Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

Danka Derifaj otkrila Zmajlovića, a Hrg novu riječ – tiskovnica

23.03.2014. u 14:00

Konačno nešto novo iz Hrvatske seljačke stranke: tiskovnica je nova riječ za presicu, tiskovnu konferenciju, konferenciju za novinare ili bilo koji skup novinara na kojem govori predsjednik Hrg

Dnevnik 3

Nedjelja, HRT 1, 22.20

Urednica i voditeljica Tatjana Munižaba, koja će ovaj tjedan ponovno (nakon 2005. i paštete za Mesića) postati slavna kad je smijene zbog oštrog razgovora s ministrom Marasom, večeras je vrlo logično najprije pustila stvari s Krima, a onda beogradske izbore, koje HRT tradicionalno previše i preopširno prati. Poslije toga je gđa T. Munižaba izustila riječ-dvije zamjerke HDZ-u, koji nikako da izloži svoj gospodarski program. Tematski prilog iza ironične najave nije u svojem osnovnom tonu slijedio uredničinu uputu za uporabu bilo koje vijesti o Karamarku i HDZ-u. Zatim nam je pušten prilog o Ivanu Jarnjaku i njegovoj ulozi u suđenju, sa završnom slikom koja sugerira da je baš on strpao Sanadera u zatvor. Možda je ovakav medijski pristup hrvatskoj stvarnosti dobar jer SDP-ova vlada je toliko slaba da se njeni ministri počinju rješavati usluga svojih najodanijih novinara.

KAKTUS

Svlačionica

Ponedjeljak, HRT 1, 20.00

Za razliku od prve Svlačionice, u ovoj drugoj je autor Knjaz imao više sreće s objektom svoje pažnje: gospon profesor fizičar Vladimir Paar (72) s više stotina objavljenih znanstvenih radova, kućom u Samoboru, ženom i djecom, profesurom na nekoliko uglednih svjetskih sveučilišta zaista ima što reći o sebi i svojem radu i čini to na zanimljiv način koji njegovi bližnji, naravno, ne podnose jer jedno je nešto gledati minutu na TV ili u realnom vremenu. Sina, kojeg je učio cijepati drva tumačeći mu teorijske razloge za prodor sjekire u cjepanicu, uspio je samo iznervirati. Učenik je odmah nakon prvog nepotrebnog obrazloženja otišao. Danas taj zreli mladi čovjek, i sam fizičar, ako se ne varamo, tumači nama da mu je tata samo trebao reći da uzme sjekiru i zamahne što jače i točnije, a ne ova bočna sila, ona brzina itd. Pouka: Knjaz je odličan kad svoj talent troši na ljude koji to zaslužuju.

VIJENAC

RTL DANAS

Utorak, RTL TV, 18.30

Voditelj/urednik Igor Bobić na svoj je uobičajeno očaravajući način kiborga koji mutno sluti da su mu baterije pri kraju priopćio nešto ekskluzivno točno: Putin je prisvojio Krim. Nasuprot Bobiću i njegovu šefu Ivanu Lovrečeku, Nova i HRT su se izvoljele izjasniti da je danas P. pripojio Krim, što je višestruka novinarska sramota jer agresor je uzeo tuđu zemlju, a hrvatski novinari i urednici dviju televizija, do čijeg se mišljenja ionako slabo drži, propustili su idealnu priliku da bar napakoste negativcu. Kao ni dvije televizije, nije se proslavilo ni dvoje političara. Za RTL danas gđa Vesna Pusić se uspjela domisliti da su Putin i Rusija djelovali “bez smisla za dijalog”. Naš predsjednik države je izjavio da je najvažniji mir u svijetu, što je izjava kojom se sudjeluje na izboru za Miss svijeta, ali ne može škoditi ni u predsjednikovoj izbornoj kampanji za još jedan mandat.

VIJENAC

Zločini komunizma

Srijeda, HRT 1, 22.13

Još se uvijek ne zna kada će biti emitirana četvrta epizoda Čokolićeve serije. Ovo je bila treća, sa zločinima komunizma prema katoličkom svećenstvu. Blaženi Alojzije Stepinac osuđen je 1946. godine na 16 godina zatvora, a godinu dana ranije ubijeno je 30 fratara u Širokom Brijegu, poslije 1945. raspuštena su sjemeništa, oduzete sve tiskare u kojima se prije 1941. godine tiskalo stotinu katoličkih publikacija čiji su urednici pobijeni, protjerani ili ušutkani. Glavni tajnik Matice hrvatske g. Zorislav Lukić ističe da je Stepinac bio dobročinitelj koji je za vrijeme rata spašavao tisuće života, što je na suđenju dočekano komunističkom primjedbom: a mogao je i više. Tito je odlučio ukloniti sve političke protivnike, pa su već od 1945. godine komunisti počeli otimati crkvene zgrade i imovinu. Dražen Budiša se sjeća da je krajem 1968. godine održao svoj prvi govor na Sveučilištu, kada je oštro napao Tita.

TRI VIJENCA

Provjereno

Četvrtak, Nova TV, 22.04

Reporterka Danka Derifaj otkrila je da je sadašnji ministar Zmajlović, dok je bio gradonačelnik Jastrebarskog, davao poslove svojem bratiću, a sada se sumnja i na nove poslove gradske uprave s njegovima roditeljima. Umjesto da odgovori na njena pitanja, Zmajlovićevo ministarstvo zaštite okoliša zahtijevalo je da se objavi nekakav njihov demanti, što nije učinjeno. Naprotiv: u obranu slobode novinarstva diglo se Hrvatsko novinarsko društvo i Nova TV. Gđa Derifaj se pojavila na prvoj konferenciji za štampu Zorana Milanovića, poslije povratka iz bespuća australske zbiljnosti, i upitala našeg predsjednika Vlade, koji se jedva izvukao obećanjem da će se javiti. Javio se s tri reda u kojima kaže da nema komentara. Reporterki Nove TV smiješi se još jedna godišnja novinarska nagrada jer je političare uhvatila u laži tamo u njihovu Jastrebarskom, a imala je i sreću jer nitko u Hrvatskoj ne pozna ministra Zmajlovića, ali sad je svima bar jasno što on radi.

DVA VIJENCA

Dnevnik

Petak, HRT 1, 19.30

Damir Matković se vrlo kvalitetno javlja iz Bruxellesa na dan potpisivanja sporazuma Ukrajine s Europskom unijom. Matković ističe da sporazum ni na koji način ne uključuje mogućnost da Ukrajina jednog dana postane članica Europske unije, a u Kijevu se tjednima demonstriralo i stradavalo za članstvo Ukrajine. Sada, u povodu proslave u Moskvi, Jozo Ćurić nam čita da prvi deseci krimskih Tatara traže azil u Poljskoj, Rusi su već podvostručili cijenu plina za Ukrajinu, a Sjedinjene Američke Države najavljuju veliku vojnu vježbu u Poljskoj. U našim krajevima značajno je to da političar Branko Hrg na javnoj TV rabi novu riječ: tiskovnica. Konačno nešto novo iz Hrvatske seljačke stranke: nova riječ za presicu, tiskovnu konferenciju, konferenciju za novinare ili bilo koji skup novinara na kojem govori predsjednik Hrg. Možda se riječ održi, a možda i Hrg.

VIJENAC

Poslovne vijesti

Subota, HRT 4, 8.55

Urednik i novinar Vedran Kukavica za kraj svoje emisije ima poantu koja glasi: nema tog teksta koji će uznemiriti našeg psa. U zadnjem prilogu riječ i slika odnosile su se na “otkriće” da djeca brže nauče čitati ako čitaju psima. Pas im nikad ne će prigovoriti ako su pogriješili, uvijek će strpljivo slušati, pogotovo ako je osposobljen za svoju ulogu slušatelja. Za sve koji su propustili Kukavičine petominutne vijesti postoji na internetu jako puno oglasa koji roditelje pozivaju da kućne ljubimce osposobe za pomoć djetetu koje uči čitati, a naš su izbor Amerikanci koji savjetuju čitanje napuštenim psima i mačkama u prihvatilištu, čitanje psima, pticama i konjima. Prošle je godine naš dnevnik “24 sata” objavio vijest o psu godine, ženki pit bula Elle u Sjevernoj Karolini, iz grada Roanoke Rapid, koja je titulu zaslužila pomažući djeci da nauče čitati i svladavati strah od pasa. Možda takvo što vidimo kod g. Ponoša u njegovim subotnjim “Kućnim ljubimcima”.

VIJENAC

Komentara 7

OB
Objektivno...
14:50 23.03.2014.

Možete li javno objaviti e-mail gđe. Derifaj jer ono što se šalje na mail Nove TV do nje očito ne stiže? A Prisavlje u zadnje vrijeme ne propušta u eter bilo što novo (ružno) u vezi onoga na čijem čelu su SDP ministri (npr. ministarstvo pravosuđa, ministarstvo financija...). Hvala

Avatar tajar
tajar
20:04 23.03.2014.

Hoće li nova riječ "tiskovnica" istisnuti staru hrvatsku riječ "presica"?

PI
pistaljka
20:15 23.03.2014.

Ivan Starčević i "nova" riječ "tiskovnica"! Ako su "tiskovnica", "tisak", "tiskati", "tiskovna konferencija" i druge izvednice ovog korjena nove riječi, onda je i riječ "Hrvatska" nova, ili je toliko nova koliko i "hrvatski,-a,-o". Sram te bilo Ivane oliti Jovane! "Tiskovnica" i "tiskati" su toliko stari koliko je stara i Gutenbergova tiskara. Zašto bi glupa i pohrvaćena "presica" bila bolja od "tiskovnog sastanka"? Zašto bi hovnata strana riječ bila bolja od hrvatske ustaljene riječi ili još više dobro došlih novih kovanica? Da ljudi nisu "kovali" nove riječi, nikada niti jedan jezik se ne bi razvio. Samo ropska, samouništavajuća, na rubu isčeznuća ili posve podla i neodgojena ljudska vrsta može tako razmišljati, ponašati se i zavoditi neoprezne i nedostatno odgojene. Kakve sve kretenčine nećemo susresti u našoj današnjoj zagađenoj i porobljenoj Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije