Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unutarstranački izbori

Favoriti za šefa SDP-a već obilaze Hrvatsku

03.06.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH na kojoj su, uz ostalo, donesene odluke o koncesijama za eksploataciju nafte. Orsat Miljenic, Ranko Ostojic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
05.10.2016.
u 15:15

Do početka studenog traje rok za prikupljanje potpisa kojima će kandidature postati valjane nakon čega počinje službena kampanja

Pred kandidatima za šefa SDP-a, ali i druga stranačka tijela poput Predsjedništva i Glavnog odbora rok je od mjesec dana u kojima moraju prikupiti potpise članstva da bi im kandidature bile valjane. Kandidati za predsjednika stranke moraju skupiti po 1000 potpisa, pa su neki od njih već ozbiljno krenuli u obilazak terena kako bi ih što prije sakupili.

Poput Ranka Ostojića, Orsata Miljenića i Davora Bernardića koji su već debelo u kampanji i u sklopu koje obilaze Hrvatsku, prikupljaju potpise, a neki već i predstavljaju svoj program za novi SDP.

Fokus na Zagrebu

Upravo tim je kandidatima zajedno s Toninom Piculom koji, za sada, slove za favorite, i cilj u pretkampanji obići gotovo cijelu Hrvatsku i razgovarati sa što više članova. Ostalih petero kandidata - Domagoj Hajduković, Karolina Leaković, Gordana Sobol, Vesna Škulić i Duško Polovina Lungo - ili će obići veće gradove ili se koncentrirati na određeno područje gdje im je i inače njihova stranačka baza.

Zato su oni koji ne misle obilaziti cijeli teren ovih dana nazvali sve predsjednike županijskih i gradskih organizacija te tražili da i njihove liste izvjese u stranačke prostorije kako bi im svi koji to žele mogli dati svoj potpis potpore.

Zanimljivo je i da svi kandidati koji slove za favorite uz obilazak Hrvatske jako paze da ne “zanemare” Zagreb pa po nekoliko dana u tjednu u pravilu planiraju provesti i u metropoli. To i nije čudno s obzirom da je u Zagrebu više od šest tisuća članova, to je najjača i najveća SDP-ova organizacija i svi žele što veći dio tog “kolača” za sebe iako je izgledno da će tu najveću potporu dobiti dugogodišnji šef zagrebačke organizacije Davor Bernardić.

Sve troškove u pretkampanji koja će trajati idućih mjesec dana snositi će sami kandidati. Tek nakon što prikupe potrebne potpise, čime postaju i službeni kandidati, mogu računati na financijsku pomoć stranke.

Glavni odbor već je pripremio 300 tisuća kuna što je iznos koji će se dijeliti među svim službenim kandidatima. S obzirom na vrlo malen iznos, odnosno velik broj kandidata, mnogi se nadaju da će neki od sadašnjih devetero kandidata ipak odustati ili otpasti jer neće uspjeti skupiti dovoljan broj potpisa.

Zajednička kampanja

Karolina Leaković planira većinu novca kojeg bi trebala dobiti podijeliti lokalnim organizacijama. Naime, raspisat će natječaj za projekte lokalnih organizacija koji će biti na tragu njenog programa. No uz taj stranački novac kandidati mogu primiti i donacije, ali maksimalno do 30 tisuća kuna po kandidatu. Ideja je da službenu kampanju svi kandidati vode zajedno i po Hrvatskoj rade zajedničke debate. Takvih bi debata bilo do deset, a svi s kojima smo razgovarali slažu se s tom idejom. 

>> Suđenje bivšoj šefici Porezne uprave počinje u studenom

Komentara 1

Avatar zirkus3
zirkus3
15:43 05.10.2016.

koji "jaki" kandidati,jedan tvorac lex perkovica a drugi aktivno sakrivao i branio ubojicu drvatskog dragovoljca u vukovaru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije