Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Milanović:

'Vlada je dala novac za ovo, ali to je vaš novac. Narodu vraćamo što je njegovo'

zoran milanović, muzej sinjske alke
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/8
08.08.2015.
u 12:25

Muzej Sinjske alke i prostor Alkarskih dvora otvara se u obnovljenom i rekonstruiranom povijesnom sklopu Kvartiri, jedinstvenom monumentalnom spomeniku javnog graditeljstva iz 1760. godine

Premijer Zoran Milanović otvorio je Muzej Sinjske alke, a koji je otvoren u sklopu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke.

Muzej Sinjske alke i prostor Alkarskih dvora nalazi se u obnovljenom i rekonstruiranom povijesnom sklopu Kvartiri, jedinstvenom monumentalnom spomeniku javnog graditeljstva iz 1760. godine.

– Kakav trik sudbine! Dopalo je mene da kažem par riječi na otvaranju novog muzeja za kojeg je Vlada dala novce, ali to je vaš novac – rekao je premijer Zoran Milanović, koji sam potječe iz Sinja, na otvaranju Muzeja.

– Ovaj se narod već 300 godina živi i bori, najveći dio vremena trebao je biti naoružan. Hrvati, katolici ovog kraja, muškarci i žene, nosili su oružje 300 godina i jedva čekali da ga se riješe. Vrijeme je da to oružje bude dio arhive. Ovi ljudi došli su se boriti za svoju obitelj, ali za stranog gospodara. Njihovi potomci borili su se za svoju državu i pravicu – dodao je.

Kazao je kako pamti svoju prvu alku 1971. kroz boje, mirise i senzacije.

– Narod je klicao Savka Tripalo! Meni to tad nije značilo mnogo. Alka je i etnografija, ali je i politika, u njoj je povijest. Narod je uvijek htio samo jedno – biti u miru, ne ići u rat, ne nositi oružje, ali mu nije bilo suđeno. Na našim je generacijama da žive od svojih vještina, znatiželje.  Imamo svoju državu, svoji smo na svome i ta duga priča počela je na pravi način živjeti prije 300 godina na ovim prostorima – rekao je Milanović koji ipak nije prerezao vrpcu jer, kako kaže, to ne radi pa je tu čast prepustio dr. Stipi Jukiću, predsjedniku Viteškog alkarskog društva.

Želi, istaknuo je, Hrvatskoj kao državi da drugima ne propisuje zakone, ali i da drugi ne propisuju njoj.

U pratnji premijera Milanovića bili su i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar turizma Darko Lorencin. Bili su i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, župan Zlatko Ževrnja, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, ravnatelj HRT-a Miroslav Radman...

Sinj je ovih dana centar Hrvatske, jubilarne 300. alkarske igre, započele su u petak trčanjem Bare. U subotu popodne alkari trče Čoju,a u nedjelju je veliki dan 300. Sinjska alka na kojoj će biti cijeli državni vrh i visoki gosti iz inozemstva.

Obnova Alkarskih dvora i izgradnja Muzeja Sinjske alke ostvarena je uz potporu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja.

Muzej Sinjske alke će kroz svoj stalni postav koji je u cijelosti u funkciji tumačenja fenomena Alke prikazati povijest Alke, povijest Sinja te tumačiti uloge svih sudionika Alke, njihovih odora i oružja.

>> Snimili smo film o Alki, a ne o njezinoj političkoj povijesti

Komentara 96

Avatar Hrvatskištit
Hrvatskištit
09:43 08.08.2015.

Jeli to onaj isti Milanović koji je naredio predsjedniku Sabora Leki da Hrvatski državni sabor ne bude pokrovitelj Alke.E moj Milanoviću i sad imaš obraza doći u Sinj.

GE
Getgum
12:35 08.08.2015.

Koliko ste potrošili na dvore,a koliko na otpis dugova sirotinji?

SH
srce_hrvatsko
12:41 08.08.2015.

Kao i svi drugovi,i taj (čini se) jedino pokazuje 'osjećaje za narod' kad je novac u pitanju..a i skori izbori. (Vučić dlaku mijenja,ali i Milanović.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije