Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčene sisačke majke

Djeci bez potrebe daje antibiotike i infuziju, a nas i kolege vrijeđa

bolnica
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
06.08.2014.
u 13:20

Pedijatrica Milica Ikomonova: Ne znam kakva je to hajka protiv mene. Ako imaju pritužbi, tu su stručne komisije

Majke koje su rodile u sisačkoj bolnici pokrenule su peticiju kojom od nadležne institucije traže nadzor i provjeru rada dr. Milice Ikomonove, pedijatrice neonatologa u toj bolnici, zbog nesavjesnog liječenja, izvrgavanja novorođenčadi nepotrebnim pretragama, šikaniranju i vrijeđanju majki, lažiranju dokumentacije.

Većina beba kod spomenute pedijatrice, tvrde majke, završava na infuziji, u inkubatoru, s teškim dijagnozama i na antibioticima. Antibiotike im čak, kažu, daje i preventivno te majkama zabranjuje dojenje tvrdeći da je to loše za djecu. Ozbiljne optužbe, prema kojima se u sisačkom rodilištu ugrožava zdravlje tek rođene djece, ponavljaju brojne majke opisujući vlastito traumatično iskustvo.

Dijete ti se suši

Mirjana Piškor u toj je bolnici rodila sredinom ožujka. Na dan izlaska iz rodilišta dr. Ikonomova rekla joj je da dijete ostaje u bolnici zbog teške urinarne infekcije koja mu je udarila na pluća i mozak te da mora hitno na antibiotike, opisuje ta majka koja je u šoku i strahu vjerovala liječnici. No, kad je zatražila nalaze djeteta s tako ozbiljnom dijagnozom, dr. Ikonomova, tvrdi majka, to je odbila te rekla da će joj dijete umrijeti zbog nje. Kad je u smjenu došla druga doktorica, novorođenče je skinula s antibiotika i infuzije te majku i dijete otpustila iz bolnice jer je dijete – zdravo.

Samo je jedna to od priča majki iz sisačkog rodilišta koje su se okupile u građansku inicijativu te pokrenule prikupljanje potpisa, kako u Sisku tako i online, koju je do jučer poslijepodne potpisalo više od dvije tisuće ljudi. U Facebook grupu naziva Majka ima pravo znati uključilo se u pet dana od osnivanja više od četiri tisuće članova. Upravo je to mjesto gdje majke svojim imenom i prezimenom opisuju iskustvo s dr. Ikomonovom.

– U lice mi je rekla da sam stara i da sam zarazila svoje dijete. Zdravo dijete mi je bilo u inkubatoru – kaže Snježana Vučen. Valentina Badanjak Pintarić majka je koja je pokrenula grupu nakon vlastitog nedavnog iskustva. – Mali ti je gust. To dr. Ikomonova govori svima, to je rekla i meni. Ne radi mu cirkulacija ni pluća, nema dovod kisika u mozak, ima slabe otkucaje srca, dijete ti se suši – nabrojene su joj dijagnoze. Nakon dolaska drugog liječnika, dijete vade iz inkubatora i skidaju s infuzije! Ja sam svoje dijete spasila, no to nije dovoljno, peklo bi me cijeli život da sam ovo prešutjela, morala sam nešto poduzeti. Kad sam vidjela kako ljudi reagiraju, iznenadilo me u kolikom je to opsegu – opisuje ova majka, inače supruga bivšeg sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića. Taj podatak važno je navesti jer se dr. Ikomonova smatra žrtvom umrežene hajke u kojoj izrijekom ističe važnost nekadašnje gradonačelničke funkcije muža Valentine Badanjak Pintarić.

Nepotrebne pretrage

– Muž joj je bio gradonačelnik, a ne znam kakva je to hajka protiv mene. Ako imaju pritužbu, imaju stručne komisije. To je urota, ja sam za njih nepoznata i vrlo je lako umrežiti se protiv mene. Dođite vi u Makedoniju raditi – odgovorila nam je dr. Ikomonova na pitanje što kaže na optužbe majki, odnosno roditelja. – Niste vi liječnik i ne mogu majke procjenjivati – dodala je dr. Ikomonova.

Kolege dr. Ikomonove zamolili su za anonimnost. – Pacijenticama govori da su glupe, ima vrlo lošu komunikaciju i s osobljem. Viče, vrijeđa, omalovažava. Majkama produljuje boravak u bolnici, obavlja nepotrebne pretrage, polovicu djece stavlja na antibiotike, jako puno na infuzije i na taj ih način odvaja od majki. Mi smo na to upozoravali ravnateljstvo i sindikat. Puno je prijava. Mijenja nalaze i prepravlja medicinsku dokumentaciju – opisao je liječnik iz sisačke bolnice.

>>‘Primaju se djeca i rođaci te izmišljaju rukovodeća mjesta’

>>Liječnici primarne zaštite nezadovoljni kako Županija raspoređuje novac za zdravstvo

Komentara 49

HE
HejZivote
14:06 06.08.2014.

Da se ovdje radi o par iskustava čovjek bi još mogao posumnjati pa razumjeti i subjektivnost roditelja, kompleksnost pojedinih slučajeva kao i moguću grešku. Ali kada čovjek čita desetka pa i stotine iskustava na fejsbuk grupi i to u parr dana ostavljenih, ne može ne zaključiti kako je nešto duboko poremećeno sa navedenom liječnicom, sisačkom bolnicom i onima koji je štite...

SV
Sumrak Vremena
13:54 06.08.2014.

opet većina trpi zbog uhljebljene osobe (majke djeca sestre doktoi (ce) ) do kada do kada??? a naši školovani liječnici odlazie trbuhom za kruhom kao nekada bauštelci

LO
lopti28
14:43 06.08.2014.

Podrška majkama i očevima i bebama.Nedavno sam na blogu Večernjeg od jedne autorice pročitao da NEVJEROJATNIH 35% prijavljenih trudnoća u Hrvatskoj završi "spontanim pobačajem"!!!To je nemoguće!Ili su Hrvatice bolesne u masovnim razmjerima ili netko ubija njihovu djecu!!75 tisuća trudnoća godišnje a rodi se samo 40 tisuća djece.Kako?Razbijte mafiju sotonističku!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije