Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ 'AUTOPLAGIJATA'

Njemačka istražuje doktorat Pave Barišića, Đikić napušta Hrvatsku

25.10.2016., Zagreb - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic odrzao je u Banskim dvorima neformalni stastanak s ministrima. Prva sjednica nove Vlade najavljena je za cetvrtak. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.02.2017.
u 08:01

Pravobranitelj u Augsburgu procijenit će hoće li na razgovor pozvati Barišića

Sveučilište u Augsburgu potvrdilo je jučer da je zaprimilo prijavu kojom dvojica hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić i Jure Zovko optužuju ministra Pavu Barišića za “autoplagijat”, odnosno da su više od 70 posto njegova doktorskog rada činili članci koje je objavio prije, što u radu nije naznačio.

U tijeku je verificiranje podnositelja prijave, potvrdili su sa Sveučilišta za Deutsche Welle. Kako će teći daljnja procedura, objasnila nam je profesorica Vesnica Garašić, koja je vodila Etički savjet Zagrebačkog sveučilišta.

– U Njemačkoj na svakom sveučilištu postoji pravobranitelj kojemu se dostavlja prijava. On procijeni ima li razloga sazivati stručnu komisiju, koja na razgovor može pozvati i Barišića i prijavitelje, kako bi se što preciznije utvrdila osnovanost prijave.

Koliko bi takav postupak mogao potrajati, teško je predvidjeti, no vjerojatno će ići brže nego što slični predmeti prolaze u Hrvatskoj – uvjerena je V. Garašić. Objašnjava da se osnova za prijavu protiv Barišića krije u pravilima tzv. Njemačke znanstvene zajednice, kojima se osigurava dobra znanstvena praksa, a primjenjuju je sva sveučilišta u zemlji.

Uz ta pravila, svako sveučilište može propisati i dodatni pravilnik, što je posebno nužno u područjima poput medicine, koja zahtijevaju dodatne etičke kriterije.

– Tim su pravilnicima strogo propisani kriteriji pod kojima netko može pristupiti obrani disertacije, a jedno od pravila je da kandidat u popisu literature navede sve izvore kojima se služio čak i ako su posrijedi njegovi znanstveni radovi.

Tako se postiže transparentnost u znanosti, u protivnom bi se znanstvenici mogli lažno prikazivati da puno rade, a zapravo objavljuju jedan te isti članak u raznim časopisima i na raznim jezicima – objašnjava Garašić.

Ističe kako je to posebno važno kada se radi o člancima na različitim jezicima, gdje je posebno teško utvrditi da su već objavljeni.

– Nenavođenje članaka je oblik znanstvenog nepoštenja. Iako nije tako velik krimen kao preuzimanje tuđeg rada, nepošteno je prema znanstvenoj zajednici – upozorava Garašić. Kako će završiti prijava protiv Barišića, ne želi prognozirati, no ističe da bi “autoplagijat”, ako se utvrdi, morao voditi k razrješenju ministra.

– Ako sveučilište u Augsburgu utvrdi bilo koji oblik nečasne radnje, to će biti dovoljan razlog da ga se razriješi – uvjerena je Garašić.

Barišić je i prije prozivan za plagiranje, zbog čega je saborska oporba protiv njega pokrenula postupak opoziva. Barišić je preživio, HDZ-ov koalicijski partner Most u glasovanju je ostao suzdržan, a njegovi čelnici pritom su naglasili da slučaj nije završen te da će ministrova sudbina ovisiti upravo o odluci sveučilišta u Augsburgu, na kojem je Barišić stekao doktorsku titulu.

Pokažu li se točnima navodi iz prijave za “autoplagijat”, očekuju da ministar sam odstupi s dužnosti. 
Nakon svega, Ivica Đikić priopćio je jučer kako više neće voditi Laboratorij za istraživanje tumora na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Đikić je nezadovoljan javnim istupima rektora Šimuna Anđelinovića, koji ga je optužio za sukob interesa te premijera Andreja Plenkovića, kojega proziva da je u Saboru govorio neistine.

Gospodin Plenković me je javno i nekorektno napao u Saboru. On se javnosti predstavio kao moćni branitelj plagiranja – optužio je Đikić premijera. Požalio se da je od izbijanja afere Barišić izložen napadima “vrlo sumnjivih ljudi, koji se nazivaju neprijateljskom emigracijom”, ali i poručio da će se i dalje boriti protiv plagiranja. – Ja sigurno nisam kriv za to, ovo je slobodna zemlja – kazao je jučer Plenković.

– Kolege u Saboru njegove su argumente pokušali koristiti kao svoje, ja sam raspravljao s njima, a ne s njim. Meni je žao što se to dogodilo – kazao je premijer za N1 dodajući da očekuje da će Đikić u svijetu dati svoj doprinos znanosti. 

>> Đikić: Napuštam Hrvatsku kao znanstvenik. Nastavit ću borbu protiv plagiranja!

>> Znanstvenik Đikić pisao premijeru Plenkoviću: Barišić ne može više biti ministar, mladi napuštaju Hrvatsku jer nemaju povjerenja u društvo

Komentara 77

KR
kruti150
08:19 14.02.2017.

naši vrijedni petokolonaši ne miruju

US
USA
09:17 14.02.2017.

Koji tendenciozni tekst sa neiatinitim naslovom. Ne istrazuje Njemacka Barisica, pogotovo ne zakonski preko javnog pravobranitelja. Sveuciliste u Agsburgu po privatnoj prijavi Djikica i Zovke je pokrenulo preispitivanje doktorata. Danima se Barisica optuzuje za plagijat dakle prepisivanje tudjeg rada bezz navodjenja. Sad ga optuzuju da je sam sebe plagirao odnosno da nije naveo da je obrana doktorata koncupirana od prije objavljenih radova. Pitam se sto Djikic radi kad ima vremena citati Barisiceve radove, jer da bi otkrili tudji autoplagijat trebate izdvojiti stotine sati kako bi proucili tudje radove. Pitam se da li je to radio u slobodno vrijeme i sto jednog "poslom preopterecenog" znanstvenika tjera na takve postupe osim jasno iskazane zloce. Stavljajuci sve to u kontekst ranijih Djikicevih izjava, razvidno je da se radi o osobnom animozitetu i evidentnoj mrznji prema covjeku i domovini.

NV
novo vriijeme
09:48 14.02.2017.

Djikic je imao neki plan sa Jovanovicevim oko istraživanja vjerojatno lijekova u Splitu koji ne može ostvariti sa Barisicem jer ovako divljački nacrtati može samo iz nekog velikog interesa A nije mu smetao Jovanovic koji je nepropisno napredovao po sveučilištima dok je bio ministar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije