Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavodobitnikova prva pobjeda

Frano Ivković, slavodobitnik 300. Sinjske alke, pobjedu posvetio nedavno preminulom gradonačelniku Glavanu

Frano Ivković
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/39
09.08.2015.
u 19:00

Frano Ivković slavodobitnik je jubilarne, velike 300. Alke. Čvrsta desnica i oko sokolovo donijeli su mu čak 8 punata. Prvu i treću utrku pogodio je u sridu, a drugu u dva i iza sebe ostavio ostalih 16 alkara

Slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke je Frano Ivković, kojem je ovo prva pobjeda. Naime, nikada nije dobio ni Alku, ni Baru, ni Čoju. Čvrsta desnica i oko sokolovo donijeli su mu čak 8 punata. Prvu i treću utrku pogodio je u sridu, a drugu u dva i iza sebe ostavio ostalih 16 alkara.

Mladi Ivković na dan Alke nazvao je suprugu pokojnog gradonačelnika Ivice Glavana i rekao joj da će trčati Alku za njega. Dobio ju je i postao je 100. slavodobitnik u povijesti.

Slavodobitniku Frani Ivkoviću predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović darovala je sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku kuburu i srebrni prsten.

'Alka je jedan od interesa domovine'

– Ne mogu riječima opisati koliko mi je zadovoljstvo biti na 300. Alki, prvi puta kao predsjednica i njezina pokroviteljica. Hvala na srdačnom i toplom dočeku, uvijek je lijepo biti u Sinju i Cetinskoj krajini. Čestitam slavodobitniku i njegovu momku, ali i svima koji su sudjelovali na ovogodišnjoj Alki - rekla je Grabar-Kitarović.

– Prošla su tri stoljeća od junačke pobjede nad osmanlijskom vojskom. Već tri stotine godina Sinjani održavaju ovo viteško natjecanje. Alka je odavno prešla granice sinjskog kraja postavši dio kulturne baštine, prenosi ime Alke diljem svijeta, a upisana je i u UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine - izjavila je Grabar-Kitarović.

Istaknula je da Alka ima veliko značenje u očuvanju naše samosvijesti i domoljubnih vrlina što, kako je rekla, nije bilo uvijek moguće iskazati. - No sad je možemo slaviti u svojoj Hrvatskoj i izražavati svoje domoljublje uvijek i svugdje. Dragi alkari, s divljenjem prateći natjecanje prisjetili smo i se vaših predaka koji su stoljećima čuvali ovu tradiciju. Alka je poruka da hrvatski narod nikad nije vodio osvajačke ratove, nego je junački branio svoju domovinu. Alka je poruka da nikad nismo pokleknuli za težnjom za samostalnošću što smo i dokazali 1990. pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana – rekla je Grabar-Kitarović.

– Tu pobjedu okrunili smo Olujom čiju smo 20. obljetnicu veličanstveno proslavili mimohodom u Zagrebu i Kninu. Ponosna sam što smo pokazali dostojanstvo pobjednika i jedinstvo. I u Saboru smo pokazali jedinstvo da zaštitimo hrvatske nacionalne interese. Savezništvo pokazujemo i sada kada pokušavamo spasiti našeg Tomislava. To je ono zajedništvo o kojem govorim od prvog dana svojega mandata - rekla je Grabar-Kitarović i zaključila kako je, uz očuvanje teritorijalne cjelovitosti, naš temeljni nacionalni interes gospodarski oporavak i zaustavljanje odumiranja nacije, što možemo postići samo jedinstvom i slogom cijelog hrvatskog naroda.

- U tome možemo uspjeti ne dijeleći se na "mi" i "oni", nego jedinstvom svih hrvatskih građana. Danas je praznik viteštva i junaštva svima koji vodimo državu, iako imamo svoje razlike, budimo vitezovi i junaci u očuvanju interesa domovine. Alka je jedan od njih – zaključila je Grabar-Kitarović.

(Foto: Sanjin Strukić/ PIXSELL)

Predsjednica Grabar-Kitarović predsjedniku VAD-a Stipi Jukiću darovala plamenac

Tradicionalnim prijamom vojvode Ante Vučića u alkarskim dvorima započela su službena događanja na dan jubilarne 300. Sinjske alke na kojoj se, očekivano, okupila sva sila poznatih ljudi. Glavna gošća bila je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom i odvijala jubilarna Alka, koju, kako je rekao dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD-a) Sinjani i Cetinjani pripremaju i sanjaju već godinama.

– Mi, Cetinjani, tri stoljeća trčimo Alku koja nije samo viteški turnir već zgusnuta povijest izrasla iz herojstva naših pradjedova, pobjeda pravde nad nepravdom – rekao je Jukić i citirao dr. Franju Tuđmana koji je u Sinju rekao da bez vrijednosti koje simbolizira Alka ne bi bilo slobodne i neovisne Hrvatske.

Predsjednica je Stipi Jukiću darovala plamenac, posebno izrađen za veliko, jubilarno natjecanje, koji će biti trajno pohranjen u Muzeju Alke, dok je Jukić predsjednici uručio Zlatnu plaketu VAD-a.

Prije dolaska u Alkarske dvore Grabar-Kitarović je bila u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, gdje je prihvatila poziv gvardijana fra Petra Klapeža da dođe u Sinj na blagdan Velike Gospe.

– Upravo ovdje sam prošle godine, potaknuta dobrodošlicom Sinjana, odlučila ući u predsjedničku kampanju – rekla je Grabar-Kitarović koja je i danas bila toplo dočekana u Sinju.

– Fantastično, fenomenalno! Drago mi je što sam i sam pridonio, zajedno s Vladom da se Muzej alke dovrši na vrijeme i otvori uoči jubilarne Alke – izjavio je Branko Grčić, izaslanik premijera Milanovića koji je nije došao, zbog „male viroze“ kako nam je rekao Grčić koji je na tribinama otrpio i pokoji sporadični zvižduk namijenjen šefu Vlade.

– Lijepa atmosfera, veličanstven Muzej. Pripremamo zajedničke turističke programe Splita i Sinja, ozbiljnije krećemo dogodine – najavio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Ulaznice za 300. Alku trostruko skuplje

U Sinju su bili potpredsjednici Vlade Ranko Ostojić i Branko Grčić, ministri Ante Kotromanović, inače bivši alkarski vojvoda, Anka Mrak-Taritaš, Mirando Mrsić, Ivan Vrdoljak, Vedran Mornar, Darko Lorencin. Nije došao predsjednik Sabora Josip Leko, ali su bila dvojica potpredsjednika, Željko Reiner i Tomislav Čuljak. Alku su pratili Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Vlado Dominić, ravnatelj policije. Među brojnim županima i gradonačelnicima zapažen je Milan Bandić, Ivo Baldasar te članovi diplomatskog zbora registrirani u RH.

Izvan svečane lože, s pukom su bili šef oporbe Tomislav Karamarko i Darinko Kosor. Alku su pratili i Hrvoje Maleš, Zdravko Mamić, Nenad Bach, Boris Ljubičić, Dubravko Šimenc te mnoštvo poznatih ljudi.

– S alkarima sam se družila u Bruxellesu, vojvoda mi je darovao alkarske naušnice i obećala sam im da ću doći. Jako mi je drago što sam danas u Sinju, a onda idem negdje na obalu, na tjedan dana odmora – rekla nam je europarlamentarka Marijana Petir.

Iako su ulaznice za 300. Alku bile trostruko skuplje nego inače (najjeftinije su bile 150, a najskuplje 300 kuna), karta za alku bila je najtraženija roba u Sinju. Paljike (tribine) su proširene pa je bilo oko 5200 sjedećih mjesta, ali to nije bilo dovoljno za sve koji su uživo željeli gledati veliko nadmetanje sinjskih vitezova. Čvrsta desnica i oko sokolovo najboljeg i najuspješnijeg zlatnim slovima upisuje u povijest viteške igre, jedine na cijelom svijetu te vrste koju je pod svoju zaštitu stavio UNESCO i upisao je u registar svjetske nacionalne baštine.

Alkarski barjak je i ove godine nosio Stipe Bilandžić, a u njegovoj pratnji su bili Marko Vrca, Martin Šušnjara, Bože Mandac, Alen Poljak, Joško Masnić, Mislav Franchini.

Za svog ađutanta vojvoda je, kao i prošle godine odredio Franu Talaju.

>> 'Vlada je dala novac za ovo, ali to je vaš novac. Narodu vraćamo što je njegovo'

>> Konji i alkari u prirodnoj veličini, simulacija bitke, interaktivne igre, zvuci s trkališta...

Komentara 267

DH
dalibor.hren
09:54 09.08.2015.

Narodu Cetinske krajine čestitam 300-tu godišnjicu pobjede nad Osmanlijama i 20-tu godišnjicu pobjede nad četnicima!

CI
cicibela
09:45 09.08.2015.

Je li u Beogradu opet pišu prosvjedne note što slavimo svoje pobjede?

DR
drugPlenky
13:48 09.08.2015.

Drug Zoka ne smije među narod ako nije ograđen kordonom policije ili vojske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije