Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.03.2017. u 08:30

Ako premijer ne propituje kvalitetu rada DORH-a u predmetu Saucha, znači li to da za to nema razloga ili trebamo sumnjati da je s Cvitanom “sklopio posao”.

Ne, kritike zbog zajedničkog istupa premijera i državnog odvjetnika o aferi Dnevnice u Vladi nisu smiješne, kako tvrdi Plenković. Ako pogledamo samo sadržaj tog istupa, za njihovo zajedništvo nije bilo baš nikakva razloga. Sve što je rečeno mogli su reći odvojeno.

Još i danas Sanaderovi odvjetnici kao važan dokaz politiziranja suđenja bivšem premijeru navode sastanak ondašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i premijerke Jadranke Kosor, što ona uporno negira. Zašto ni Kosor, a ni svima nama to nije bilo smiješno!? Jedini smisao prekjučerašnjeg zajedništva bio je u neizgovorenome, a čemu je Cvitan poslužio kao jamac. Plenković se pohvalio kao istražitelj na strani općeg dobra kao očito posve čist. Jer, što bi inače Cvitan radio pokraj njega. Pri tomu je govor tijela Cvitana, koji je inače prilično “svoj”, odavao osobu koja nevoljko sudjeluje u tomu jer se i sam osjeća kao da je upravljan. Dakako, to je dojam, možda i pogrešan.

Ali to kako oporba, nevladine udruge, mediji i javnost percipiraju njihov istup iznimno je važno zbog neovisnosti DORH-a, ali i Vlade. Još ne znamo je li premijer ili Tomislav Saucha proširio istragu o dnevnicama u Vladi i na 2016. te proteže li se i na 2017.? I radi li se tu o propustu DORH-a ako je premijer to dao istražiti? I što znači to što premijer ne propituje kvalitetu rada DORH-a u predmetu Saucha, da za to nema razloga ili trebamo sumnjati da je s Cvitanom makar i prešutno “sklopio posao”. I zbog toga je jedini kontakt među njima trebala biti prijava.

Prema Ustavu, DORH je samostalno i neovisno “pravosudno” tijelo. Ali ne i sudbeno, kao što to misli šef SDP-a Bernardić. DORH “nije sudbena vlast i pred sudovima ima status stranke”, u svom je stručnom radu pisao bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić. Ali, dok u građanskim stvarima DORH ponekad mora i slušati Vladu, u kaznenim je izrazito naglasak na tomu da je DORH “neovisno” tijelo. Naročito kad je predmet te sumnje unutar same Vlade važan je javni dojam da neovisno tijelo vodi neovisnu istragu. Plenković i Cvitan taj su dojam narušili. Posve nepotrebno!  

>>Savjetnici bivšeg premijera Oreškovića dali iskaze u Uskoku

>>Sandra Zeljko više nije tajnica u Uredu premijera Plenkovića

>>Saucha privatnom istragom otkrio lopova u Vladi

Komentara 6

AB
abendblatt
09:03 08.03.2017.

Plenkovic je pravilno postupio, dao je nalog za internu istragu, ustanovio nepravilnosti i podnio prijavu DORH-u, da to nije ucinio bio bi isti kao Milanovic koji je znao za Putne naloge koje je utvrdila drzavna revizija, presutio , pokusao zataskati sve dok javnost nije saznala, SDP je licemjeran i pokvaren glede kriminala.

AL
Alkana
11:22 08.03.2017.

Važnije pitanje o tome tko je bio na presici sa Plenkovićem je zašto bivši premijer Milanović nije pročešljao svoj ured? Svih godina njegovog mandata je curio novac i izvješča revizije su upozoravala na propuste i nezakonitosti. On nije reagirao, a niti Cvitan ni Bajić. Meni se čini da je Plenković za uho doveo Cvitana pred javnost i kao da mu je poručio, nema više skrivanja, radi svoj posao....

DU
Deleted user
09:36 08.03.2017.

Kad bi Cvitana postavljali građani neposredno na izborima, onda bi on možda bio neovisan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije