Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRA PORUKA

Gordan Maras: Ako bankari žele rat neka uđu u rat

Gordan Maras
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
12.06.2015.
u 11:58

"Dosta nam je dvostrukih kriterija, neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate i kamate na potrošačke kredite"

- Ako žele rat neka uđu u rat, a Vlada ima instrumente za njih. Vlada polako gubi strpljenje s bankama - poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras bankarima u emisiji Hrvatskoj radija Poligraf.

Bankari su se pobunili nakon što je Vlada srezala najveće zatezne kamate s 12 na približno 8 posto i najveće dopuštene kamate za potrošačke kredite s 11 na okvirno 10 posto. Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček rekao je da nisu zaprijetili Europskom komisijom, već će argumentima tražiti njezinu zaštitu.

Maras je rekao da je Bohaček, koji se u emisiji javio iz Italije, vjerojatno na konzultacijama s vlasnicima najvećih banaka u Hrvatskoj.

- Dosta nam je dvostrukih kriterija, neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate i kamate na potrošačke kredite - rekao je Maras.

>> Vlada smanjila zatezne i najveće dopuštene kamate

>> 'Socijaldemokrati predstavljaju najzdraviji svjetonazor u Europi, ali i u svijetu'

Komentara 7

DU
Deleted user
12:14 12.06.2015.

Ni zuc o tome koliko i kako zateznu kamatu naplaćuje Porezna uprava RH odnosno ne samo da je % dvoznamenkast nego: quote/Iako je većina poduzetnika upoznata s činjenicom da imaju zakonsko pravo od Porezne uprave potraživati isplatu zateznih kamata za zakašnjeli povrat poreza, većina tu zakonsku mogućnost ne koristi. Razlog zašto poduzetnici ne koriste danu zakonsku mogućnost traženja zateznih kamata od Porezne uprave je najčešće taj, što je poslovna praksa pokazala da Porezna uprava u pravilu ignorira ili odbija zahtjeve za isplatu zateznih kamata poduzetnicima u slučajevima prekoračenja zakonskih rokova za povrat poreza te većina poduzetnika, vođena tim iskustvom, niti ne razmišlja o tome da ulazi u sporove s Poreznom upravom i da na taj način utjeruje pravdu i ostvaruje svoja zakonom zajamčena prava. Uobičajeno je da kada poduzetnici traže veće iznose preplaćenog poreza na dodanu vrijednost da Porezna uprava pokrene postupak poreznog nadzora kako bi utvrdila da su ispunjeni svi propisani uvjeti za povrat tog poreza. Takvi nadzori u pravilu traju po nekoliko mjeseci, ali mogu trajati i duže. U tom periodu dok traje porezni nadzor Porezna uprava "zadržava" porez kod sebe te vrši povrat u pravilu tek po završetku nadzora. Također, kada se ne pokrene službeni porezni nadzor, Porezna uprava u pravilu vraća preplaćeni porez nakon propisanih rokova za povrat. Međutim, takav način postupanja Porezne uprave nema zakonsko uporište te svako zadržavanje sredstava poreznog obveznika nakon propisanog roka predstavlja kršenje propisa, što poduzetniku daje pravo podnošenja pisanog zahtjeva Poreznoj upravi za isplatu zateznih kamata za razdoblje od kada je nastao zakonski uvjet za povrat do dana izvršenja povrata./quote/ A da oni ipak očiste prvo ispred vlastitog praga, a onda "opletu" po drugima...

ST
stric5
12:14 12.06.2015.

....mavas....dosta nam je tebe i tvoje partije....odskakući sa naši leđa.... za promjenu malo probaj živiti od svoga rada...

KL
Klarahrv
12:17 12.06.2015.

Marasu sta ima u Croatia osiguranju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije