Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Politički metež'

Evo što pišu svjetske i agencije iz regije o padu hrvatske Vlade

Karamarko Petrov Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
16.06.2016.
u 19:10

Stranka koja je pokrenula opoziv, konzervativni HDZ, pomagala je pri postavljanju tehnokratskog premijera Tihomira Oreškovića prije 5 mjeseci, no razišli su se nakon slučaja sukoba interesa predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka, piše Reuters.

Svjetske agencije prenijele su vijest o padu hrvatske Vlade prouzročenom izglasavanjem nepovjerenja premijeru Tihomiru OreškovićuStranka koja je pokrenula opoziv, konzervativni HDZ, pomagala je pri postavljanju tehnokratskog premijera Tihomira Oreškovića prije pet mjeseci, no razišli su se nakon slučaja sukoba interesa predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka, drži britanski Reuters.  Reuters navodi kako je Hrvatska s velikom nezaposlenošću i javnim dugom jedna od najslabijih ekonomija u Europskoj uniji te da će prijevremeni izbori usporiti reforme potrebne za spašavanje krhkih javnih financija, poboljšanje investicijske klime i poticanje rasta koji je krenuo nakon šest godina recesije. 

Njemački dpa također prenosi kako je glas o nepovjerenju pokrenuo HDZ, veći partner u koaliciji, usred svađe s nestranačkim Oreškovićem i partnerima, samo šest mjeseci nakon preuzimanja vlasti.  HDZ očekuje teška borba za skupljanje 76 od 151 glasa za novog premijera, ministra financija Zdravka Marića, u roku od mjesec dana, piše dpa.  Američki Bloomberg piše kako je izglasavanje nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću i njegovoj Vladi produbilo politički metež u najnovijoj članici Europske unije nakon izbora u studenom te također navodi kako će to odgoditi planirane reforme za spašavanje državne ekonomije koja je kroz rekordnu šestogodišnju recesiju pala za 12 posto.  

Unatoč padu vlade, državni dug u eurima do 2025. u četvrtak je pao za pet baznih bodova, na 3,82 posto, piše Bloomberg, dodavši kako je po anketi Ipsos Pulsa HDZ trenutačno izjednačen sa SDP-om na 29 posto. Opterećen sukobima dviju vladajućih stranki, Orešković je planirao mjere koje su uključivale rezanje proračunskog deficita i javnog duga te prodaju državne imovine kako bi se stvorio prostor za rast gospodarstva, zaključuje Bloomberg. 

Srbijanski Tanjug prenosi izjavu Bože Petrova koji je nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru Oreškoviću rekao da smatra da ovoj Vladi nije dana istinska prilika te da je uvjeren da će novi izbori biti održani na jesen jer je takva praksa u svim demokratski razvijenim državama. Petrov je upozorio javnosti da se danas pokazalo tko s kim u odlučuje u Hrvatskoj, a to su HDZ i SDP, piše Tanjug. 

Slovenska STA u članku naslovljenom "Tihomir Orešković – vrhunski menadžer i neuspješan premijer" donosi biografiju bivšeg premijera, navodeći kako se nije mnogo čulo o njegovim političkim i filozofskim uvjerenjima, no da je podržavao svoje ministre i kad su u međunarodnim krugovima bili kritizirani zbog radikalno desnih pogleda.  HDZ je očekivao da će u Vladi dobiti podršku Oreškovića za sve svoje planove, ali spor je izbio ubrzo nakon formiranja Vlade, pri imenovanju prvog čovjeka Sigurno-obavještajne agencije, piše STA. 

Srbijanska novinska agencija Beta prenosi Oreškovićevu izjavu da je "malo tužan" i da nije očekivao takav rasplet te navode kako je HDZ-ov razlog za rušenje Oreškovića bilo to što se okrenuo protiv stranke koja ga je dovela za predsjednika Vlade te zbog navodne zlouporabe obavještajnog aparata, što je Orešković odbacio. 

Komentara 73

FO
ForeignLegion1987
20:19 16.06.2016.

Gos oreskovic mora osnovati stranku....sa tim cinom dozivio bi veliki uspjeh jer ima potporu gradjana...a ovi u saboru sto su mu izglasali nepovjerenje....uradili su to iz svog vlastitog interesa i ne u ime gradjana....sa novom strankom gos oreskovica usao bi u koaliciju sa mostom a sdp i hdz...otisli bi u povijest...u to sam siguran jer slusam sta gradjani pricaju i sta misle....molim gos oreskovica da osnuje stranku...jer on je nesto najbolje sto se dogodilo hrvatskoj..posten i sposoban covijek za razliku od hrvatskomrzca i pristavka..i velikodomoljuba foteljasa karamarka

Avatar dragulji
dragulji
20:42 16.06.2016.

vratila se regija...

Avatar mmarinzg1
mmarinzg1
19:28 16.06.2016.

jebala vas regija te vas jebala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije