu roba izvoze u Hrvatskoj. Znači, šteta je dvostruka. Mi ćemo vjerojatno zbog toga početi gubiti tržište u Srbiji i štetimo si onda poziciju i u Makedoniji – nabraja Kajin te dodaje da treba odustati od blokade jer do nje nije smjelo ni doći.

– Treba tražiti da se riješi problem migranata dolje u Grčkoj, ali i ovdje. Dok Mađarska vjerojatno u dogovoru s Merkel pušta i propušta migrante i izbjeglice ok. Kada to ne bude činila istog časa granica mora zaustaviti ulazak tih ljudi u Hrvatskoj. Koliko migranata uđe, toliko ih mora izaći. Onima koji su ovdje tim ljudima treba pomoći, obući, nahraniti dati im piće, pružiti liječničku pomoć itd – smatra Kajin koji zaziva summit europskih zemalja jugoistoka – Beograda, Skopja, Sarajeva, Zagreba, Budimpešte, Ljubljane, Atene.

>> Milanović: Ova mjera je smiješna, mi ćemo na to odgovoriti

>> Protumjere Srbije: Zabrana uvoza hrvatske hrane, zatvaranje granica i prestanak komunikacije

Komentara 37

BU
Bulaba
10:53 24.09.2015.

Ma koji Mad Max, Mad Max je imao kontrolu nad sobom i svojim postupcima i znao je što radi. Zoka orao se ponaša kao tasmanijska neman, ili kao magarac Zazun kad ga se potegne za rep.

CR
CROLINDA
10:52 24.09.2015.

Zokijev savjetnik popizdija - jebi ga Zorane ode ti u ustaše ode ti u karikaturu nisam ja baš tako mislija - triba si samo nako pomalo spominjat i to domoljublje i domoljubne i kršćanoljubne pojmove a ne tako vrlo smijat će ti se i mi i oni

CR
CROLINDA
10:53 24.09.2015.

Zokiju je savjetnik rekao da glumata domoljuba ma koliko to smiješno bilo i da se pred izbore zakiti Tuđmanom papom merkelicom domoljubljem da zatomi svoje srbofilstvo i da se ne hvali više kako nije bio branitelj i da češće govori na engleskom jer mu je hrvatski pun srbizama i ha ha ....ala komedije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije