Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesreća u Njemačkoj

Drama pod zemljom: Pozvali HGSS da izvuče kolegu iz Alpa

Foto: HGSS
1/2
16.06.2014.
u 19:36

U akciji spašavanja hrvatskog speleologa Igora Jelinića, koji je u spilji Piaggie Belle u talijanskim Alpama 2007. doživio nesreću na dubini od oko 300 metara, sudjelovalo je 120 spasilaca

Desetero spasilaca Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) nalazi se blizu ulaza u jamu Riesending-Schachthöhl u Alpama, na granici s Austrijom, gdje su pripravni zamijeniti talijanske, švicarske i austrijske kolege u akciji spašavanja teško ozlijeđenog njemačkog speleologa Johanna Westhausera (52), koji se već devet dana nalazi 960 metara pod zemljom.

Najdublja jama

– Zdravstveno stanje ozlijeđenog kolege stabiliziralo se. Velik je dio posla odrađen – rekao je Darko Bakšić, voditelj ukupno 26 HGSS-ovaca koji su se jučer zaputili u misiju spašavanja Nijemca koji je u nedjelju ujutro, nakon što se odronilo kamenje, ozlijedio glavu i prsni koš. Poziv upomoć uputio je jedan od njegovih kolega kada je 13 sati poslije uspio ugledati svjetlo dana.

– Najveći je problem bio što su se dugo čekali liječnici koji nikako nisu mogli do unesrećenog – komentira HGSS-ovac Darko Bakšić, koji kaže da akcija spašavanja ide normalnim tijekom.

Ekipa koju čini više od stotinu iskusnih spasilaca i speleologa suočila se s opasnim ambijentom, mrakom i vlagom.

Da bi uopće početi izvlačiti ozlijeđenog speleologa, bilo je potrebno opremiti jamu, spojiti užad, postaviti poseban komunikacijski sustav.

– Ozlijeđeni speleolog trenutačno se nalazi između bivka (odmorišta) 3 i 2. Teško je dati preciznu prognozu, ali vjerujem da će njegovo izvlačenje zasigurno potrajati još dva dana – komentirao je iskusni Darko Bakšić, kojem 19 kilometara dugačka i 1148 metara duboka jama predstavlja uobičajenu akciju speleološkog spašavanja.

S obzirom na to da je riječ o najdubljoj i najdužoj jami u Njemačkoj, njemački kolege komentirali su da je ovo jedna od najzahtjevnijih akcija spašavanja dosad. Iskusnim hrvatskim spasiocima, s velikim brojem “utakmica u nogama”, u ovoj je situaciji ipak lakše.

– Mi smo takvih situacija već imali, učili smo na konkretnim primjerima – iskren je Bakšić. Ipak, ističe da je u ovom slučaju najveći problem dubina jame.

S njime se slaže i Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, koji kao primjer navodi brzu akciju spašavanja speleologa u Kiti Gaćešinoj na Velebitu, kada je speleolog Marijan Marović iz 520 metara duboke jame oslobođen za nešto više od 26 sati.

Bavarci pozvali u pomoć

– Hrvatska je endem svjetskog krša, imamo više od 10.000 otkrivenih spilja i jama, a vjerojatno i još toliko neotkrivenih, tako da imamo gdje vježbati – rekao je Vinko Prizmić te dodao kako HGSS posjećuju i strane ekipe koje uče od njih, što dovoljno govori o cijenjenosti HGSS-a u svijetu.

– U svakom trenutku moramo biti spremni. Postoji mogućnost da se i nama dogodi takva situacija i da kolege nama priskoče u pomoć – obrazlaže Vinko Prizmić brzu reakciju HGSS-a koji je upomoć pozvala bavarska služba spašavanja. Osim HGSS-ovaca, speleologa Igora Jelinića nakon nesreće u talijanskim Alpama 2007. godine spašavalo je i 120 talijanskih stručnjaka.

>> Dva tima GSS-a iz stanice Zagreb pomažu u Slavoniji

Ključne riječi

Komentara 2

NI
NisamKriv
21:22 16.06.2014.

Vani ih cijene a kod naših u vlasti(ova ili ona nije bitno) su zadnja rupa na svirali,i ne žele da im poboljšaju uvjete i da dobiju prava kao druge službeg,živa sramota ali bi se rado naslikavali sa njima da se ne daj bože desi neka katastrofa i HGSS riješi situaciju kao i uvijek do sada. HGSS-u svaka čast i kapa do poda.

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
06:59 17.06.2014.

i nemojmo zaboraviti da rade za 0 kn jer su svi volonteri !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije