Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA SINDIKATA

Franak: Ne riješi li se problem do 15. listopada, idemo u generalni štrajk

ivan kontrec udruga franak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.07.2015.
u 10:58

Udruga Franak na nedavnom je prosvjedu na Trgu sv. Marka prikupljala potpise saborskih zastupnika za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o bankama

Udruga Franak zatražit će od Vlade hitno rješavanje problema kredita u švicarskim francima nakon ljetne stanke, s obzirom na to da dogovor s bankama nije postignut prije ljeta. 

- Ako Vlada od 15. rujna do 15. listopada ne pronađe rješenje, krajem listopada zajedno sa sindikatima organiziramo generalni štrajk. Paralizirat ćemo sustav! - poručio je Ivan Kontrec, predstavnik Franka.

Udruga Franak na nedavnom je prosvjedu na Trgu sv. Marka prikupljala potpise saborskih zastupnika za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o bankama, koje bi se najviše bavilo činjenicom jesu li se banke i u kojoj mjeri zadužile u švicarskim francima i zbog toga bile na gubitku kad je tečaj franka počeo rasti.

>> Franak podnio prijavu zbog sumnje o usklađenom djelovanju sedam banaka

Komentara 39

DU
Deleted user
11:35 17.07.2015.

I ovako i onako, ako Franak ostvari što je naumio - slijedi generalni zastoj jer kredita u CHF protuvrijednosti ima plasiranih cca 20-25 mlrd kn, razlikuju se podaci od objave do objave. Kako bilo, ta cifra generalno odgovara vrijednosti AC Karlovac - Split i svako igranje na račun sredstava proračuna RH i grbača poreznih obveznika bi imalo devastirajuće učinke na Hrvatsku u cjelini. Ne zaboravite, ti isti dužnici, slijedom tih istih kred. ugovora, kod tih istih banaka, danas prozvanih da su grozni lihvari, su sve do 2010. godine bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji nego da su uzeli kredit u euro protuvrijednosti ili kn. Tko meni ne vjeruje, nek utipka u tražlicu: Švicarci su sve do 2010. godine bili u prednosti, rugali se onima s eurima. Danas bez pardona traže konverziju u kn i kamatnu stopu na CHF - oni bi najbolje iz oba svijeta, kunski kredit sa simboličnom kamatom (sjetimo se da je kamata na CHF bila tipično 4 %, na eurski kredit 6-7 i na kn kredit blizu dvije znamenke). A proračun nek "utješi" banke, naradile se grbače onih koji uplaćuju u proračun - nek tako bude i u ovom slučaju, tako oni rezoniraju. Što Hrvatska ima s privatnom kred. avanturistikom svojih građana koji su se zadužili preko svake mjere?

TM
trade_mark
11:10 17.07.2015.

neka. banke i njihove rabote jednom izvest na čistac pa će ubuduće poslovanje biti drugačije (poštenije), a klijenti će biti klijenti a ne bagra za štriganje!

DU
Deleted user
12:51 17.07.2015.

Jedva čekam da EURO počne rasti, kad tad....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije