Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ultimatum istekao

Protumjere Srbije: Zabrana uvoza hrvatske hrane, zatvaranje granica i prestanak komunikacije

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
24.09.2015.
u 00:15

Srpski premijer Aleksandar Vučić uputio je pismo dužnosnicima EU u povodu obustave prometa između Hrvatske i Srbije

U ponoć je istekao rok ultimatuma kojeg je Hrvatskoj dao srpski premijer Aleksandar Vučić, a srpske protumjere, kako doznaju Vijesti.hr, uključuju zatvaranje svih granica, zabranu uvoza hrvatske hrane i prestanak političke komunikacije.

Podsjetimo, Vučić je danas uputio pismo dužnosnicima EU u povodu obustave prometa između Hrvatske i Srbije, izvijestila je Vlada Srbije.

– Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku i predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schultzu u povodu jednostrane odluke Hrvatske o zatvaranju graničnih prelaza – izvijestili su iz Vlade Srbije te dodali da je pismo poslano i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudu Junckeru, potpredsjednici Europske komisije i visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Frederici Mogherini i europskom povjereniku za politiku sa susjedima i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Vjeruje u razum hrvatskih vlasti

Vučić je danas kazao da vjeruje u razum hrvatskih vlasti i Europsku uniju. – Vjerujem u mogućnost da netko kaže da smo mi iz EU pogazili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, vjerujem da će netko to danas reći u Bruxellesu – kazao je Vučić i dodao kako se nada da Srbija neće morati primijeniti nikakve mjere protiv Hrvatske, piše RTS. Vučić je u pismu od dužnosnika EU zatražio objašnjenje za "brutalno kršenje" SSP-a koji je Srbija potpisala s EU te je ponovio da je granica s Hrvatskom zatvorena već treći ili četvrti dan.

– U pismu s istim sadržajem upozorio sam ih na brutalno kršenje SSP-a koji je Srbija potpisala s EU i koje je apsolutno jednostrano. Rekao bih da svi u svijetu vide neobjašnjivo zatvaranje granica pokušajem razaranja i uništenja srpske ekonomije. Pitao sam za obrazloženje, objašnjenje i molio za razumijevanje. Tražio sam da EU intervenira jer mi već treći, četvrti dan ne poduzimamo nikakve mjere – kazao je Vučić te dodao da od EU ne traže novac nego samo da se radi u skladu s ugovorom koji su potpisali.

"Za mene je to ozbiljno i teško pitanje"

Na pitanje novinara o Milanovićevoj izjavi da su srpske mjere njemu smiješne, Vučić je odgovorio da njemu ništa nije smiješno i da srpsko gospodarstvo zbog zatvorenih granica trpi velike gubitke.

– Ako je Milanoviću smiješno, meni ono što su oni nama učinili, a mi njima nismo ništa, nije nimalo smiješno. Za mene je to ozbiljno i teško pitanje. Srbija trpi veliku štetu od toga, to su za nas milijuni eura – kazao je Vučić.

Mađarski ministar oštro kritizirao Hrvatsku

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó iz Srbije je poručio je premijeru Zoranu Milanoviću i Vladi da bi bilo bolje da su se manje bavili napadima na Mađarsku i ostale susjedne zemlje jer se Hrvatskoj, u tom slučaju, možda sustav za migrante ne bi raspao u roku od 24 sata, piše RTS. – U protekla dva tjedna Mađarska je izložena nezasluženim kritikama i napadima, a često je Hrvatska na čelu tih napada. Očito je da se svojim dragocjenim vremenom hrvatski premijer koristi da bi bez razloga kritizirao Mađarsku i Srbiju – rekao je Szijjártó te dodao da je Mađarska primila 230 tisuća izbjeglica i većinu registrirala, dok se hrvatski sustav raspao.

– Kada bi se hrvatska Vlada manje bavila napadima na Mađarsku i ostale susjedne zemlje, možda bi njihov sustav izdržao čak dva dana – rekao je Szijjártó u srpskoj Senti gdje je sa srpskim premijerom Vučićem otvorio tvornicu. Zahvalio se Srbiji što "nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske" te dodao da je Mađarska Hrvatskoj poslala prosvjednu notu jer smatra da je nepošteno što govori Srbiji da šalje izbjeglice u Mađarsku. Poručio je hrvatskim političarima da predizbornu kampanju ne vode preko Mađarske. 

Dačić: Hrvatska vodi trgovinski rat

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je danas na TV Pinku da Hrvatska protiv Srbije vodi trgovinski rat i ekonomsku agresiju te je ocijenio da je Srbija napadnuta, piše Blic.

– Ako žele sukobe, nema nikakvih problema. Ako netko misli da Srbija neće uvoditi mjere, neka se ne igra. Mi imamo spremne mjere, ali smo ih odgodili – kazao je Dačić i dodao da nitko nema pravo reći Srbiji da se nema pravo buniti. Podsjetimo, hrvatski premijer Zoran Milanović jučer je kazao da "sve što Srbija napravi ili pomisli napraviti radi protiv EU" te da je siguran da "oni to neće napraviti". – Hrvatska je jednaka kao Francuska, Nizozemska, Austrija. Srbija, kada bi krenula s mjerama, krenula bi protiv čitave EU, a to je smiješno – kazao je Milanović.

Mnoge države su "zbog ovoga ratovale u prošlosti"

Dačić je kazao da je Srbija suočena s ultimatumom i naveo da su mnoge države "zbog ovoga ratovale u prošlosti", ali da Beograd ne želi bilo kakve sukobe. Očekivao je da će Hrvatska krenuti putem traženja rješenja nakon razgovora Milanovića i Vučića, ali smatra kako nije bilo poboljšanja. Na pitanje je li Srbija pristala primiti natrag izbjeglice koje bi joj vratile države EU, Dačić je kazao: – Apsolutno ne.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> EU apelira na Milanovića da otvori Bajakovo, Ostojić demantira srbijanske medije

>> Milanović: 'Hrvatska, Slovenija, Njemačka i Austrija imaju isti stav'

Komentara 347

VO
vodokotlic
10:29 23.09.2015.

sad ce opet neka revolucija srba u Rh. siriciji im ugrozavaju "vekovna ognjista"

FI
franjo i ja
10:42 23.09.2015.

Dačiću u tvom pismu nisi napisao zasto ti je granica zatvorena,a zatvorena ti jer se pravis gluh i namjerno saljes imigrante u hr,samo da bi provocirao po tvom starom srpskom obicaju.!!!pa sad kad si dobio odgovor natrag places ko zena i to je tipicno srpski ,spustite se vise srbi na zemlju, i te svoje umisljenje njuske

Avatar Dančo
Dančo
10:56 23.09.2015.

Ne može srbin bez ratovanja bez obzira kaj uvijek dobije po lampi on dođe po još

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije