Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNATELJ HRT-A

Radman: Postupak razrješenja nije formalno-pravno utemeljen

Goran Radman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.03.2016.
u 17:26

U svojemu je očitovanju Radman naveo da HRT još od 2011. u kontinuitetu postupa sukladno zakonskim odredbama

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman danas je uputio pisano očitovanje predsjedniku Hrvatskoga sabora Željku Reineru te članovima Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u kojem odbacuje obrazloženje za postupak njegova razrješenja, koji je pokrenuo Nadzorni odbor (NO), navodeći da nema govora kako dužnost ne obavlja u skladu sa Zakonom ili Statutom HRT-a te da ne postupa po zakonitoj odluci Nadzornog odbora.

U svojemu je očitovanju Radman naveo da HRT još od 2011. u kontinuitetu postupa sukladno zakonskim odredbama kojima je propisana obveza vođenja odvojenoga unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost, pri čemu svi troškovi i prihodi moraju biti pravilno dodijeljeni ili razdijeljeni na temelju dosljedno primijenjenih i objektivno opravdanih načela troškovnoga računovodstva.  

Istaknuo je i kako je, u skladu s odredbom Zakona o HRT-u, u cilju provedbe nadzora nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda, HRT dužan Vijeću za elektroničke medije dostavljati financijska izvješća svakih šest mjeseci, a uvijek na zahtjev te kako tu obvezu redovito ispunjava.

Radman dodaje da HRT i on kao glavni ravnatelj postupaju u skladu s odredbama Zakona o HRT-u koji propisuje da je interna revizija dužna redovito pratiti provedbu odredaba o nadzoru prihoda i o tome izvješćivati NO HRT-a, što interna revizija HRT-a redovito i čini.

U pismu je naglasio i da nisu ostvareni uvjeti za njegovo razrješenje kao glavnoga ravnatelja HRT-a.

Dodaje i kako je zaključak NO HRT-a s 8. izvanredne (žurne) sjednice od 29. veljače 2016. o pokretanju postupka njegova razrješenja u potpunosti neutemeljen i donesen protiv odredaba Poslovnika o radu Nadzornoga odbora.

"Zaključno, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman smatra da bi, ako temeljem Zaključka Nadzornoga odbora HRT-a nadzorno tijelo ili treća zainteresirana osoba podnese prigovor Europskoj komisiji o tome da se sredstva pristojbe nezakonito upotrebljavaju, to moglo imati za posljedicu pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske kao države članice u skladu s odredbom članka 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije", priopćeno je s HRT-a.

NO HRT-a je na sjednici 29. veljače jednoglasno odlučio pokrenuti postupak razrješenja glavnoga ravnatelja HRT-a zbog neprovođenja zakonite odluke NO-a od 30. prosinca 2015. te utvrđene odgovornosti za nepotpunu i neprikladnu primjenu članka 38. stavka, 7. Zakona o HRT-u, kojim je propisana obveza vođenja odvojenoga unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost, pri čemu svi troškovi i prihodi moraju biti pravilno dodijeljeni ili razdijeljeni na temelju dosljedno primijenjenih i objektivno opravdanih načela troškovnoga računovodstva, kako je utvrdilo Vijeće za elektroničke medije u svojemu dopisu NO-u od 21. prosinca 2015.

>> Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo smjenu Gorana Radmana

>> Pročitajte što je Goran Radman odgovorio Milijanu Brkiću

Komentara 77

DU
Deleted user
17:43 02.03.2016.

Odlazi,zar ti nije jasno da te većina građana ne želi vidjeti ni čuti?

DU
Deleted user
17:39 02.03.2016.

Hm, agent KOS-a. Moralna nula.... na nesrecu Hrvati su pokazali beskicmenost ovo se ne smije dogadjati narodu koji zeli bolje sutra

Avatar juricamesko
juricamesko
17:48 02.03.2016.

s kukuriku vladom si došao ,da si imao samo malo poštenja i časti isti bi dan kad je formirana nova vlada podnio ostavku.bitno je samo da se riješimo starih partijskih drugova i njihovih uhljeba.niti časti niti morala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije