Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 4 i pol mjeseca

Padom Vlade počeli teći ustavni rokovi: Nova Vlada ili raspisivanje izbora?

Tihomir Orešković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
16.06.2016.
u 18:34

Na opoziv Vlade žurno je reagirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja će već u petak ujutro početi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova i ostalim zastupnicima

 Hrvatski sabor izglasao je nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time je, nakon četiri i pol mjeseca, pala i Vlada kojoj je Orešković bio na čelu.

 Padom Vlade počeo je teći ustavni rok od 30 dana u kojemu parlamentarne stranke mogu pokušati formirati novu većinu i imenovati novoga premijera i vladu.

Ne uspiju li to, predsjednik Sabora obavijestit će o tome predsjednicu Republike Hrvatske koja će odmah raspustiti Hrvatski sabor i raspisati parlamentarne izbore, koji se mogu održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Dosadašnja Vlada, premijer i ministri, nastavit će raditi svoj posao do izbora nove vlade.  Na opoziv Vlade žurno je reagirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja će već u petak ujutro početi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova i ostalim zastupnicima.  HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjega ministra financija Zdravka Marića.

To nastojanje mogli bi im spriječiti prijedlozi za samoraspuštanje Sabora, koje su u proceduru uputili Hrvatski laburisti i čelnik Živoga zida Ivan Sinčić. Potpise za raspuštanje Sabora prikuplja i SDP, koji sa svojim koalicijskim partnerima ima 56 zastupnika. Njihovu su inicijativu potpisala i tri IDS-ova zastupnika te nezavisni Stipe Petrina.

Potpise svojih 12 zastupnika za raspuštanje Sabora prikupio je i Most, no njihov čelnik Božo Petrov rekao je kako će ih u proceduru uputiti kada se postigne dogovor o terminu novih izbora, koje Most priželjkuje u rujnu. Potporu za raspuštanje Sabora i nove izbore najavili su i HDSSB te Hrid, koji zajedno imaju četvero zastupnika, a i nezavisna Gordana Rusak potvrdila je da je za nove izbore.

Ostanu li svi ti zastupnici pri takvu stavu, za raspuštanje Sabora i nove izbore glasovalo bi više od 76 zastupnika, koliko ih Ustav traži za donošenje takve odluke. U proceduri su, međutim, za sada samo dva zahtjeva koje je potpisalo ukupno četvero zastupnika – Laburisti i Ivan Vilibor Sinčić.

Komentara 11

TO
tolitol
19:46 16.06.2016.

Sada je samo jedna opcija prihvatljiva, a to su novi izbori. Alternativa je isključivo nekakav nakaradni čušpajz s HDZ-om u glavnoj ulozi koji bi podupirali skupo potkupljeni zastupnici satelitskih strančica i manjina. Čak i minimalna podrška od 76 ruku značilo bi vladu osuđenu na ucijene. Zato Kolinda, raspisuj izbore. Nemoj da te Karamarko povuče u provaliju sa sobom.

LA
Lavica7
20:19 16.06.2016.

Zar se Petrov opet sprema na ucjenu i manipulaciju? S njim nesto nije u redu.

QW
qwertz
21:39 16.06.2016.

Taj Petrov je, nek mi oprosti, ali izuzetno bedast čovjek. Ako dođe do novih izbora - Mosta više neće biti ni u tragovima! Nitko više za most neće glasati! Glasat će se za sve druge, kogagod - osim Mosta! Evo ako će netko glasati za most molim da stavi reply, bit će al mislim da ih neće bit puno! Izbrisao si je svaki utjecaj koji je mogao imati. Ako će ispast da griješim, nek mi svako kaže da nemam pojima o čemu pričam, ja ću to priznati! Jer toliko sam uvjeren da je Most ovim gotov da to ne mogu opisati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije