Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječki KBC

'Bolnica nije pogriješila, sustav je bio potpuno kontroliran i redovito održavan'

KBC Osijek
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/6
09.01.2017.
u 15:18

Bolnica nije pogriješila, sustav je bio potpuno kontroliran, redovito održavan, pred sezonu grijanja sve je provjereno. Zgrada je graena 1905. i sami nužno popravljana – ističe pročelnik dr. Ivan Krković

Pljuštanje vode začuli su najprije liječnici i sestre u dežurnoj ambulanti u nedjelju oko podneva. Voda je, i to vrela, šiktala sa stropa na katu i slijevala se sve do podruma, u sobe se nije moglo ni kročiti. Zavod za oftamologiju KBC-a Osijek izgledao je apokaliptično i dan nakon što su, zbog hladnoće, popucale cijevi toplovoda. Strop je raskidan, posvuda vire žice. Voda se izlila i po novim skupim aparatima, pa tako i po mikroskopu za operaciju stražnjeg segmenta oka. Stigao im je tek prije mjesec dana, a stajao je milijun i pol kuna.

- Ne smijemo ih ni pokušati upaliti, serviseri kažu da se moraju sušiti par dana. Srećom, većina ih je bila zaštićena presvlakama i isključena iz struje, ali za mikroskop tog najlona nema pa strepimo zbog njega – priča dr. Ivan Krković, pročelnik Zavoda. Štetu su popisivali jučer i procjenitelji osiguravajuće kuće, a računicu će dostaviti krema tjedna. Sasvim sigurno je da se ona mjeri u milijunima kuna. Stara je to, inače, secesijska zgrada, sagrađena davne 1905., uvijek je samo nužno popravljana, a za cijelu rekonstrukciju, kaže pročelnik, nikada nije bilo novca.

- Bolnica nije pogriješila, sustav je bio potpuno kontroliran, redovito održavan, pred sezonu grijanja sve je provjereno – ističe on.

Osječki KBC suočava se s drugim velikim udarom zbog nevremena u samo šest mjeseci pa se sve češće upozorava kako mu hitno treba preseljenje ili gradnja novog kompleksa.

- Krpanje i popravljanje zgrada starih stotinu godina je prošlo vrijeme i hrvatska država će u tom smislu morati tražiti rješenje – poručio je i ministar Milan Kujundžić koji je obišao Oftamologiju. Obećao je kako će Vlada RH žurno naći novac za popravak zgrade. Na upit koliki je, nakon svega, prioritet osječka bolnica, kazao je kako ona "uistinu jest prioritet", ali da će "stupnjevanje žurnosti ovisit će o ekonomskoj situaciji".

Velika je šteta i odgađanje čak 50 operacija zakazanih za ovaj tjedan. Ministar je ponudio da se one hitne odrade u Zagrebu.

- No, rekli su mi da će sve stići sami, što pokazuje snagu duha osječke medicine i kvalitetu ljudskih resursa – komentirao je Kujundžić.

- Sličan mikroskop i salu imamo i na Klinici za ORL. Potraje li obnova, možemo koristiti i sale na Neurokirurgiji – nadovezao se dr. Krković.

>> Zbog ekstremne hladnoće popucale cijevi i uništile nove instrumente na osječkoj oftalmologiji. Šteta se broji u milijunima kuna...

Komentara 5

DU
Deleted user
18:52 09.01.2017.

Ako je tome tako zašto se nesreća dogodila , pa ne radi se o potresu nego o pucanju nedovoljno zaštičene cijevi još k tome iznad skupih uređaja

BL
bljak007
15:53 09.01.2017.

Zanimljiva teza, sve je redovito održavano, a zbog hladnoće popucale cijevi toplovoda! To ni djeci u vrtiću ne možete prodati, gospodo ako se toplovodne ili bilo koje cijevi, u kojima se nalazi neki medij, kojem prijeti opasnost od zamrzavanja, onda se te iste cijevi trebaju pod obavezno termički izolirati, i tek onda možemo reći da je sve učinjeno u skladu sa strukom.

BL
bljak007
16:14 09.01.2017.

Bilo bi poželjno da se u ovo uključi i državno odvjetništvo, jer ako se nešto radi u poslovnom objektu, potrebno je imati projektnu dokumentaciju, iz koje se vidi kako su se rafovi izvodili, zatim mora biti i nadzorni organ kojii je trebao kontrolirati izvođenje radova, i spravljati moguće greške. i kad se sve napravi, treba to komisija zaprimiti. Očito ovdje se nije radilo u skladu sa strukom, pa se ko zna, možda i dijelilo! Izvođač, nadzorni organ i investitor. Evo malo posla za državno odvjetništvo! No kako smo mi bogat narod, ma što je to za nas par miliona kuna, pih - sitnica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije