Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna akcija "Igraj srcem"

Dvadeset studenata s invaliditetom dobit će stipendije iz fonda akcije

12.03.2015., Zagreb -  Ivan Zubak, clan uprave AutoZubaka i predsjednik uprave Oryxa.  Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
25.09.2015.
u 23:15

Na humanitarnom golf-kupu prikupljeno je 450 tisuća kuna, a mnogi se tek uključuju

Poslovno-turistički kompleks Veladrion pokrenuo je donatorsku akciju "Igraj srcem", a važnost te akcije odmah su prepoznale velike hrvatske tvrtke: generalni pokrovitelj ORYX grupa, sponzori M SAN grupa, Žito grupa i Volkswagen, te Večernji list kao medijski partner. Cilj akcije pomoć je osobama s invaliditetom bez adekvatne roditeljske skrbi kako bi uspješno završili fakultetsko obrazovanje.

Natječaj do 27. rujna

Akcija je započela 28. kolovoza golf-turnirom u poslovno-turističkom kompleksu Veladrion u Žrnovnici kod Senja, gdje su poznate osobe iz javnog i profesionalnog života, sudjelovanjem u adventure golf-kupu, podržali taj humanitarni projekt. Javni natječaj za stipendije traje do 27. rujna, a imena stipendista bit će objavljena početkom listopada, kada će ih službeno primiti i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH. O ovoj velikoj humanitarnoj akciji razgovarali smo s Ivanom Zubakom, vlasnikom tvrtke koja je generalni pokrovitelj akcije.

Koja je primarna zadaća humanitarne akcije "Igraj srcem"?

Primarna zadaća je pomoći studentima s invaliditetom u Hrvatskoj, prvenstveno onima bez adekvatne roditeljske skrbi, tako da im se pruži prilika da pokažu svoje mogućnosti te lakše ostvare svoju akademsku budućnost. Usvajajući znanja stečena školovanjem nadamo se da će lakše rješavati probleme i nositi se s izazovima s kojima se susreću.

Kako se došlo na ideju o pokretanju takve akcije?

Pokretač same akcije je Veladrion, a mi kao ORYX grupa smo se u nju uključili kao generalni pokrovitelj. Ideja je bila pokrenuti nešto što će prerasti u tradiciju i osvijestiti što više poslovnih subjekata, ali i pojedinaca, o problemima s kojima se suočavaju studenti s invaliditetom te načinima na koji im se može pomoći.

Tko je sve u nju uključen?

Osim organizatora te nas kao generalnog pokrovitelja od samog početka u akciju je uključen i značajan broj drugih sponzora, ali i pojedinaca iz javnog i profesionalnog života koji su se odazvali akciji.

Akciju je podržala i predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović?

Tako je. Cijela akcija održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske koja je prepoznala njezine ciljeve, što nam je izuzetno drago.

Već na prvoj donatorskoj večeri prikupljena su značajna sredstva.

Sam princip donacija osmišljen je na malo drugačiji način od uobičajenog. Naime, organiziran je humanitarni adventure golf-kup po principu da što bolji rezultat bude ostvaren u kupu tim veća sredstva bit će prikupljena te u konačnici donirana kroz stipendije studentima. Tako se 45 sudionika borilo u pojedinačnoj, ali i u ekipnoj konkurenciji te je na taj način prikupljeno gotovo 450.000 kuna, što je rezultat koji je nadmašio sva očekivanja.

Sva sredstva slijevaju se u Fond namijenjen financiranju studenata invalida bez adekvatne roditeljske skrbi. Kako će i na koji način funkcionirati taj fond?

Fond funkcionira tako da stipendira studente isplaćujući im mjesečnu financijsku pomoć kroz 10 mjeseci akademske godine. Po zaprimanju svih prijava, peteročlano povjerenstvo donijet će odluku o 20 stipendista koji zadovoljavaju sve kriterije.

Rezultati potkraj listopada

Gdje se i kako mogu prijaviti studenti invalidi bez adekvatne roditeljske skrbi na taj natječaj i do kada on traje?

Pozivam sve zainteresirane da posjete web stranicu na kojoj je moguće pronaći sve detalje te kriterije natječaja. Rezultati natječaja bit će objavljeni potkraj listopada.

Koja je bila vaša motivacija da se zajedno sa svojim tvrtkama uključite u tu veliku humanitarnu akciju?

ORYX grupa od svog nastanka naglašava važnost društvene odgovornosti, a to dokazujemo djelima, prvenstveno kroz našu suradnju s UNICEF-om. Ponosni smo nositelj statusa korporativnog prijatelja UNICEF-a u Hrvatskoj, a cilj našeg partnerstva je podići razinu svijesti o važnosti i sigurnosti djece u prometu te prikupljati sredstva za najranjivije skupine djece. Uključivanje u ovu humanitarnu akciju činilo nam se kao logičan slijed tih ranije započetih aktivnosti te se nadamo vrlo uspješnoj realizaciji.

>>'Sveučilište nije projekt ni HDZ-a, ni SDP-a, nego svih u brodskoj županiji'

>>Ekonomski oporavak i pravednost u visokom obrazovanju

Komentara 1

GK
Gen Kameni
04:45 26.09.2015.

I opet samopromocija tajkuna kroz plaćenu reklamu a iskorištavajući "dobrotvorstvo i humanitarnu akciju"!? Još nisam upoznao njihovog običnog radnika kojemu su te iste "gazde" povećale plaću ili popravili radne uvjete! Kolko gule svoje radnike i "rasipaju se okolo" da bi kupili ugled... Jadno i žalosno! Ivane gdje će ti Duša?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije