Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daleko od zlatnog doba, ali...

Građevinarstvo: prvi porast radova 1,2%

09.06.2014., Koprivnica - Izgradnja trece niskoenergetske zgrade kasni zbog, kako tvrde radnici, glavnog izvodjaca tvrtke Gradnja i kooperanata koji salju premalo radnika na gradiliste.
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
10.06.2015.
u 15:43

Prvi put nakon dvije godine došlo je do povećanja građevinskih radova u odnosu na prethodnu godinu, i to od 1,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Građevinari su ostvarili povećanje i na mjesečnoj razini, a detaljnija usporedba otkriva da je ovo proljeće više posla bilo na zgradama, gdje je ostvaren plus od 3,2 posto, dok je na ostalim građevinama zabilježen identičan minus. Većina realiziranih radnih sati bila je na projektima koji nisu vezani uz zgrade.

Kad se usporedba protegne na prvo tromjesečje, konačni je rezultat i dalje negativan, što se pokazalo i u strukturi BDP-a u prvom kvartalu, gdje je doprinos građevinskog sektora i sektora nekretnina ostao negativan, zajedno s poljoprivredom. Taj je sektor najveći balast hrvatske ekonomije jer se kompletan rast gospodarstva sve do 2008. godine bazirao na ulaganjima u nekretnine i infrastrukturu, što je stvorilo velike financijske obaveze, kako za tvrtke tako i za stanovništvo.

Zgradarstvo se u odnosu na 2008. godinu smanjilo dva i pol puta, dok je obujam građevinskih radova u ostale građevine za četvrtinu niži nego 2010., a za polovinu u odnosu na 2008. godinu. U građevini je 2008. godine radilo 100 tisuća zaposlenih, a sada se taj broj kreće oko 70 tisuća i još uvijek se smanjuje približno 5 posto na godišnjoj razini.

Gubitak domaćeg tržišta građevinske tvrtke nisu uspjela nadomjestiti izlaskom izvan hrvatskih granica, tako da se može reći da je zlatno doba građevinskog sektora završilo 2008. godine, a sad se još uvijek liječe rane prekomjernog zaduživanja. Investicije u stanogradnju sigurno neće biti prostor za oporavak građevinara jer se smanjuje broj izdanih dozvola za gradnju, potražnja za novim stanovima je mala, a neće se bitnije popraviti ni u idućim godinama jer su demografska kretanja nepovoljna.

Prostor za opstanak na tržištu pružaju investicije u turizmu i razvijanje infrastrukturnih projekata koji se financiraju iz europskih fondova. 

>> Ivanišević bi gradio stanove, Zepter neboder, a Štimac trgovački centar 

>> Njemačkoj prijeti tužba ne prizna li diplome hrvatskih arhitekata

Komentara 4

LI
liskovaca
16:09 10.06.2015.

sa tolikim rasto svaki mjesec, trebalo bi nam 100 godina da dođemo na nivo od prije 7-8 godina!!! S čim se ovi hvale u pm!

SA
sasavt
16:46 10.06.2015.

svaka čast prvo pad 50 posto pa rast 1. jos malo i tu smo.

Avatar LunjoDokmanovic
LunjoDokmanovic
15:56 10.06.2015.

opet loš spin ove nesposobne vlade!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije