Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvoren postupak s Mađarskom

Europska komisija odobrila rusku gradnju nuklearke 150 km od Osijeka

Nuklearna elektrana
Foto: www.atomeromu.hu
1/5
14.01.2017.
u 11:25

Budući da bi se koristilo i rusko gorivo, projekt bi mogao imati dugoročne posljedice na neovisnost europskog energetskog tržišta

Sporazum s Rusjiom koja bi trebala graditi nuklearnu elektranu Paks II ne krši europske zakone o javnoj nabavi. Naime, Europska komisija zatvorila je postupak protiv Mađarske jer nije obvezna objaviti javni natječaj za gradnju elektrane. 

Elektrana se nalazi 120 kilometara od Osijeka, a za gradnju reaktora planirano je korištenje ruske tehnologije; iako se ona još 1986. u Ukrajini pokazala nepouzdanom. Rusija, kako piše Glas Slavonije planira sagraditi dva nova bloka snage 1200 MW tehnologijom nove generacije, naprednijom od one černobilske.

Budući da bi se koristilo i rusko gorivo, projekt bi mogao imati dugoročne posljedice na neovisnost europskog energetskog tržišta. Hrvatsko Povjerenstvo za prekogranični postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike zabrinuto je zbog radioaktivnog otpada koji bi se trebao sladištiti u Rusiji.

- Jedan od uvjeta iz Zakona o nuklearnoj energiji za trajno, inozemno pohranjivanje otpada nastalog u Mađarskoj – prema kojem objekt za odlaganje radioaktivnog otpada ima dozvolu za pohranjivanje otpada koji će se otpremiti, i bio je u funkciji i prije otpreme – za sada nije ispunjen. Zbog planirane dužine vijeka trajanja dugoročna ostvarljivost ostalih mogućnosti je nesigurna, i ima značajne rizike - stoji u Studiji utjecaja okoliša.

Gradnju je komentirala europarlamentarka Biljana Borzan koja prati razvoj situacije.

- Budući da je riječ o elektrani koja je vrlo blizu Hrvatskoj, u kontaktu sam s kolegama Benedekom Javorom i Tiborom Szanyem, s kojima surađujem u okviru Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane. S obzirom na incident iz 2003. i blizinu Osijeka, pratim što se događa s projektom. Između ostalog, zabrinjava me pitanje paralelnog funkcioniranja postrojenja, ali i činjenica da studija o zaštiti ne obuhvaća preventivnu zaštitu u Osječko-baranjskoj županiji - poručila je dodavši da države moraju poštivati određene EU ekološke standarde i planove za smanjenje emisija štetnih plinova.

- Njihova je odluka hoće li graditi nuklearke ili npr. hidroelektrane. Tako i SD grupa u parlamentu svaki put kad se glasa o pitanjima vezanim uz nuklearnu energiju zastupnicima daje slobodu da glasaju kako hoće. No, ako pitate kolegu Szanya iz naše grupe, on će vam reći da je oštro protiv Orbanova plana za Paks II - smatra Borzan.

>> 'Bolnica nije pogriješila, sustav je bio potpuno kontroliran i redovito održavan'

Komentara 29

AR
arwin
12:07 14.01.2017.

To znači da će ova jedna elektrana proizvoditi struje u količini cca. 70% hrvatske potrošnje. I to jeftine struje... Koja će biti mamac stranim ulagačima u industriju... I onda ćemo se čuditi zašto kod nas nema stranih ulaganja. Možda zatoo jer imamo velike namete, poreze i sl. kojima financiramo vjetrenjače i uhljebe na vlasti i u javnoj upravi koji zbog toga jer im je glava stalno u nečijoj guzici ne mogu vidjeti što se događa i sukladno činjenicama donositi razumne odluke.

TR
Trnjanec
11:49 14.01.2017.

Da je barem pameti pa da se i u Hrvatskoj izgradi neka nuklearna elektrana... Ali ne, mi ćemo graditi Plomin na ugljen, pa ćemo lijepo uvoziti ugljen iz BiH, Srbije i Kosova.

TO
tolitol
11:51 14.01.2017.

I nama je potrebna nuklearka jer ne zadovoljavamo vlastite energetske potrebe nego ovisimo o uvozu. No po dobrom domaćem običaju, radije ćemo ulupati milijarde u tehnološki zastarjele rafinerije u Sisku i Rijeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije